Krāvājiet somas! • IR.lv

Krāvājiet somas!

4
Bērni ar savu vecmāmiņu Ķīnas austrumu provincē Dzjansji — vecāki jau tagad ir devušies strādāt pilsētā.

Ķīnas valdība izstrādājusi plānu straujai laucinieku pārcelšanai uz pilsētām – 250 miljonus līdz 2025.gadam. Šādai paātrinātai urbanizācijai var izrādīties smagas sociālas sekas

Mums tā ir pilnīgi jauna pasaule, – saka Tiaņs Uei (43), kas Hebei provincē Pekinas tuvumā agrāk nodarbojās ar kviešu audzēšanu. Tagad bijušais zemnieks ir pārcēlies uz provinces galvaspilsētu un strādā par naktssargu. «Visu dzīvi pats savām rokām kopu laukus. Tagad man nav pietiekama izglītības līmeņa, lai konkurētu ar pilsētniekiem uz labāku amatu.»

Tādu cilvēku kā Uei tuvākajos gados būs ļoti, ļoti daudz, jo Ķīnas valdība ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu līdz 2025.gadam no laukiem uz pilsētām pārvietot 250 miljonus iedzīvotāju. Pašlaik pilsētās dzīvo aptuveni puse ķīniešu, taču viņu skaitu nākamo 12 gadu laikā iecerēts palielināt līdz 70%.

Iepriekšējās desmitgadēs valdošā komunistiskā partija centās, lai zemnieki (pat tie, kas laiku pa laikam piestrādāja pilsētās) saglabātu saites ar dzimtajām vietām, jo turēšanās pie sava zemes gabala nodrošina zināmu politisko un ekonomisko stabilitāti. Taču tagad partija ir mainījusi prioritātes – lielākoties tas tiek darīts, lai izveidotu jaunu un turīgāku patērētāju šķiru, jo tieši no tās lielā mērā ir atkarīga turpmāka ekonomiskā izaugsme. Lielākie tautsaimniecības stimulētāji Ķīnā, kas pēdējos gados piedzīvojusi strauju attīstību, ir bijuši tieši pilsētnieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu