Putins: Snoudens joprojām atrodas Šeremetjevas tranzītzonā (papildin.) • IR.lv

Putins: Snoudens joprojām atrodas Šeremetjevas tranzītzonā (papildin.)

145
Plakāts Honkongā ar Edvarda Snoudena attēlu. Foto: AFP/LETA

ASV valsts sekretārs aicina Kremli saglabāt divpusējās attiecībās mieru

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka bēguļojošais ASV izlūkdienesta bijušais darbinieks Edvards Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas trazītzonā.

“Viņš ir tranzīta pasažieris tranzītzonā un šobrīd joprojām ir tur (..). Snoudena kungs ir brīvs cilvēks. Jo drīzāk viņš izvēlēsies galamērķi, jo labāk mums un viņam pašam,” preses konferencē sacīja Putins, kurš ieradies vizītē Somijā, raksta LETA.

Krievijas prezidents piebilda, ka Snoudens Maskavas lidostā ieradies kā tranzīta pasažieris un ka viņam nav bijusi vajadzība nedz pēc Krievijas vīzas, nedz pēc kādiem citiem dokumentiem. “Kā tranzīta pasažierim viņam ir tiesības nopirkt biļeti un lidot, uz kurieni viņš vēlas,” norādīja Kremļa saimnieks, uzsverot, ka Krievijas likumus viņš nav pārkāpis un valsts robežu nav šķērsojis.

Vienlaikus Putins uzsvēra, ka Krievija nav noslēgusi līgumu par savstarpējo noziedznieku izdošanu ar ASV. “Kas attiecas uz viņa iespējamo izdošanu, mēs varam izdot tikai attiecīgos pilsoņus valstīm, ar kurām mums ir atbilstoši starptautiskie līgumi par noziedznieku izdošanu. Ar ASV mums šāda līguma nav,” norādīja Krievijas līderis.

Viņš piebilda, ka Snoudena ierašanās Maskavā Krievijas varasiestādēm esot bijusi pilnīgs pārsteigums un apgalvojumi, ka Maskava esot sniegusi bēguļojošajam ASV pilsonim kādu atbalstu, esot “bezjēdzība un blēņas”.

Putins noraidīja arī apgalvojumus, ka ar Snoudenu šobrīd nodarbojas Krievijas izlūkdienesti. “Mūsu slepenie dienesti ar Snodena kungu nekad nav strādājuši un nestrādā ar viņu arī šodien,” uzsvēra Kremļa saimnieks.

Kerijs aicina nesaasināt situāciju

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs aicinājis Krieviju Snoudena lietā saglabāt mieru un nesaasināt situāciju, vēsta mediji.

Kerijs, atbildot uz Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumu par Edvarda Snoudena “pazušanu” Maskavas lidostā, paziņojis, ka ASV šā jautājuma dēļ nevēlas sabojāt divpusējās attiecības. “Nav nepieciešamības konfrontācijas eskalācijai ar Krieviju,” aģentūra “Reuters” citē Keriju.

ASV valsts sekretārs paziņojis, ka aicina saglabāt “mieru”, bet Snoudena meklēšanā cer sadarboties ar Krievijas varas iestādēm.

Lavrovs: Krievijai nav saistības ar Snoudena bēguļošanu

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka “oficiālajai Maskavai” neesot nekādas saistības ar Edvarda Snoudena bēguļošanu vai bēgļa slēpšanu no ASV varas iestādēm. Tikmēr labi informēti avoti Krievijas medijiem apliecinājuši, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur ieradies svētdien.

“Mēs uzskatām par absolūti nepamatotiem un nepieņemamiem tos mēģinājumus, kurus patlaban novērojam, – vainot Krievijas pusi ASV likumu pārkāpšanā un pat gandrīz vai sazvērestībā, turklāt tas notiek draudu pavadībā,” otrdien paziņojis Lavrovs preses konferencē Maskavā, vēsta portāls “Newsru.com”.

Kā izteicies Krievijas ārlietu ministrs, Snoudens patstāvīgi izvēlējies maršrutu, kā ceļot. Par to, kas notiek, Krievijas varasvīri uzzinājuši no masu informācijas līdzekļiem.

Kā zināms, Snoudens, kuru ASV varas iestādes apsūdz slepenas informācijas atklāšanā, Maskavas lidostā no Honkongas ieradās svētdien un drīz vien pazuda no iestāžu redzesloka. Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras darbinieks nešķērsoja Krievijas robežu, otrdien paziņoja arī Krievijas ārlietu resora vadītājs. Krievijai ar Snoudenu un viņa pārvietošanos pasaulē neesot nekāda sakara, raksta aģentūra “Interfaks”.

Tomēr neoficiāla informācija, kas ir mediju rīcībā, liecina, ka amerikānis joprojām atrodas Maskavas lidostas tranzīta zonā. Krievijas varas iestādes prātojot, vai viņu aizturēt. 

Aģentūras “ITAR-TASS” avoti lidostas drošības dienestā atzinuši, ka “Snoudens joprojām atrodas lidostas tranzīta zonā”. Tiesa, avoti pieļāvuši, ka Snoudens varētu atkal mēģināt aizlidot uz Kubas galvaspilsētu Havanu.

Krievijas mediji arī ziņo, ka Snoudens ceļojot kopā ar Sāru Harisoni – WikiLeaks dibinātāja Džūljena Asanža palīdzi. Kā vēsta aģentūra “Reuters”, viņai bijušas divas lidmašīnas biļetes, bet neviena no tām nav izmantota. Viena biļete bijusi uz vakara reisu līdz Havanai.

Jau ziņots, ka Krievijas lidsabiedrības “Aeroflot” lainerī, kas pirmdien devās ceļā uz Kubu, bēguļojošais ASV izlūkdienesta bijušais darbinieks Snoudens neatradās, lai gan iepriekš tika ziņots, ka viņš esot reģistrējies uz šo reisu.

“Edvards Snoudens nav uz klāja. Viņš nelido ar šo reisu,” aģentūrai sacīja kāds avots Krievijas drošības dienestos. Sīkākus paskaidrojumus avots nesniedza, un viņa teikto Maskava oficiāli pagaidām nav apstiprinājusi, raksta LETA.

Tikmēr kāds cits avots, kas informēts par notikumu gaitu, “Interfax” izteicies, ka Snoudens, domājams, jau atstājis Krieviju. “Snoudens, visticamāk, jau atstājis Krievijas Federāciju. Viņš varētu būt aizlidojis ar citu lidmašīnu,” aģentūra citē avota teikto.

Savukārt „The Wall Street Journal” raksta, ka ASV par slepenas informācijas nopludināšanu meklētā Snoudena lieta tagad jau no pasaules mēroga slēpšanās spēles kļuvusi par diplomātisko karu. „Snoudena pēkšņais lidojums svētdien no Honkongas uz Maskavu pierāda ASV diplomātiskā un izlūkošanas dienesta acīm redzamo ierobežotību,” teikts rakstā.

Kā liecinājis kāds cilvēks, kurš iepazinies ar Snoudena lietu, viņa lēmums izlidot uz Maskavu bijis pēkšņs. „Šis lēmums tika pieņemts pēc konsultācijām ar WikiLeaks par viņa iespējām ārzemēs,” raksta medijs.

Snoudenam uzrādīta apsūdzība kriminālnoziegumos – ASV valsts īpašuma zagšanā, valsts drošības informācijas nelikumīgā nodošanā un izlūkošanas informācijas atklāšanā ar iepriekšēju nodomu, vēsta medijs. Divas pēdējās apsūdzības saistītas ar spiegošanu, kas Snoudena situāciju sarežģī.

ASV Snoudena meklēšanā varēja iesaistīt Interpolu, taču apsūdzības spiegošanā skaitās politiskas. Interpolam nav atļauts iekaukties kara, politisko, rasu un reliģiskas dabas jautājumu izmeklēšanā, raksta „The Wall Street Journal”.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (145)

Rinalds Krûklis 25.06.2013. 09.09

Domāju, ka ilgtermiņā šis skandāls būs svētīgs pašai ASV, jo tur tagad notiek aktīvas sabiedriskās diskusijas par privāto datu un sarakstes neaizskaramību. No otras puses ņemot, interneta anonimitāte ir fikcija jau no paša sākuma, vienīgi šis fakts jādara zināms arī normālam cilvēkam, ne tikai IT spečukam.

+16
-5
Atbildēt

8

    inta_s > Rinalds Krûklis 25.06.2013. 10.18

    Nav jau zināms, vai šī atklāsme nebija kontrolēta no ASV režīma puses. Jo ar šo gājienu ASV režīms ir panācis, to ka cilvēki kuriem bija pierādījumi par ASV režīma noziegumiem un krāpniecībām vairs nesazinās ar žurnālistiem jo baidās, ka to identitāte tiks atklāta un vērsta režīma izrēķināšānās ar tiem. Tagad daudzi cilvēki baidās no ASV režīma Ministry of Truth un sāk cenzēt savas domas, darbību, lai tik tā nebūtu nekādā veidā vērsta pret režīmu un nevarētu traktēt kā “ienaidnieku”, kuru tad bez tiesas arestē un nosūta spīdzināšanai.

    Cilvēkiem jāstājas pretī šim režīmam un jādeklarē – mums nav bail! Mēs zinām ko jūs darāt un mēs tam pieliksim punktu!

    http://youtu.be/CroiMURk8SU

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > Rinalds Krûklis 25.06.2013. 10.56

    Islande, piemēram ;)

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    inta_s > Rinalds Krûklis 26.06.2013. 13.23

    Vai tad Islande nav valsts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Rinalds Krûklis 26.06.2013. 15.56

    Vai tad ASV ar nav valsts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > Rinalds Krûklis 25.06.2013. 11.10

    Jā, es arī to iedomājos – Islande. Tur vēl tautai ir vara un varēja salikt cietumā gan noziedzīgos banķierus, gan noziedzīgos politiskās varas pārstāvjus.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Rinalds Krûklis 26.06.2013. 01.48

    Vispār kāpēc Islande jāpiemin? Islandei nav armijas un Islandes militāro aizsardzību nodrošina ASV, kurai tur ir bāzes. Pasaule ir maza un variantu nav nemaz tik daudz.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Rinalds Krûklis 25.06.2013. 11.23

    >>> Islande, piemēram ;) >>>

    Un kādēļ tev tā liekas? Un kādas ir Islandes un Latvijas atšķirības?

    Un kur skalā ir Krievija – nu tā, tīri informācijai?

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > Rinalds Krûklis 25.06.2013. 10.44

    Viedokli, ja ASV ir režīms, Latvijā ir režīms, kas tad ir Krievijā, Ķīnā un citur? Un kur tad ir tās valstis pēc jūsu domām, kurās nav režīms?

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 25.06.2013. 10.27

Interesanti, kad amerikāņi beidzot sapratīs, ko viņi jau pa otram lāgam ir ievēlējuši par savu prezidentu… Baraks Huseins Obama patlaban izskatās vienkārši nožēlojams.

+15
-6
Atbildēt

5

    inta_s > Kaspars Špūle 25.06.2013. 10.33

    ASV nav prezidenta – ir tikai marionete koorporācijas elites rokās.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > Kaspars Špūle 25.06.2013. 17.48

    Hahaha, fretka izdzēsa savu komentu par to, ka jeņķu komūnisti atbalsta Obamu ;) Pašai kauns palika par savu trulumu? ;)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > Kaspars Špūle 25.06.2013. 10.59

    Un? USA komiju partijā ir ap 2000 biedru, tie ir tādi mazskaitlīgi margināļi, ka pat nav vērts taustiņus klabināt )))))))))))))

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Kaspars Špūle 26.06.2013. 16.42

    Ja pieņem, ka vēlēšanas nebija farss un teātra iestudējums tautai, tad reāli domājot kādi tad bija pretējie kandidāti?
    Visi republikāņi muldēja kā nozombēti par lietām kas nevienu neinteresēja. Obamu ievēlēja tikai tāpēc, ka viņš nebija pret geju un lezbiešu tiesībām, par marihuānas legalizāciju(tak ASV notiek jau 20 gadus asiņains narkotiku kaŗš, kuŗā iet bojā cilvēki), viņš sievietes nepazemoja ar kaut kādām rasistiskām kristiešu idejām, vēl arī viņa attieksmes dēļ orkāna seku likvidēšanai – tās tak nav ne mazāk būtiskas lietas kas interesē amerikāņus: cilvēku rīcības un izvēles brīvība par savām interesēm, neuzspiežot citiem savu viedokli ar spēku. Kāpēc lai internetā kaut kas būtu savādāk? Kāpēc ASV ārpolitikā kaut kas būtu savādāks?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 25.06.2013. 18.52

    Karstā laikā mazāk vajag dzert, morda…

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 26.06.2013. 08.07

Te nav divu domu. Krievu specdienesti savējam sen būtu parādījuši “kuzjkinu maķ” Krievijā, vai iebarojuši ar poloniju, ja šis būtu pamucis uz ārzemēm. Nav ko strīdēties un laiku tērēt ar mūsmāju lēti nopirktajiem jeģinorosu provokatoriem. Ne tikai diskutēt, pat lasīt šos viepļus nav vērts. Tā viņi drīzāk aizvāksies.

+9
-1
Atbildēt

13

    austrisv > Þanis Bezmers 26.06.2013. 17.06

    Viedokli, netaisos neko tev ne atbildēt. Paliec gribot! Pārāk žēl labā laika, lai to tērētu neauglīgām atbildēm!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Þanis Bezmers 26.06.2013. 17.06

    Ērik, kurš teica, ka nepateicīgie bauri visi negrib EUR? Ja domā tās aptaujas, tad tām nu gan ticēt nevar, jo
    1)tās ir privātkompānijas: kas maksā, tas pasūta mūziku,
    2) Vai tad Freimanis no aptauju kompnija snekļuva par Diena sgalveno redaktoru? Interesanti kāpēc tad nu viņš uz īsu brīdi bija tik uzticams mūsmāju oligarhu trijotnes nopirktajai Dienai!
    Rezumē ir tāds, ka aptauju ticamība ir pārāk zema!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > Þanis Bezmers 26.06.2013. 12.21

    Ērik, rekomendēju nenolaisties līdz tam līmenim kad jāpierāda ka neesi ēzelis. Viņas fantāzijas nav jākomentē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > Þanis Bezmers 26.06.2013. 18.39

    Bet,
    žēl ka sekojat Sarmītes piemēram: http://youtu.be/gIMWtbjJprk?t=2m25s
    Lai gan ja jau Jūs pati vērtējat savas atbildes kā neauglīgas, tad varbūt tiešām nav vērts tērēt laiku.

    Lai tad nu lasītāji spriež par katra argumentāciju, kas šeit izteikts.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Þanis Bezmers 26.06.2013. 12.25

    Nemaz jau nav atklāti jāslavē Krievija, jo tas jau būtu pārāk atklāti un skaidri. Ir jāmaskējas.Vienkārši ir jānoniecina Latvijas neatkarība, tās virzība uz EUR, kā arī jānoniecina Latvijas stratēgiskie partneri, un Latvijas ieguvumi ES!
    Vai tad morda te neplātās , ka tikai krievu okupanti te varot visu sakārtot, bet viņš jau vienmēr ir atklāts nepārprotami.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > Þanis Bezmers 26.06.2013. 13.21

    Vai vēlaties teikt ka tas kas ir par neatkarīgu Latvijas Republiku tai skaitā neatkarīgu monetāro un fiskālo politiku ir Kremļa pielūdzējs?
    Pie tam sniedzot ekonomiski pamatotus argumentus par labu palikt pie lata.

    Kādam tad jābūt tam profilam latvietim kas nevēlas integrēties ES bet gan nostiprināt tieši latviskās vērtības un celt Latvijas Republikas ekonomiku un tās neatkarību?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Þanis Bezmers 26.06.2013. 14.15

    Viedokli, uz to varu atbildēt pilnīgi droši, jo Latvija viena pati nekad ilgi nebūs neatkarīga valsts, jo to pierādījusi vēsture!!!! Vienmēr Krievija ir mūs okupējusi, kā tas pēdējo reiz notika 1940. gada 17 .jūnijā!!!
    Tātad nav jau pirmā reize, kad Krievija iebrukusi mūsu teritorijā, jo viņai nekad nav diezgan!
    Tātad gudras latvietis ir tas, kas mācās no pagātnes kļūdām un neceļ gaismas pilis, kas attiecas uz Krieviju! Tātad ilgi Ls pastāvēt nevarēs, nu gluži tāpat kā tas notika 1940. gada 17. jūnijā! Agri vai vēlu Krievija savu mērķi mēginās īstenot. Jautājums vien, ar kādām metodēm tas notiek!
    Vai tad nu par velti nav vēl vecās padomjlaika mācību kartes mūsu krievu skolās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > Þanis Bezmers 26.06.2013. 14.32

    Bet,
    izskaidrojiet man lūdzu ar racionāliem argumentiem kā Latvija tiks okupēta ja tā attīstīs savu ekonomiku paturot monetārās politikas neatkarību savās rokās un paliks pie lata. Taču tā netiks okupēta ja tiks ieviests EURO (faktiski tā jau ir ES ekonomiskā okupācija ja mēs zaudējam monetārās politikas neatkarību).

    Lūdzu izskaidojiet soli pa solim kā jūs redzat to scenāriju ka Krievija okupē Latvijas Republiku jo mums ir lats.

    Paldies!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Þanis Bezmers 26.06.2013. 14.47

    Šķiet,ka vienīgais reālais scenārijs varētu būt šāds:ASV atļaus krieviem okupēt Latviju par sodu,ka nepateicīgie bauri negrib ieviest euro,lai Latvijas ekonomika būtu ērti kontrolējama no attāluma.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Þanis Bezmers 26.06.2013. 18.38

    Bet,tu nesaprati jautājumu?Kādas briesmas mums draud no Krievijas,ja neieviešam euro?Jūs ar savu euroieviesēju kompāniju taču visu laiku baidāt ar Krieviju šai sakarā!Ieviešam euro -esam drošībā,neieviešam euro -Krievija mūs okupē.No kurienes šī klišeja?Kāds mehānisms briesmām?Ferštein?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Þanis Bezmers 26.06.2013. 14.24

    Es atceros,ka bija arī tādi vācu baronu laiki,esot bijuši arī zviedru laiki un poļu laiki.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Þanis Bezmers 26.06.2013. 10.19

    Pilnīgi piekrītu, jo būtu jau brīnums, ja šajā portālā nebūtu “maigie krievu apskāvēji” ar savu prokrievisko muldēšanu Normunda Grostiņa kompānija ar superaci un mordu kopā. Visiem labi saskan. Palasiet- pilnīgi līdzīgi viedokļi par slikto ASV un mūžam labo Krieviju.
    Tikai par velti lai necer, ka mēs nezinām, ka sviņi faktiski ir.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Þanis Bezmers 26.06.2013. 12.12

    Bet,tu varētu parādīt tos komentārus par mūžīgi labo Krieviju,man nav nācies īpaši bieži uz tādiem uzdurties?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu