Streļčenoks atkārtotu KNAB darbinieku novērtēšanu neveiks (papildin.) • IR.lv

Streļčenoks atkārtotu KNAB darbinieku novērtēšanu neveiks (papildin.)

98
Premjerministrs Valdis Dombrovskis (no labās) kopā ar KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku. Foto: Raitis Plauks, F64

Dombrovskis lūdz Valsts kontroli veikt KNAB darbības auditu; Valsts kontrole pagaidām neplāno revīziju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks atkārtotu atsevišķu KNAB darbinieku novērtēšanu neveiks. Viņš sola sadarboties ar Valsts kontroli (VK), ja tā nolems veikt revīziju KNAB.

Streļčenoks ceturtdien speciāli sasauktā preses konferencē atzina, ka novērtēšanas process birojā nav iespējams, jo novērtēšana 29.maijā jau ir pabeigta. Ja VK nolems veikt biroja darbības lietderības un likumības revīziju, Streļčenoks kontrolētājiem sagādāšot nepieciešamo informāciju. VK gan paziņojusi, ka neplānotu pārbaužu veikšana nav iespējama, jo Valsts kontrolei tam nav finansējuma, ziņo LETA.

Jau rakstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) lūdzis Valsts kontroli izvērtēt iespēju veikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības likumības un lietderības auditu, apstiprināja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Šādu lūgumu Valsts kontrolei kā augstākajai revīzijas iestādei, kas veic finanšu, likumības un lietderības revīzijas, premjers nosūtījis, jo to viņam ir lūguši KNAB darbinieki.

Tāpat Dombrovskis, atbildot uz KNAB darbinieku lūgumu, ir informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, ka neiebilst pret atsevišķu KNAB darbinieku darbības rezultāta vērtējuma pārskatīšanu, veidojot komisiju, kurā iesaistīti ne vien KNAB, bet arī citu kompetento iestāžu pārstāvji.

Korupcijas pētnieks Valts Kalniņš atzinis, ka KNAB iekšējo konfliktu pamatā ir divu lietu sadursme – noteiktu darba procedūru ignorance, kas tiek konfrontēta ar birokrātisku vadības stilu, ziņo portāls “Diena.lv”. Viņš uzskata, ka KNAB nav izdevies atrast saprātīgu balansu starp disciplīnu un darbinieku veselīgu brīvību un patstāvību.

Valsts kontrole patlaban neplāno veikt KNAB darbības lietderības un likumības revīziju, kā to aicinājis Ministru prezidents, pavēstīja Valsts kontroles preses sekretāre Ilva Liepiņa-Milzarāja. Viņa informēja, ka valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir saņēmusi premjera aicinājumu izvērtēt iespēju veikt šādu revīziju. Taču patlaban Valsts kontrole veic daudz ļoti svarīgu un sabiedrībai aktuālu revīziju, piemēram, par pedagogu atlīdzības sistēmu, kompensējamiem medikamentiem un citas, kurās iesaistīti visi iestādes resursi.

Tomēr, ja valdības vadītāja rīcībā ir nopietni fakti, kas liecina par nelietderīgu vai pat nelikumīgu nodokļu maksātāju naudas tērēšanu KNAB, tad tie jādara zināmi Valsts kontrolei. Rūpīgi izvērtējot, cik nozīmīgs visai sabiedrībai būtu šāds audits, Valsts kontrole tad varētu apsvērt iespēju to veikt. Taču patlaban šādu neplānotu pārbaužu veikšana ir praktiski neiespējama, jo Valsts kontrolei tam nav finansējuma. Par šādu situāciju ir informēta arī atbildīgā Saeimas komisija un Finanšu ministrija.

Jau ziņots, ka KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks savas vietnieces Jutas Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas – Ilze Draveniece un Diāna Kurpniece. Visas trīs amatpersonas, kuras jau ilgstoši strādā KNAB, pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.

Kristīnes Grigas vadītā KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība aicināja Streļčenokam noteikt atkārtotu minēto darbinieku vērtēšanu, izveidojot vērtēšanas komisiju.

Savukārt žurnālam „Ir” Streļčenoks teicis, ka vietniecei Jutai Strīķei devis pusgadu, lai viņa «uzlabotu darbu», bet par turpmāko rīcību klusē.

Savukārt KNAB valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kuru Streļčenoks bez konkursa iecēla KNAB priekšnieka vietnieka amatā, no KNAB šefa saņēmusi tikai «C» novērtējumu, kas gan ir augstāks par Strīķei, Draveniecei un Kurpniecei piešķirto novērtējumu.

Vairāk par to, ko stāsta Streļčenoks, lasiet žurnāla „Ir” rakstā šeit.

(papildināta ar KNAB jaunāko viedokli)

Komentāri (98)

Jānis Derkusovs 13.06.2013. 15.01

Nū…KNAB un VK pašreizējā izpildījumā ir divas pilnīgi bezjēdzīgas iestādes, kas nodarbojas ar visu ko, tikai ne ar to ko vajadzētu.
VK gluži visdrīzākais, ka vienkārši baidās tur iemaisīties.Tas jau nav kā ierēdņus trenkāt. Un ja nu KNAB sākt veikt pārbaudes, neplānotās, par kontrolieriem…Un tad jau nevar zināt, kas izpeld…

+13
-1
Atbildēt

2

    peerku > Jānis Derkusovs 13.06.2013. 15.10

    Ai, kā gribētos… :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Jānis Derkusovs 13.06.2013. 16.21

    jautājums – pati Krūmiņa jau ir šedevrs :) Tās kompānijas komercdirektors ,kur Krūmiņa 90-tajos gados bija auditore trīs gadus pēc kārtas un neko neieraudzija , kaut gan biznesa aprindās zinaja , ka iet vaļā nežēlīgs kontrabass , patreiz bēguļo saistība ar lielo degvielas skandālu aprīļa beigās :) :) :) Vajag gar VK logiem pastaipīt plakatus – ” Zemgales Nafta godīgākais degvielas tirgotājs , Krūmiņa lieliskakā auditore ! ” vai ” Savčenko,Savčenko … nāc ārā no ūdens :) “

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

alexander 13.06.2013. 18.04

VK nostāja liek šaubīties par šīs iestādes efektivitāti, ja gribas un resursa pietiek tikai stingri saplānotām pārbaudēm, bet nepietiek gadījumos, kad premjers, acīmredzot izvērtējis šādu nepieciešamību, lūdz veikt ārkārtas pārbaudi. VK “ekskjūzs” par to, ka šādos gadījumos vajag tiešas norādes uz prettiesiskām darbībām, ir vismaz neveikls, jo skaidrs, ka tādos gadījumos var rīkoties tiesībsargājošās iestādes bez VK iepriekšējas iejaukšanās. VK attieksme drīzāk izskatās vai nu pēc nevēlēšanās, vai nu pēc nespējas rīkoties, bet abos gadījumos diez kas nav.

+7
0
Atbildēt

12

    ligakalnina > alexander 13.06.2013. 20.18

    Kā tad, “Krūmiņa konsultē Sudrabu, kas atriebjas Dombrovskim…” ( aizmirsi vēl, ka Sudraba draudzējas ar Stepašinu, kas, iespējams, “konsultē” abas) – pašai smiekli nenāk?
    Kad, reiz, V beigs meklēt ienaidniekus, gudrot sazvērestības teorijas, un sāks meklēt pati savas kļūdas, kā dara jebkurš adevāts cilvēks – vispirms meklē savas kļūdas, un, tikai vēlāk, visu pārējo?
    Izskatās, V augšgals pie “adekvātiem” vairs nepieder, un tas, ka citi ir vēl neadekvātāki, to neattaisno.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > alexander 13.06.2013. 22.49

    ——–dzeris49:”(..)
    Bet, kas ir iedibinājis kārtību, ka var sarakstīt tādus murgus, un palikt savā amatā?”
    ============================================================================
    Viss elementāri, Vatson (Džeri)!

    dzeris49 Latvija tika okupēta, un no tā visas nelaimes, sovoku mentalitāte, utt.
    12.jūnijs 2013 10:58
    http://www.ir.lv/2013/6/12/cilveciskas-dimensijas-kopsana/viedokli

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > alexander 14.06.2013. 09.07

    ….Dzeri….Tu kļūdies!…..politiķi arvien vairāk strādā vadoties no sabiedrības emocionālā stāvokļa vēlmēm….protams, es ironizēju, bet….diemžēl, tā ir taisnība….
    ….paskaties, kas notiek ar Vienotību – viņi saprata, ka jāpārcērt šis etniskais Gordija mezglas un jāslēdz Sadarbības līgums ar visām Saeimā iekļuvušajām partijām….kas notika?….sabiedrība to nesaprata un uzskatīja viņus par nodevējiem un….loģiski, tika ieslēgtas bremzes, jo neviens sevi negrib norakt, ja valstij ir svarīgāki uzdevumi, kuri jāpaveic….vēlētājs jau pirms vēlēšanām pieprasa – ar ko, par ko, kāpēc un viņam dziļi pie pakaļkājas, kādi būs vēlēšanu rezultāti – nepieciešami ar asinīm parakstīti solījumi – ar “ienaidniekiem” – ne soli!…
    ….trūkstot latviskuma, patriotisma utt. – Vienotība, lai gan tas viss ir partijas programma – sāka to skaļāk izcelt, atkal slikti – iebraukuši NA lauciņā….nevienlīdzības mazināšana, mazturīgo problēmu risināšana – atkal dabon pa galvu, jo kādus tas neapmierina, šie jautājumi jārisina kādai citai partijai….Dombrovska iebildes par Sudrabas pārspīlējumiem, kaut vai revīzijas zinojums par FM un….ko dabūja pretī?…kā drīkst aiztikt “Balto Māti” Sudrabu?….un tā es varu saukt vēl un vēl….tas pats ar Reformu partiju – vēlētājs maļ vienu un to pašu, bet partijas kļūst par puņķi uz drāts – raustās izdarīt kādu “nepareizu” soli, jo to nesapratīs….
    ….ja MM strādā vesela komanda “pareizo interpretētāju” – kāda ir Elita Veidemane, kas iztulko politiķu teiktu “neizglītotajai” sabiedrības daļai tā, lai tie “pareizi” saprastu….tad rodas situācija ar aktīvajiem pensionāriem, žurnāla “Klubs” lasītājiem….

    ….politiķiem ir jāpilda vēlētāju griba, bet nevar šauras savu atbalstītītāju grupas intereses stādīt augstāk par valstiskām interesēm…ja to neievēro – rezultāts ir zināms = darīs ne pa prātam sabiedrībai – iznīcinās sevi….nespēs sasniegt valstiski svarīgos mērķus, jo klausīsies vēlētāju bļāvienos – arī sevi noraks….
    ….diemžēl, politiķis ir vēlētāja ķīlnieks, viņš var izdarīt tikai tik, cik sabiedrības vairākums atļauj….ja sabiedrība nekļūs izglītotāka, populistu partijas augs kā sēnes….un gudrākie, godīgākie, saprātīgākie – turēsies pa gabalu no politikas, lai nekļūtu par “sabiedrības ienaidnieku”….

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > alexander 13.06.2013. 21.48

    To neviens normāls cilvēks nevar izlasīt, kur nu vēl saaprast, bet, tā jau ir tā slavenā birokrātija, kas saņem naudu nevis par darbu, bet, par murgainu papīru rakstīšanu.
    Bet, kas ir iedibinājis kārtību, ka var sarakstīt tādus murgus, un palikt savā amatā?
    Kas tad ir atbildīgs par to, ka mums ir simtiem un tūkstošiem cilvēku, kuri tādā veidā izšķiež nod. maksātāju naudu, un traucē strādāt citiem?
    Vai nav, gadījumā, politiķi?
    Ak, aizmirsu, tie ir muļķa vēlētāji, kas ievēl tādus politiķus, kas kultivē tādu birokrātiju, politiķi, ieskaitot V, par to neatbild, jo neko mainīt nedrīkst, citādāk muļķa tauta nesapratīs…, utt., nu apburts loks un totāla bezizeja.
    Es gan to nosauktu par Latvijas politiķu totālo impotenci un viņu nodibinātu absolūti neefektīgu birokrātisku valsti, kur birokrātija atražo birokrātiju, nevis strādā valsts labā, un vairs nav regulējama.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > alexander 13.06.2013. 23.03

    ——-dzeris49:”(..)
    Es gan to nosauktu par Latvijas politiķu totālo impotenci un viņu nodibinātu absolūti neefektīgu birokrātisku valsti, kur birokrātija atražo birokrātiju, nevis strādā valsts labā, un vairs nav regulējama.”
    ============================================================================
    Akurāt’ kā jau pirms 20 gadiem jauno sistēmu raksturoja sociologs A.Zinovjevs, kas tās aprakstam jēdzienu “koloniālā demokrātija” ieviesa:

    “Стране навязываются внешние атрибуты западной политической системы – многопартийность, парламент, свободные выборы, президент и т. п. Но они тут являются лишь прикрытием режима совсем не демократического, а скорее диктаторского («авторитарного»). Эксплуатация страны в интересах Запада осуществляется силами незначительной части населения, наживающейся за счет этой ее функции. Эти люди имеют высокий жизненный стандарт, сопоставимый с таковым самых богатых слоев Запада.”
    http://www.litmir.net/br/?b=108152&p=70

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > alexander 14.06.2013. 09.35

    > Zane

    Ļoti laba situācijas analīze. Precīza diagnoze kopā ar recepti:
    “diemžēl, politiķis ir vēlētāja ķīlnieks, viņš var izdarīt tikai tik, cik sabiedrības vairākums atļauj….ja sabiedrība nekļūs izglītotāka, populistu partijas augs kā sēnes…”

    Vēlētāja izglītošanai nevis manipulācijai ar faktiem lielā mērā jākļūst par mēdiju arī aktīvās inteliģences virsuzdevumu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > alexander 14.06.2013. 08.41

    zanE – nu un ko darīt?
    Nedarīt neko, un turpināt vaimanāt “a ko mēs varam izdarīt”?
    Vai tas, tomēr, nav politiķu pienākums, mēģināt to visu kaut kā izlabot.
    Bez tam nevajag krist otrā galējībā – ja VK mums nrespēj uzrakstīt sakarīgu slēdzienu, tas nenozīmē, ka valsts iestādēs ar naudas izlietujumu viss kārtībā, cik skandāli jaunav bijuši arī bez valsts kontroles.
    Un arī tas ir politiķu atbildība, tāpat kā viss, kasnotiek šai valstī.
    Palasot tavus komentārus, brīžam iespaids, ka viss mums strādā kādā autonomā režīmā, viss radies pats no sevis, bez politiķu piedalīšanos, un viņi vispār nevar neko ietekmēt, ieskaitot šo te neadekvāto un nekompetento valsts birokrātiju, ja birokrātijas uzturēšanai atvēl vairāk, kā medicīnai, kaut, normālās valstīs viss ir otrādi, un tā arī nav politiķu vaina?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > alexander 14.06.2013. 09.57

    zanE……..paskaties, kas notiek ar Vienotību – viņi saprata, ka jāpārcērt šis etniskais Gordija mezglas un jāslēdz Sadarbības līgums ar visām Saeimā iekļuvušajām partijām….
    __________________
    Etniskais mezgls? Teikšu bez aplinkiem – vai nu tu esi pilnīgi aptaurēta vai augstas raudzes blēde.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > alexander 13.06.2013. 19.47

    …neaizmirsti, ka Krūmiņu konsultē Sudraba…un nevienam nav noslēpums, cik “lielas simpātijas” Sudraba allaž izjutusi pret Dombrovski….

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > alexander 13.06.2013. 20.04

    Lūk arī vismaz viena meklētā lauva,- sak, es Tevi izbīdīju amatā, tagad atrieb mani.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > alexander 13.06.2013. 20.34

    …rāmāk, Dzeri!….aiz satraukuma pat lomas esi sajaucis – kurš ko konsultē…. :)
    …Tu brīžiem reaģē neadekvāti, lai gan Tavos komentāros ir krietna daļa objektīva situācijas novērtējuma, kam varu piekrist….bet…ļaunuma sakni meklē nepareizā vietā….

    …bez ironijas un sarkasma – izlasi VK revīzijas ziņojumu, man tiešām gribētos dzirdēt Tavas domas….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > alexander 13.06.2013. 22.13

    …Dzeri…cik reizes prokuratūra ir norādījusi, ka no VK iesniegtajiem “ūdensgabaliem” nav iespējams ierosināt kriminālprocesus un izvirzīt apsūdzības?…VK ir vesela juristu komanda, kas varētu sagatavot atbilstošus iesniegumus prokuratūrai….diez, kāpēc tas netiek darīts?….kvalifikācijas pietrūkst?….kapacitātes?….inertums?…ja valdība iejauksies VK darbā un norādīs uz kļūdām – piedod, viņus vienkārši izsmērēs pa sienām!….
    ….varbūt vari pateikt, kas ir uzraugošā institūcija, kura kontrolē pašu Valsts kontroli?….
    ….jebkurš revidents, pārbaudot kādas iestādes grāmatvedību un lietvedību – atklās kaut kādu neatbilstību likumam….
    …Asinsdonoru centra sakarā – pārkāpums – negūtā peļņa!…neņemot vērā tā laika telpu nomas izcenojumus, kad krīze sasniedza pīķi….neizmantotās telpas un to apraksts, “tulkojums” – kas ir leikocīti, eritrocīti, plazma utt. ….kur VK meklēja formulējumus – Vikipēdijā, mācību grāmatās vai med.literatūrā?….nelietderīgi patērēts laiks, lai tā vietā veiktu vēl vienu revīziju – neplānotu….

    …nevajag nekritiski allaž mesties virsū valdībai, ieceļot VK svēto kārtā….to ļoti mērķtiecīgi darīja Sudraba, jo tautai taču patīk tie, kuri pievienojas pūlim pret ienaidnieku – ļauno valdību….

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

peerku 13.06.2013. 08.57

Jau sen likās, ka Streļčenoks paklusām nodarbojas at sabotāžu. Svarīgi būtu identificēt iemeslus,- vai tā ir paša viduvējība, kas liek būt greizsirdīgam uz pieredzējušām KNAB darbiniecēm, jo tās neizrāda pietiekamu pazemību bosam, vai arī tur ir kādi ārēji motivējoši iemesli, kas tomēr izskatītos vairāk pēc sazvērestības teorijas.

+13
-6
Atbildēt

1

    efeja60 > peerku 13.06.2013. 20.02

    Ar sabotāžu nodarbojas kāds cits. Nāk priekšnieki viens pēc otra, un ar nevienu nevar sastrādāties. Tā vairs nav priekšnieka problēma. Jādod Streļčenokam iespēja ieviest kārtību tajā matriarhāta balagānā.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu