Turcijas premjers brīdina protestētājus - "pacietībai ir robežas" • IR.lv

Turcijas premjers brīdina protestētājus – “pacietībai ir robežas”

26
Protestētāji jorpojām pulcējas Taksima laukumā. Virs tā plīvo karogs ar Ataturka attēlu. Foto: EPA/LETA

Plašie pret valdību vērstie protesti turpinās jau desmito dienu pēc kārtas

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans svētdien brīdināja protestētājus, ka viņa “pacietībai ir robežas”. Ar šādu paziņojumu Turcijas valdības vadītājs nāca klajā, Ankarā uzrunājot savus atbalstītājus, ziņo LETA/AFP/BBC.

Plašajiem, pret valdību vērstajiem protestiem Ankarā, Izmirā un Stambulā turpinoties jau desmito dienu pēc kārtas, Erdogans svētdien trijās valsts pilsētās rīkoja valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) atbalstītāju mītiņus.

“Mēs esam saglabājuši pacietību, mēs joprojām esam pacietīgi, taču mūsu pacietībai ir robežas,” uzsvēra Erdogans. “Tiem, kuri necienīs šīs valsts varas partiju, nāksies samaksāt.”

Turcijas premjerministrs arīdzan aicināja savus atbalstītājus arī nākamajā nedēļas nogalē pulcēties uz mītiņiem Stambulā un Ankarā, ziņo aģentūra “Reuters”.

Tikmēr laikā, kamēr Erdogans uzrunāja savus atbalstītājus, citā Ankaras rajonā policija pret demonstrantiem lika lietā asaru gāzi un ūdens metējus, cenšoties izklīdināt vairākus tūkstošus demonstrantu.

Jau ziņots, ka protesti Turcijā sākās 31.maijā kā reakcija pret Stambulas Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo AKP un Erdogana valdību.

Sadursmēs ievainoti vairāk nekā 4000 demonstranti, bet trīs cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

 

Komentāri (26)

ligakalnina 10.06.2013. 08.52

Erdagans ar savu partiju, pa lielam, neatšķiras no Putina un ER, dabiski, ar attiecīgu specifiku.
Pilsoņi gan , izrādās, dažādi, Krievijas pilsoņu vairākumam demokrātiskas brīvības neintersē, turki, tomēr, tik viegli nepadodas “sultānam Erdaganam” un viņa “zaļajai diktatūrai” un “zaļajai korupcijai”.

+4
-3
Atbildēt

3

    Kristīne > ligakalnina 10.06.2013. 12.24

    Atbalstītāju saukšana ielās ir populistisks solis ar daudziem riskiem. Jāgaida kārtējais Turcijas militārais apvērsums…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.06.2013. 13.34

    Erdagans ar sadomātām prāvām ar Turcijas armiju sen izdarījis apmēram to pašu, ko Staļins 37g. ar krievu armiju, nekāds apvērsums Turcijā nav iespējams.
    Un ko tu iesaki, ja visas pārējās protesta formas tiek iznīcinātas – neatkarīgi žurnalisti aiz restēm, brīvā prese tiek nīcināta, vēlēšanās strādā adm. resurss, visur Erdagana “zaļie” biznesmeņi, skolas tiek islamizētas un debilizētas – vispār nedarīt neko?
    Ja visas protesta formas ir izsmeltas, arī tāda ir pilnīgi pieļaujama.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 10.06.2013. 09.55

    Tas, protams, netraucē dot padomus sev līdzīgajam Assadam demokrātijas ieviešanā – likteņa ironija, kā saka !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Māris Skrivļa-Čevers 13.06.2013. 00.55

Daudziem notikumiem var sekot, izmantojot twitter hashtag: #direngeziparki, arī Facebook lapu: https://www.facebook.com/pages/Direngeziparki

Ja ir interese, kāpēc cilvēki ir Gezi parkā, tad, lūk, daži no viņiem to šeit izstāsta:
http://vimeo.com/68130618

Vai arī, piemēram, šis raksts: http://www.huffingtonpost.com/ozan-varol/turkey-protests-erdogan_b_3421589.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false

Principā Gezi Park mierīgajā laikā bija kļuvis par nelielu utopisku valstiņu Stambulas centrā, kur bija organizēta virtuve un ēdināšana par brīvu tā saucamajiem čapulliešiem, cilvēki dejoja, dziedāja, izveidoja bibliotēku, iestādīja dārziņu, organizēja aktivitātes bērniem, vecāka gada gājuma cilvēki runājās ar jauniešiem, notika kino zem atklātās debess, izmantojot projektoru, sapulcējās cilvēki no dažādām organizācijām, biedrīām, apvienībām, mazajām politiskajām partijām, apvienojās pat niknākie ienaidnieki – Besiktas, Galatasary un Fenerbahce futbolklubu fani, lai atraidītu policijas vardarbību.

http://www.theatlanticcities.com/politics/2013/06/occupy-istanbul-protesters-build-their-own-mini-city-gezi-park/5829/

Netrūkst arī humora izjūtas! Viens no populārākajiem komiķiem pateicis, ka nu viņam vairs nav darba šajā valstī Apskatot šos te – tā arī varētu būt:
http://www.buzzfeed.com/lemoustache/25-examples-of-the-best-street-humour-from-istanbu-b7x9

Un tagad klausos tiešraidē burvīgu klavierkoncertu no Gezi park…..
http://www.ustream.tv/channel/diren-gezi-park%C4%B1-8

Šeit ir neliels fragments: https://www.facebook.com/photo.php?v=10151692019452177

Vai patiesi politiskie spēki? Es teiktu cilvēkiem vienkārši rūp – daba, viņu brīvība un kādā veidā tiek realizēta demokrātija viņu valstī – tur ir ne tikai islāmisti vai komunisti – vienkārši patiesi daudz un dažādi parasti cilvēki

0
0
Atbildēt

0

Ansis 10.06.2013. 13.54

Vai Eiropa un ASV tagad piegādās Turcijas opozīcijai ieročus?
“Režīms” nogalinājis vairākus civilos protestētājus…

Protams, ka muļķības – Rietumi šos nemierus izmanto sev nevēlamu režīmu gāšanai, bet Rietumi nemēģinās destabilizēt situāciju sev draudzīgajās valstīs – Turcijā, Bahreinā utml, lai tur vai kas notiktu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu