Erdogans pēdējo reizi brīdina protestētājus (papildin.) • IR.lv

Erdogans pēdējo reizi brīdina protestētājus (papildin.)

23
Protestētāji Taksima laukumā Stambulā pagājušajā naktī. Foto: AFP/LETA

Turcijas valdošā partija gatava rīkot referendumu par Gezi parku

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien “pēdējo reizi” brīdināja protestētājus, aicinot viņus doties prom no Stambulas centrā esošā Gezi parka, kas kļuvis par plašo protestu epicentru.

“Es izteikušu pēdējo brīdinājumu – mātes, tēvi, lūdzu, gādājiet, lai jūsu bērni dodas prom no šīs vietas,” televīzijas tiešraidē uzsvēra Erdogans. “Gezi parks nepieder okupantiem. Tas pieder visiem.”

Premjers arī mudināja vides aktīvistus pamest parku, lai policija to varētu atbrīvot no “nelegālajām organizācijām”. “Neapbēdiniet mūs vēl vairāk, atbrīvosim Gezi parku un atdosim to tā likumīgajiem īpašniekiem, Stambulas ļaudīm,” aicināja Erdogans.

Jau rakstīts, ka Turcijā pie varas esošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) priekšsēdētāja vietnieks Huseins Čeliks trešdien atzinis – partija ir atvērta ierosinājumam rīkot referendumu par plašus protestus izraisījušo ieceri likvidēt Stambulas centrā esošo Gezi parku, ziņo LETA/AFP/BBC.

“Mēs varētu nodot to referendumam (..). Demokrātijās svarīga ir tikai tautas griba,” uzsvēra Čeliks. Politiķis pauda cerību, ka šāds “labas gribas žests” palīdzēs pielikt punktu demonstrācijām.

Vienlaikus viņš gan brīdināja: “Tiem (..), kuri centīsies provocēt un paliks parkā, nāksies saskarties ar policiju.”

Turcijas mediji trešdien ziņoja, ka premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans devis rīkojumu iekšlietu ministram 24 stundu laikā pārtraukt demonstrācijas Gezi parkā.

Trešdien Erdogans tikās ar protestu rīkotājiem, taču daudzi demonstranti norāda – negaidītā policijas atgriešanās Taksima laukumā un asā vēršanās pret protestētājiem novedusi pie tā, ka viņi zaudējuši ticību jebkādam dialogam.

Tikmēr naktī uz ceturtdien Ankarā notikušas kārtējās demonstrantu un policijas sadursmes, kuru laikā likumsargi lika lietā asaru gāzi.

Protesti Turcijā sākās 31.maijā kā reakcija pret Stambulas Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā Gezi parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo partiju un premjerministra Erdogana valdību.

Sadursmēs ievainoti jau teju 5000 demonstrantu, bet trīs cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

Policijas asā reakcija, savaldot protestētājus, ir izpelnījusies plašu nosodījumu gan pašā Turcijā, gan ārvalstīs.

 

Komentāri (23)

ligakalnina 13.06.2013. 15.14

Erdaganam ir divi ceļi – vai nu “piegriezt skrūves” pēc Putrina piemēra, vai nu izbeigt Turcijas islamizāciju un savu autoritatīvo valdības stilu, izbeigt preses brības ierobežijumus, žurnalistu vajāšanu, skolu izlamizāciju, “zaļo” korupciju.
Izskatās, viņš izvēlēsies pirmo.

+5
-2
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 13.06.2013. 15.54

Labāk vienreiz redzēt savām acīm, nekā 10 reižu lasīt Džera komentārus.
Tiešraide:
http://www.dha.com.tr/canli-yayin/

+1
-2
Atbildēt

1

    ligakalnina > Kaspars Špūle 13.06.2013. 16.06

    Tev ir kādas problēmas manus komentārus nelasīt?
    Kā ieraugi sunīša bildi- nelasi, viss ir vienkārši.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Inese 14.06.2013. 04.00

dzeris49 Erdaganam ir divi ceļi – vai nu “piegriezt skrūves” pēc Putrina piemēra
======================

Bet varbūt pēc Dombrovska piemēra? Pat Krievijā neierosina kriminālprocesus par masu nekārtību organizēšanu pret žurnālistiem, kas veic sabiedriskās domas aptaujas. Bet Latvijā tas notiek gan – lai žurnālistu Hramcovu kaut vai pieminam:

В Латвии хотят посадить журналиста за вопрос о советской символике Репортаж
От трех до двенадцати лет тюрьмы – именно столько в Латвии грозит журналисту Андрею Храмцову за интервью.

Накануне дня Победы корреспондент опрашивал ветеранов и просто прохожих на улице о том, как они относятся к запрету советской символики в их стране. Власти решили что это провокация в чистом виде и угроза национальной латвийской безопасности.

video šeit – http://www.5-tv.ru/news/70433/

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu