Dzīve apmet kūleni • IR.lv

Dzīve apmet kūleni

2
Sanijas lēcieni uz batuta — pirms diviem gadiem ciemos pie draugiem.

Sanijai (13) ļoti patīk batuts – mazotnē viņas trikus vēroja citi bērneļi Esplanādes izklaides parkā, vēlāk meitene kļuva par Latvijas jauniešu izlases sportisti, bet pirms mēneša liktenīgs lēciens beidzās ar paralīzi

Dubultais salto ar pagriezienu – tas bija viens no izvēlētajiem akrobātikas elementiem, ko izpildīt  sacensībās uz batuta. Sanija salto apmeta, bet pagrieziens neizdevās. Pietrūka aptuveni 50 centimetru, lai viņa paspētu apgriezties. Meitene batutā piezemējās uz galvas. Sacensībās uzņemtajā video tas nemaz neizskatās ļoti baisi. Taču Sanija palika nekustīgi guļot.

«Sigita, es nejūtu kājas,» viņa sacīja trenerei Sigitai Veckalnei, kas sēdēja Sanijai līdzās uz batuta, gaidot atbraucam ātro palīdzību. Tobrīd meitene vēl juta plecus, rokas līdz elkoņiem. Tā bija sestdiena, 25.maijs. Parastā ķieģeļu sporta namā ar augstiem griestiem Ķengaragā todien kūleni apmeta Sanijas un viņas ģimenes dzīve. Diagnoze – piektā un sestā kakla skriemeļa lūzums ar muguras smadzeņu šķērsbojājumu, kas nozīmē daļēju paralīzi.

Traumu uz batuta ir daudz, un to skaits aug, saka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. No 10.maija līdz 10.jūnijam bērnu slimnīcā vien vērsušies aptuveni 45 bērni ar dažādām traumām, kas gūtas uz batuta. Vairākas no tām bijušas smagas, ar stacionēšanu vai pat ķirurģisku iejaukšanos. Gandrīz visas gūtas uz piemājas, āra batutiem. Sanijas smago traumu ārsti un arī sportisti nošķir no šīm. Sanija ir Latvijas jauniešu izlases sportiste, viņa guva traumu, izpildot vingrinājumu uz sporta batuta. Kopš 2000.gada lēcieni uz batuta ir olimpiskais sporta veids. Sanija uz batuta trenējusies trīs gadus, vēl pirms tam arī mākslas vingrošanā. «Taču arī profesionāli sportisti kļūdās,» nosaka Sanijas mamma Ilona Lipe. Latvijas batutu sporta vēsturē šī ir pirmā ļoti smagā trauma, saka trenere Veckalne. Pretstatā šai uz piemājas batutiem gūtos savainojumus ārsti sauc par tādiem, no kuriem viegli varēja izvairīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu