ST atsakās ierosināt lietu par "puteņa brīvbiļetēm" • IR.lv

ST atsakās ierosināt lietu par “puteņa brīvbiļetēm”

4
Foto: Lita Krone, LETA

Lēmuma pamats – Rīgas dome nav ievērojusi procesuālo kārtību pieteikuma iesniegšanai ST

Satversmes tiesa (ST) atteikusies ierosināt lietu pēc Rīgas domes pieteikuma par tā dēvētajām puteņa brīvbiļetēm, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Pieteikums tika iesniegts par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra 2013.gada 11.februāra rīkojuma atcelšanu.

Tomēr Rīgas pašvaldība apņēmusies darīt “visu iespējamo”, lai atrastu citus oficiālus, juridiski pamatotus veidus, lai “puteņa biļetes” tik un tā būtu spēkā arī nākamajā ziemā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Rīgas dome pagājušā gada nogalē veica izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos, nosakot, ka “īpašos gadījumos” iespējams noteikt īslaicīgas izmaiņas sabiedriskā transporta lietošanas kārtībā, tai skaitā paredzot iespēju izmantot to bez maksas. Šādi grozījumi tika veikti, lai radītu tiesisku pamatu tā sauktajām puteņa brīvbiļetēm, kas paredz, ka stipras snigšanas laikā automašīnu īpašnieki, uzrādot automobiļa tehnisko pasi, sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas.

VARAM iebilda, ka šāda kārtība neatbilst Ministru kabineta noteikumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību un ir svītrojama. 12.februārī ministrs Rīgas domes noteikumu grozījumus apturēja.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzsvēra, ka “puteņu brīvbiļešu” mērķis ir mazināt sastrēgumus pilsētā un atvieglot satiksmi, lai automašīnas netraucētu ielu tīrītāju darbu. Pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” nekādi zaudējumi nerodoties, jo autovadītāji nav uzņēmuma ikdienas klienti.

ST savā lēmumā norādīja, ka ministrijas apstrīdētais rīkojums Rīgas domē bija jāsaņem 14.februārī un attiecīgi Rīgas domes priekšsēdētājam bija jāsasauc ārkārtas sēde, kurā jāizskata jautājums par saistošo noteikumu vai cita normatīvā akta vai to atsevišķu punktu atcelšanu līdz 28.februārim. Gan Rīgas dome, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrija atzīst, ka ārkārtas sēde likuma noteiktajā kārtībā netika sasaukta. Par vēršanos ST Rīgas dome lēmusi tikai 10.maijā.

Satversmes tiesas likuma 16.panta 5.punktā paredzētās lietu kategorijas jēga ir izskatīt strīdu par tāda ministra rīkojuma atbilstību likumam, ar kuru ministrs ir apturējis pašvaldības domes pieņemto lēmumu, tomēr domes pieņemtie saistošie noteikumi spēku nav zaudējuši. Tomēr paziņojums par to, ka noteikumi ir zaudējuši spēku, ir publicēts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” 31.maijā.

Līdz ar to Rīgas dome nav ievērojusi procesuālo kārtību pieteikuma iesniegšanai ST, tādējādi lieta nav ierosināma, lēma ST.

 

Komentāri (4)

janis17 11.06.2013. 17.36

Šo saspēli starp VARAM ministru un ušasķiku var raksturot ar vecu krievu teicienu – igra bila ravna, igraļi dva gavna…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu