Ušakova/Amerika trolejbusu iepirkums • IR.lv

Ušakova/Amerika trolejbusu iepirkums

55
Rīgas mērs Nils Ušakovs (no labās) kopā ar savu "otru pusi" Andri Ameriku. Foto: Edijs Pālens, LETA
Pēteris Apinis

Vai tas ir vēlēšanu kampaņas finansējums?

Valsts un pašvaldību budžets kopā saucas konsolidētais budžets. Nav atsevišķa nabagā valsts un bagātā Rīgas budžeta. Naudas valstij un pašvaldībām kopā ir tieši tik, cik tiek savākts no nodokļiem un nodevām. Vēl var aizņemties, bet tas ir uz nākotnes nodokļu rēķina.

Rīgai iepērkot divkārt pārmaksātus trolejbusus, pensijas būs mazākas un nebūs algu pielikuma policistiem, medicīnas māsām un skolotājām.

Kāds Sēlijas puisis pārdeva visu no senčiem mantoto mežu un par sagādāto naudu nopirka “Hummer” automašīnu. Tiesa, viņam nepietika naudas benzīnam, lai aizdzītu dārgo pirkumu mājās, kur nu vēl, lai to ekspluatētu. Līdzīga situācija mums šodien ir Rīgā – mums nepietiek naudas pensiju indeksācijai, skolotāju algām, medicīnas māsas saņem algu zem iztikas minimuma. Mums nav naudas ugunsdzēsības tehnikai un Rīgas pils muzeju dārgumu evakuācijai.

Toties mums vajag trolejbusus kā “Hummer” – kondicionierus un pasažieru skaitītājus, monitorus un video novērošanu, ģeneratoru – ja nu šis 18 metru garais trolejbuss nolems braukt kaut kur bez elektrības, vienkārši ar dīzeļdegvielu. Šāds trolejbuss maksā tieši divkārt dārgāk par bāzes modeli un četrreiz dārgāk par līdzīgu Baltkrievijas trolejbusu (tiesa, baltkrievi nespēj piedāvāt ģeneratoru, monitorus un citas fīčas).

Nu labi – ja ticam Rīgas domnieka Pētera Viņķeļa rakstītajam, varbūt te jāierēķina „Saskaņas centra” leģendārie nekaunīgie 20% otkati?”. Kaut arī nav norādīta procentu skaitīšanas metodika, jādomā, ka te domāti 20% virs summas, nevis 20% iekļauti summā.

Rēķinot, ka viena trolejbusa cena ir 568 tūkstoši latu, šādi „leģendārie nekaunīgie 20% otkati” ar dažādām metodikām būtu 94,6 tūkstoši vai 113,6 tūkstoši. Bet, ja te mēs runājam par 125 trolejbusiem, tad summa attiecīgi ir 11,8 miljoni vai 14,2 miljoni?

Es, protams, neticu, ka mūsu Rīgas saimnieki ir tik zaglīgi, bet tad nu viņus jāsalīdzina ar Sēlijas puisi un viņa “Hummer” – valstij un budžetam ir reālas grūtības, bet mums, lūk, gribas trolejbusus ar elektronisko pasažieru skaitīšanu un kondicionieri.

Jautājums ir – kāpēc vispār Rīgai visu laiku jāiegādājas jauni transporta līdzekļi, ja nedaudz nobrauktie pēc tam jāpārdod Tallinai (iepriekšējie trolejbusi tika pārdoti Tallinai par salīdzinoši ļoti lētu cenu) vai privātpersonām, kas tos par dārgu cenu izīrē Rēzeknei?

Latvija ir izveidota nevis par valsts centralizētas varas valsti, bet par pašvaldību valsti. Paskatieties – premjers saņēmis gadā 23 tūkstošus latu, bet Nils Ušakovs kā Rīgas mērs (kopā ar ienākumiem no Rīgas brīvostas) – 54 tūkstošus latu. Premjers taupa katru latu, bet Rīgas pilsēta iepērk jaunus trolejbusus par miljoniem.

Cilvēkiem patīk jaunie tramvaji un trolejbusi, bet skaidrs, ka tie nopirkti par neadekvāti lielu naudu, par nodokļu maksātāju naudu brīdī, kad vienkāršām zālēm bērniem līdzekļu nepietiek.

Autors ir ārsts

 

Komentāri (55)

buchamona 27.06.2013. 08.28

Lai tik rullē saskaņa :) Pēc vēlēšanām Rīgā jau ir tā, ka, jo trakāk viņi rullē, jo labāk Latvijai. Cerēsim, ka Broka ar Ēlerti, sēžot opozīcijā, sapratīs, ka viņu vienīgais uzdevums šajā Rīgas domes sasaukuma laikā ir visus šādus “saimnieciskus” kremlinu brīnumus skaisti izlikt uz “paplātes” un kopā ar pārskatāmiem, labi saprotamiem cipariem dot publikai apspriešanai. Regulāri tas ir jādara, katru dienu. Kaut vai dienas grāmatas formātā :)

+31
0
Atbildēt

18

    Kârlis Kleins > buchamona 27.06.2013. 09.40

    lno
    mēs esam atbildīgi par žīdu šaušanu un citiem varoņdarbiem
    ————————————

    Par “žīdu šaušanu” visprecīzāk rakstījis izcilais latviešu vēsturnieks Andrievs Ezergailis.

    «Holokausts Latvijā» © Andrievs Ezergailis, 1999):

    http://www.unz.org/CoverThumb/EzergailisAndrew-1996.jpg

    Ne visus mazo pilsētu ebrejus nogalināja Arāja vīri. Dažreiz tādās vietās kā Jēkabpilī un Ilūkstes aprņķī ebrejus šāva tur noorganizētas šāvēju vienības.

    Vēsturisks fakts ir arī tas, ka Arāja komanda, kas sastāvēja galvenokārt no latviešiem, bija unikāla vienība, kam nebija līdzinieka okupētajā Eiropā.

    Iznīcināšanas vienībās pastāvēja īpaša attiecību saikne starp vīriešiem. Lai tās saprastu, mums jāsaprot to sociālais konteksts. Homofilija bija viens no vienību saistošajiem elementiem. Tā bija galēja vīriešu sabiedrība, kas sastāvēja no vīriem, kam patika vīriešu kompānijas. Arāja komandas kodols bija vīri no homofīliska rakstura apvienībām: karavīri, sportisti un korporeļi.

    Komandas dzīves smērviela bija alkohols. Tas tika lietots pirms nogalināšanām, to laikā un pēc tam. Liepājas akciju laikā Baltijas jūras kāpās blakus bedrēm nolika piena kannu ar rumu. Ir vilinājums domāt, ka bez alkohola nebūtu bijis holokausta; neapšaubāmi, nebūtu bijis Arāja komandas.

    Tieši alkohols salauza jauno vīriešu morālos spēkus un deva iespēju nogalināt pirmo reizi, un alkohols atveda viņus atpakaļ pie nogalināšanas vietām. Pēc slepkavošanas vīri piedzērās līdz apstulbumam.

    Šāvējiem nekavējoties tika izsniegta pudele tīra spirta, un viņi to izdzēra uz vietas.

    Pat ja var konstatēt, ka antisemītisms bija motīvs, kāpēc jaunie latvieši iesaistījās šāvēju komandās, tas varētu būt tikai viens no motīviem, nepietiekams problēmas pilnīgai izpratnei.

    Vispirms tā bija alkatība, kas demoralizēja latviešus. Himlera-Heidriha plāns paredzēja nogalināt ebrejus un viņu īpašumu aizvest uz Vāciju. (Viena no iesaukām Rīgā nacistu partijas vāciešiem bija Teppich Roller – tepiķa rullētājs.)

    Tomēr šķiet, ka V. Štālekers šo plānu ļoti ātri pārveidoja. Viņš atļāva, pat rosināja latviešus laupīt. Ciktāl notika grautiņi, tie bija laupīšanas grautiņi. Ebreju mantas piesavināšanās ar vāciešu ziņu notika gan provinces pilsētās, gan Rīgā. Mēs varam pieņemt, ka laupīšana bija ievads dalībai nogalināšanās.

    +2
    -17
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 27.06.2013. 12.50

    no_comments …Tieši alkohols salauza jauno vīriešu morālos spēkus…

    Не знал, что это было так важно – что палачи напивались, когда убивали евреев. Я, в принципе, об этом слышал не раз. Ведь не всех из палачей сослали или наказали. Есть и такие, которые ушли от ответственности. А я дружу с латышами, и хорошо знаю их изнутри. Они мне рассказывают то, что обычно не рассказывают русским и уж тем более евреям. Да, есть и такие палачи, которые остались безнаказанными, и мы все это знаем, потому что ведь мы же тут все латыши. Если мы покопаемся в памяти, мы, каждый, я уверен, обязательно вспомним кого-то, кто отделался фильтрационными лагерями или в худшем случае несколькими годами ссылки, потому что скрыл, что он – убийца. Есть и такие, которые вообще не понесли никакого наказания.

    Просто у латышей не принято об этом говорить публично, потому что латышей очень мало, и для нации подсознательно каждый латыш дорог, даже если он убийца и палач. Так мы, латыши, во всяком случае, многие из нас, говорим об этих вещах между собой. Хотя и не все. Много и бескомпромиссных гуманистов, но они здесь обычно не пишут комментариев. Многие латыши гуманистов часто презирают. Это Нилс Муйжниекс, Илзе Брандс-Кехре, Линда Цурика, Кажока.

    Вообще глубокая мысль у Эзергайлиса, что алкоголь и алкоголизм были соответственными в холокосте. Действительно, так и есть.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > buchamona 27.06.2013. 09.53

    Tā arī darīšu, pacieties tikai mazuliet ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > buchamona 27.06.2013. 12.13

    riņķī apkārt. Cenšos tikai pateikt to, ka ir jātiek vaļā no visa veida “guru” un LR ienaidnieku uzspiestā nihilismu pret visu. Šādas noskaņas sāk valdīt LR un tās ir beigas mums, ja šāds noskaņojums LR pilsoņiem kļūs par dzīves pamatu.
    ____________________
    Zelta vārdi, bet tāds sīkums – valdošais galerts taču uzskata, ka viss ir kārtībā. Kurš mūs vedīs “pēdējā kaujā” – Ābotiņa, Bērziņš vai ES kandidāts Dombrovskis? Viņi taču aizņemti “demokrātijas” sardzē, kurai rūp “atbrīvotāju” labsajūta, bet pilnīgi vienaldzīgas pilsoņu intereses.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 27.06.2013. 21.24

    Un kāpēc tev, studējot, jādzīvo trīsistabu dzīvoklī, ja nevari pavilkt? Īrē ko lētāku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 27.06.2013. 22.14

    “Es satraucos par videjo latvieti…”
    :)))
    Padomju, pareizāk sakot, okupācijas laikos žurnālos bija rubrika “Нарочно не придумаешь”. Tulkojumā tas nozīmē – “domājot neizgudrosi”, vai “nesacerēsi”, vai “neizdomāsi”, kur bija savāktas dažādas aplamības un kuriozi. Tavs sakāmais būtu tur viens no smieklīgākiem:)))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 27.06.2013. 09.50

    no_comments, izskatās, ka delfos esat nomainījs niku uz “Linux Mint 15”. Varbūt dažādībai nomainat arī šeit, vismaz avatara bildi, citādi tas avatarā esošais ģīmis piegriezies. Tas Linux Mint 15 avatars smukās.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 27.06.2013. 15.31

    Vai nu strādā intensīvāk un pelni vairāk, vai nu pārdod šo dzīvokli un nopērc lētāku. Tā dara sevi cienoši cilvēki, ja nepietiek naudas. Man trīsistabu ziemā nedaudz virs 100.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 27.06.2013. 23.10

    Tev ir pēdējais laiks savu kabatas naudu noziedot “zupas virtuvei”. Tad tev kumoss nesprūdīs kaklā un satraukumu būs mazāk. :D
    Vai arī sāc sev uzdot jautājumus – ja Rīgas Dome iepirks trolejbusus par adekvātu, nevis dubultuzpūstu cenu, tas mazinās nabadzību Latvijā? Kas apmaksā tā saucamās “puteņa biļetes”? Vai “brīvbiļetes” patiešām ir par brīvu? Sāc ar mazumiņu.:D

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.06.2013. 08.56

    lno Diemžēl jau ir tā, ka tā varas karikatūra esam mēs paši :) Mēs jau ievēlam deputātus, kuri savkārt iecēla Bērziņu prezidenta krēslā un saglabāja Ušakovam Rīgas mēra krēslu. Paši vien esam vainīgi, ka pēdējā laikā SC sit mūs un citādi izrīkojas ar mums pēc savas patikas

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 27.06.2013. 12.28

    no_coments. Salīdzinājumam varēji nodrukāt īsu statistiku par savu senču varoņdarbiem ar precizitāti +,- 10 miljoni:):):)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 27.06.2013. 09.32

    riņķī apkārt. Diemžēl jau ir tā, ka tā varas karikatūra esam mēs paši :) Mēs jau ievēlam deputātus…
    _____________________
    Un Tu arī, Brut?:) Vai nepietiek ar mūsu krievvalodīgo pilsoņu pārmetumiem, ka mēs esam atbildīgi par cara Nikolaja ģimenes noslepkavošanu, badu Ukrainā, žīdu šaušanu un citiem varoņdarbiem? Es netaisos pelnus matos kaisīt. Vai esmu atbidīgs par to, ka Vienotība pēc 10. saeimas vēlēšanām piešmaica NA un sāka koķetēt ar SC, ka neatcēla uzturēšanās atļauju tirgošanu, ka Dombrovska valdība savā būtībā ir visvārgākā valdība pēc 1991. gada? Tā bijusi cieta tikai taupībā, bet arī pateicoties tautas pacierībai. Tikko pensionāri mazliet uzspieda, tā padevās. Ko darīt, pirms nākošajām vēlēšanām doties pie zīlnieces? Redzi, uz RD vēlēšanām jau daudzi vairs neaizgāja…

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 27.06.2013. 11.41

    S&M

    Ko nu muldies, man 4-istabu dzīvoklim nesiltinātā mājā nav 200 LVL komunālie (ieskaitot apkuri, siltos aukstos ūdeņus, atkritumu izvešanu, pārējo apsaimniekošanu, elektrību un gāzi). Vai arī jums tur SC karaļvalstī Rīgā ir tiešām tik daudz jāmaksā? Tad jau paši vainīgi, ka neesat Ušakovu jau pie kāda no Rīgas tiltiem pakāruši.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 27.06.2013. 08.37

    rinķī apkārt. Ja valstī ir tikai varas karikatūra, tad ušakovu nomainījušais bērziņš rullēs tālāk pa savu priekšgājēju iemīto taciņu…

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.06.2013. 10.05

    lno. Es sevi uztveru kā latviešu tautas sastāvdaļu, tādēļ arī saku “mēs”. Ko darīt, gatavojoties nākošajām Saeimas vēlēšanām?

    Jāpārkārto spēki un jāiet tālāk. Jāatmet info telpā šis nejēdzīgais negatīvisms pret visiem un visu, kurš šobrīd pārvalda mūsu domāšanu un tā vietā ir jānoformulē lietas tā, lai būtu pilnīgi skaidrs, ka, ja netiks konsekventi turpināts tas ceļš ārā no krīzes, kurš tika uzsākts un noiets no dižķibeles sākuma līdz šim brīdim, tad visas ciešanas būs bijušas veltas. Tad mēs tā pat kā ukraiņi un gruzīni situācijā, kad līdz mērķim ir palicis tikai viens solis, ” nolūzīsim” un atkritīsim atpakaļ turp, no kurienes cenšamies šobrīd izrāpties.

    Es te neaicinu uz kaut kādu ” oranžu pozitīvisma kampaņu” :). Cenšos tikai pateikt to, ka ir jātiek vaļā no visa veida “guru” un LR ienaidnieku uzspiestā nihilismu pret visu. Šādas noskaņas sāk valdīt LR un tās ir beigas mums, ja šāds noskaņojums LR pilsoņiem kļūs par dzīves pamatu.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 27.06.2013. 09.16

    Patiesībā dienasgrāmatas formāts ir laba ideja.

    Vajadzētu V un NA Rīgas deputātiem tagad uz sitiena uztaisīt blogu par to, kā notiek SC lemšanas darbs RD un tās komitejās un likt pēc katras nejēdzības uzreiz tajā pašā dienā vai nākamajā dienā iekšā aprakstus līdzīgus kā tas, ko Bronks no NA lapas nolinkoja, un tā visus četrus gadus.

    Tad vienmēr vienuviet varētu atrast SC darbības metožu aprakstu un tas būtu visiem redzams kā uz delnas. SC nedomājošo elektorāta daļu tas neietekmētu, protams, bet domājošo daļu varbūt ietekmētu. Tāpat tas liktu varbūt aizdomāties arī tiem, kas uz vēlēšanām neiet. Un žurnālistiem būtu vienmēr, kur pasmelties informāciju ar atsaucēm.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.06.2013. 08.50

    Bronks. Tas, ka Broka raksta NA mājas lapā, tas ir par maz. Šāds info, tik skaistas pērles, ir jāpublicē vadošajos portālos uc

    “…Atnākot no rīta uz domes sēdi, visiem deputātiem priekšā bija nolikts lēmumprojekts par Rīgas brīvostas valdes locekļa iecelšanu. Vēl iepriekšējā dienā Rīgas domes sēdē nekas neliecināja, ka nākamās dienas sēdē tiek plānots iecelt jaunu Rīgas brīvostas valdes locekli. Nacionālās apvienības un „Vienotības” deputātus pārsteidza fakts, ka vienas nakts laikā, pilnīgā slepenībā domes vadība sagatavojusi šādu lēmumprojektu…

    …No jaunā kandidāta uzzinājām, ka viņu pēkšņi nakts laikā uzrunājis domes priekšsēdētājs N. Ušakovs un aicinājis kļūt par jauno Rīgas brīvostas valdes locekli…

    …Rīgas brīvostas, jaunais kandidāts atbildēja, ka pa nakti vēl nav paspējis iepazīties ar ostu darba specifiku, jo ir Centrāltirgus mārketinga speciālists….

    …Situācijā, kad 20 komitejas deputātu vidū atrodas 2 bijušie kultūras ministri un viens pašreizējās kultūras ministres padomnieks Nauris Puntulis, nevienam no viņiem netika atvēlēta vieta nevienā no 4 komitejas vietnieku amatiem…”

    +22
    0
    Atbildēt

    0

Sevišķi ciniski ir tas, ka SC pirms vēlēšanām lielījās, ka Rīgā ir visjaunākie trolejbusi un autobusi, salīdzinot ar Viļņu un Tallinu!

+19
0
Atbildēt

1

ligakalnina 27.06.2013. 07.26

Man arī nav skaidrs, kāpēc, ja notiek acīmredzama blēdība, un tiek acīmredzami pārmaksāts, un šeit jau, faktiski, dubultā, tātad, ir acīmredzamas korupcijas pazīmes, valsts ar visiem KNAB utt. ir tik bezspēcīga, ka nevar paņemt pie dziesmas un paprasīt tam kādu pamatojumu, un, ja pamatojums nav, pārtraukt to visu ārprātu?
Ušakova – Amerika klaja nekaunība, kas nu jau pārsniegusi visas pieklājības robežas, labi, “otkats” 20%, tas Latvijai normāli, bet, šeit jau 100%, un uzvedība atgādina tos slavenos Mottes smieklus, jebkurš blēdis var par šo valsti vienkārši pasmieties.
20 gadu laikā radīta paradīze blēžiem, neviens liels blēdis nav notiesāts, visi vai nu aizmukuši, vai dzīvo tepat, un smejas par šo valsti, nu lūk, un tagad baudām sekas, un, visa politiskā “elite” klusē, kaut, sen jau būtu kaut kas jāmaina, lai nepieļautu tādus gadījumus, acīmredzot, tās “augšas” vienkārši nav ieintersētas neko mainīt.

+26
-11
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu