I see faces* • IR.lv

I see faces*

7

Izstāde iesēdina laika mašīnā un ļauj atgriezties perestroikas pirmsākumos, kad stila tendences diktēja vēlme izrauties no padomju pelēcības un spīdīgie Rietumu modes žurnāli austrumbloku vēl nebija sasnieguši

Pirmās emocijas, ko izraisīja izstādes apmeklējums laikmetīgās mākslas centrā kim?, ir nostalģija un reminiscences par manas paaudzes agrīno jaunību – pašas un draugu centieniem būt/kļūt par alternatīvām personībām. Mode kā izpausmes forma šodienas trīsdesmitgadnieku un četrdesmitgadnieku paaudzei kļuva aktuāla astoņdesmito vidū. Man personiski – ap 1988.gadu, kad iestājos rozentāļos. Tobrīd pakāpeniski atmira obligātā prasība valkāt skolas formas. Mēs kūņojāmies laukā no pionieriem un savu personisko, arī vizuālo identitāti meklējām, palīgā ņemot apģērbu. Humpalu toreiz vēl nebija, tāpēc jauni, radoši noskaņoti cilvēki bija spiesti pielietot citus, būtībā daudz inovatīvākus paņēmienus, kā izskatīties efektīgi un ar apģērbu pierādīt citādību – atšķirību no kooperatīvu fashionistām un, protams, tiem pārējiem, pelēkā ļaužu pūļa. Tolaik Rīgas ielās klīda panki, metālisti, Veldzītes alternatīvie un jaunas mākslinieces pāršūtās kleitās. Sevi atminos soļojam ar rūtainu sakvojāžu un melniem kamašveidīgiem zābaciņiem no pašas Amsterdamas, kuri gan man bija aptuveni divus izmērus par lielu.

Izstādi spīķeros apmeklēju gida – izstādes līdzkuratora Mišas Bastera vadībā. Viņa stāstījums bija brīnišķīgs, kā pats apgalvoja ekskursijas noslēgumā – ir pārstāstījis grāmatu, kuru velta šā laika alternatīvajai modei un plāno nākamgad pabeigt.

Visā izstādē valda futūrisms, brīžiem aizkustinoša neveiklība, ko kurators savā stāstījumā bieži formulē kā epatāžu – to redzu arī 66 izstādes fotogrāfijās, kurās rosās dažādi savādi alternatīvās modes tēli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu