Turcijā trīs dienas nerimst protesti pret valdību • IR.lv

Turcijā trīs dienas nerimst protesti pret valdību

6
Protestētāji Tkasima laukumā Stambulā. Foto: AFP/LETA

Kopš piektdienas protesti notikuši 67 pilsētās un to laikā arestēti 1700 cilvēki

Turcijā jau trešo nakti pēc kārtas turpinājušies protesti pret valdību, un demonstranti iesaistījušies sadursmēs ar policiju, ziņo LETA/AFP/BBC.

Protesti sākās piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Svētdien aktīvākie protesti notika Stambulā un Ankarā, kur demonstranti skandēja: “Diktator, atkāpies! …Mēs pretosimies, līdz uzvarēsim!”.

Stambulā naktī uz pirmdienu protesti turpinājušies arī Taksima laukumā, no kura svētdien policija bija spiesta atkāpties, bet vardarbīgākās sadursmes notikušas Bešiktašas rajonā.

Aģentūras AFP žurnālisti ziņoja, ka policija izklīdinājusi tūkstošiem demonstrantu, liekot lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

Kopš piektdienas protesti notikuši 67 pilsētās un to laikā arestēti 1700 cilvēki, no kuriem lielākā daļa jau ir atbrīvota. Protestos ievainoti 58 civiliedzīvotāji un 115 drošības struktūru darbinieku, svētdien paziņoja Turcijas iekšlietu ministrs.

Savukārt ārstu arodbiedrība Ankarā ziņoja, ka pilsētā ievainoti vairāk nekā 400 cilvēku, no kuriem vairāki guvuši nopietnas traumas. Bet Turcijas Ārstu asociācijas sniegtā informācija liecina, ka Stambulas slimnīcās kopš piektdienas ievietoti jau 484 protestētāji.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka Stambulā mošejās, veikalos un skolās iekārtoti improvizēti hospitāļi, lai sniegtu palīdzību protestos ievainotajiem.

Cilvēktiesību organizācijas, arī “Amnesty International”, ir nosodījušas policijas pārmērīgo brutalitāti, reaģējot uz šiem protestiem. Un arī Turcijas Rietumu sabiedrotie aicinājuši Turciju saglabāt savaldību.

Šie ir lielākie protesti Turcijā kopš premjerministra Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā. Premjera kritiķi jau norādījuši, ka protesti atspoguļojot neapmierinātību ar viņa valdības arvien autoritārāko un konservatīvāko kursu.

Erdogans savukārt paziņojis, ka protestētāji mēģina graut demokrātiju un pārmetis opozīcijai situācijas izmantošanu, lai saasinātu spriedzi valstī.

 

Komentāri (6)

mariam 03.06.2013. 09.02

Ir gandarījums par šīm studentu un pārējo protestētāju aktivitātēm, kas nevien aizstāv savu pilsētu, publisko telpu, bet visai noteikti iestājas pret sekulāras valsts islamizāciju. Tikai ļoti negribās, ka tas izvērstos lielākā vardarbībā. Ceru, ka process kopumā nāks turkiem, valstij (un Eiropai) par labu.

+5
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > mariam 03.06.2013. 09.07

    Piekritīšu, negribētos vienu islamisku valsti tepat ES robežā…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Linda 03.06.2013. 12.26

Turcijas medijos pašlaik aizliegts atspoguļot notikumus. Lielākajai Turcijas privātajai telekompānijai Turkcell no valdības pavēlēts bloķēt sakarus Stambulas laukumā Taksim, sakari traucēti arī citās pilsētās, paziņojusi žurnāliste Ruhat Mengi. Izslēgtas videonērošanas kameras.

0
0
Atbildēt

0

inta_s 03.06.2013. 08.18

Un Turcija vēl atļaujas mācīt kāda ir demokrātija citām valstīm, tai skaitā Sīrijai?

+1
-7
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > inta_s 03.06.2013. 13.29

    Viedoklis_lv
    Jā, Erdogans pārņem Putļera vadības stilu, tikai iedzīvotāji Turcijā 90% nav paklausīgi lopiņi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu