Vēlētāju aptauja: Ušakovs nosargājis Rīgas mēra krēslu • IR.lv

Vēlētāju aptauja: Ušakovs nosargājis Rīgas mēra krēslu

88
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) kopā ar kundzi Jeļenu dodas balsot. Foto: Edijs Pālens, LETA

Aptaujas dati rāda, ka VL-TB/LNNK saņēmusi 2.vietu, bet „Vienotība” – trešā

Rīgā pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu ir guvis “Saskaņas centra”/”Gods kalpot Rīgai” (SC/GKR) kopējais saraksts, par kuru nobalsojuši 52,6% vēlētāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem (exitpoll), kuru veica ziņu aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte un sabiedriskie mediji Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

Aptaujas dati rāda, ka par nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ir nobalsojuši 23,67%, bet par “Vienotību” – 15,27% aptaujāto vēlētāju, bet pārējās partijas varētu nebūt pārvarējušas 5% vēlēšanu barjeru.

Pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika bloka pozīcijas Rīgas domē gan varētu būt vājinājušās. Atbilstoši vēlētāju aptaujas datiem, Rīgas domē iekļūstot tikai trim partijām, Ušakova vadītais saraksts iegūtu 34 deputātu mandātus, VL-TB/LNNK – 16, bet “Vienotība” – desmit. Pašlaik Ušakova frakcijā Rīgas domē strādā 37 deputāti, opozīcijā – 21, bet vēl divi no SC ievēlēti deputāti no frakcijas tika izslēgti un pašlaik strādā kā neatkarīgie deputāti.

Piecu procentu barjeru pēc vēlētāju aptaujas rezultātiem varētu nebūt pārvarējusi Latvijas Zaļā partija, kura ieguvusi 3,52% balsu, Latvijas Zemnieku savienība, par kuru savu balsi atdevuši 1,61% vēlētāju, kā arī “Reformu partija”, par kuru Rīgā nobalsojuši 1,61% aptaujāto.

Zem viena procenta vēlētāju balsu ir ieguvusi Vladimira Lindermana partija “Par dzimto valodu!”, par kuru nobalsojuši 0,49% aptaujāto, “Vienoti Latvijai” ar 0,43% balsu, “Par neatkarīgu Latviju!/Solidaritāte” – 0,31% vēlētāju, bet par “Alternative” ir atdotas 0,25% vēlētāju balsu. Tikmēr par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju un “Rīcības partiju” nobalsojuši attiecīgi 0,12% vēlētāju.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš aģentūrai LETA atzina, ka Rīgas rezultāti, spriežot pēc vēlētāju aptaujas, lielu pārsteigumu neraisa, tomēr galvenā intriga paliek par to, cik liels atbalsts procentuāli būs SC, – ja tas būs mazāks par 50%, tad tas būtu pārsteidzoši, lai arī pašreizējie vēlētāju aptaujas rezultāti liecina, ka SC iegūs vairāk nekā pusi vēlētāju balsu.

Kaktiņš gan norādīja, ka ir diezgan daudz to personu, kas nav atklājušas sava balsojuma rezultātu. “Varētu pieņemt, ka daļa latviešu sakautrējās izteikt savas simpātijas pret SC, ņemot vērā, ka pēdējās dienās pat sabiedrībā pazīstami cilvēki minēja, ka tā būtu nodevība,” izteicās Kaktiņš.

Sociologs atzīmēja, ka interesants ir VL-TB/LNNK pārsvars pār “Vienotību”, pie tam atrāviens ir diezgan liels. Kaktiņš sacīja, ka te lomu varētu būt nospēlējušas pēdējo dienu debates. Savukārt RP un Latvijas Zemnieku savienības rezultāti pēc vēlētāju aptaujās atainotā nav pārsteigums, bet neskaidrības raisa Latvijas Zaļā partija, jo tai pēc pēdējām aptaujām varētu būt vairāk nekā 5% vēlētāju atbalsta, bet vēlētāju aptauja liecina, ka tā 5% barjeru nav pārvarējusi.

2009.gada pašvaldību vēlēšanās SC ieguva 34,3% balsu, “Pilsoniskā savienība” un “Jaunais laiks”, kas pašlaik apvienojušies “Vienotībā” – attiecīgi 18,9% un 11,1% balsu, bet pašlaik jau likvidētā LPP/LC – 15,1% vēlētāju, bet pārējās partijas domē neiekļuva.

Kopumā pie vēlēšanu iecirkņiem tika aptaujāti 2143 vēlētāji. No tiem derīgas atbildes bija snieguši 1618, bet neatbildēja 489 aptaujāto, savukārt 36 aptaujātie sacīja, ka vēlēšanām reģistrējušies, bet derīgu balsi nav nodevuši.

 

Komentāri (88)

vilcēns, madarīnmeit 01.06.2013. 23.38

Rīgā tomēr bija balsojums vairāk pēc etniskā principa. Bijušie Tautas partijas darboņi strīpām vien devušies pie SC. Vieni tiecas pēc zaudētās varas, otri viņus izmanto, lai pievilinātu latviešu balsis un radītu politkorektuma ilūziju. Tā politika, ko TP realizēja valstī, bija zaudējusi tautas uzticību un ne jau pēkšņi cilvēki mainīja uzskatus par gāzētājiem un shēmotājiem. Kāpēc latvieši vispār balsoja par SC? Tāpēc, ka cilvēki vispārina. Viļas vienā latviešu partijā, viļas otrā, pēc trešās tie vispārināts, ka visas latviešu partijas vienādas un, lai būtu pārmaiņas, vajag balsot par krieviem. Tas – pagajušajās vēlēšanās. bet šajās SC menedžments bija atradis loti veiksmīgu formulu – reklāmsaukli: Ušakovs vismaz kaut ko dara. Ko gan tas Ušakovs bez PR vēl dara, nav īsti skaidrs, bet kuru gan tas interesē. Toties – kāda atšķirība no ar Dombrovski saistītām ziņām! Tiesa, premjeram arī atbildības latiņa ir stipri augstāk.

Ja iepriekšējais Domes sasaukums tiešām turpinās iesākto, tad Saeimai ir jāpieņem likums, ka pašvaldības bankrota gadījumā ievēlētā dome tiek atlaista un partijas, kuras nobankrotēja savu pašvaldību, pie vēlēšanām vairs netiek pielaistas.
Galu galā, arī krieviem beidzot ir jāmācās atbildība, ne tikai AŠ2 valsts noplicināšanas metodes.

+16
0
Atbildēt

8

    Egitazz > vilcēns, madarīnmeit 02.06.2013. 00.46

    Nudien, bet vai tad valdība vai Saeima nevar likumīgā veidā ierobežot Rīgas Domes rīcības brīvību? Piemēram, nosakot budžeta deficīta limitus pašvaldībām,
    ===
    var, tikai tad nāksies atbildēt par sava partijas biedra deficītu 20% Mārupē:) un kā gan tad nabaga MP skaidros, kāpēc Mārupē var būt liels budžeta deficīts, bet Rīgā mazāks nē?:)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > vilcēns, madarīnmeit 02.06.2013. 00.42

    Gatis
    varam i turpināt. Stratēģijas nav i citās pilsētās. Un tieši tāpēc ir redzētas bildes, kad vienu gadu par ES naudu labo ceļu, nākamajā gadā – ņem nost asfaltu tajā ceļā un maina kanalizāciju.

    otrais – Rīga pati par sevi ir visai bagāta pilsēta, un tai vēl papildus piešķirt ES naudu, kā to solīja V, 200 mio EUR bija minēta, tas tikai nozīmē, ka Rīgas ietekme būs vēl lielāka un Rīga vēl vairāk izsūknēs resursus.
    Tāpēc Rīga var pati nofinansēt cauruļu nomaiņu, toties Kuldīga vai Krāslava var izdarīt to tikai ar ES atbalstu. bet ja neizdarīs, tad no turienes brauks projām vēl vairāk, arī uz Rīgu.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > vilcēns, madarīnmeit 01.06.2013. 23.56

    Jums būs droši viens liels atklājums, ka jebkura pašvaldība nevar ņemt kredītus cik grib, jo ir speciāla procedūra, kurā komisija, kurā ir FM un EM pārstāvji, kas apstiprina vai neapstiprina pašvaldības plānus ņemt kredītus.

    Un ja jau RD jau ir par daudz kredītu, tad mani izbrīna V un NA pārmetumi RD, ka pamaz izmantoja ES fondu iespējas, jo jebkurai programmai ir līdzfinansējums un labākajā gadījumā ES segs līdz 85%, bet parasti 50-60% – un tos 15-40% jau RD vajag ņemt kredītus

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants
    “Tāpēc Rīga var pati nofinansēt cauruļu nomaiņu”

    Fašistu mēsls, NKVD mantinieks, ir izputinājis milzīgi daudz nekustamo īpašumu un vēl iedzinis rīdziniekus parādu jūgā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kolpant, kas tas par krievu biznesu: Rīga tāpat bagāta, nevajag mums to 200 miljonu sīknaudu? Naudu nav kur likt? Vispār jau Rīgai ir budžeta deficīts. Vai tomēr vienkārši par ES fondu izlietojumu ir jāatskaitās, atšķirībā no Amerika sastādītās tāmes?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    bishof > vilcēns, madarīnmeit 02.06.2013. 00.20

    Nudien, bet vai tad valdība vai Saeima nevar likumīgā veidā ierobežot Rīgas Domes rīcības brīvību? Piemēram, nosakot budžeta deficīta limitus pašvaldībām, nosakot kaut kādus minimālos pārvaldības un atklātības standartus pašvaldību kapitālsabiedrībām? Tas būtu veids, kā sagraut kaut dažus no pīlāriem, uz kā balstās SC popularitāte un vara.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > vilcēns, madarīnmeit 02.06.2013. 01.11

    Mārupei ir labs pamats plānot sev budžeta deficītu:
    a) novadā pieaug iedzīvotāju skaits, pie kam vairumam no viņiem ir salīdzinoši augsti ieņēmumi. Medusmaize pašvaldības budžetam. Rīga ir ļoti ausaina, un ar pabalstiem baro lumpeņus, nerūpēdamās par ekonomiski aktīvu cilvēku interesēm, t.sk. neattīstīdama pašvaldības attīstības plānošanas dokumentos paredzētās teritorijas privātmāju apbūvei. Perfekti, Mārupe pie šāda ausainuma rullē.
    b) novadā strauji attīstās uzņēmējdarbība, ik uz kakta redzamas plāksnes par to, kā šogad tiek būvētas jaunas rūpnīcas. Iemesli – līdzīgi, kā augstāk minēti. Plus – daudziem uzņēmējiem nu ļoti nepatīk maksāt tos 20% Rīgā.

    Un galu galā “neliels” bonusiņš: Rīga ausaini noēd savu deficītu kopā ar savu nākotni: pabalstiņi ekonomiski neaktīvajiem + korupcija + neefektīva pārvaldība. Mārupe iegulda savā attīstībā, būvē ielas, kanalizāciju, pareizi plānotu sociālo infrastruktūru. Tā nauda nāks atpakaļ rūkdama.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Andis > vilcēns, madarīnmeit 02.06.2013. 00.08

    O, tas labi, ka pieminēji ES naudu. Tad nu sāksim: Rīgai, atšķirībā no pārējām Latvijas pilsētām (un pat nelieliem miestiem) nav nekādas Eiropas naudas piesaistes un izlietošanas taktikas. Rīgā Saskaņas centrs nesasauc kopā departamentu direktorus vai jebkādu citu puslīdz atklātu personu loku, lai padomātu, kādiem mērķiem vispār izmantot ES naudu. Laikam tas nav svarīgi, jābraukalē uz Maskavu izkārtot impērijas “atpakaļsavākšanu”.
    Nākamais: uzsākot darbu pēc iepriekšējām vēlēšanām praktiski visi ES projekti Rīgā tika uz laiku apturēti. Par lielām sāpēm, daļā gadījumu patriotiskāk noskaņoti ierēdņi līgumus par Eiropas naudu steidzīgi tomēr saslēdza, t.sk. Satiksmes departamenta Strods paspēja iejaukt 5% ES naudas Viestura prospekta pārvadā. Tā nu Saskaņas centrs nespēja no šī līguma “nosmelt” sev “pienākošos” 10 – 20%. Niknums uz Strodu bija ļoti liels, vēlāk viņu dabūja prom.
    Turpināt?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 01.06.2013. 23.34

Pats muļķīgākais, ko šajā brīdī vajadzētu darīt, ir latviskajām partijām mērīties ar rezultātiem, jo neatkarīgi no mandātu skaita, SC/GKR neņem vērā nevienu opozīcijas ierosinājumu. Praktiski tas ir lielīties ar to, kuras partijas deputāti kuplākā skaitā varēs darīt un ietekmēt neko.
Ušakovs ir slikts mērs nevis tādēļ, ka ir krievs, bet tādēļ, ka ir nelojāls krievs Latvijas valstij un bez perfekta PR viņam nav ne piedēvētā profesionālisma, ne politiskās varas (varu konstruē kremļa polittehnologi).

+15
-2
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > Una Grinberga 02.06.2013. 09.16

    Nasing spešal!
    “Ušakovs ir slikts mērs nevis tādēļ, ka ir krievs, bet tādēļ, ka ir nelojāls krievs”

    Krievs, tas uzliek savu zīmogu un paģēr izturēšanās modeli. Nelojāls krievs, karsta uguns, auksts ledus……..

    0
    -2
    Atbildēt

    0

mariterage 01.06.2013. 22.43

Nu ko rīdzinieki ir nobalsojuši par pašreizējo gāzi grīdā un dzīvošanas uz parāda (liela budžeta deficīta) koalīciju. Un tādi nieki kā tas, ka jo vairāk tiks šajā tērēšanas ballītē caur domes kontiem naudas izlaists, jo vairāk tiks izzagts tik tiešām vairumu nesatrauc. Viss vairumu rīdzinieku tik ļoti apmierina, ka pat liels daudzums latviešu ir gatavi balsot par kremļa saimnieku marionešu partiju, lai tikai treknie tērēšanas gadi Rīgā turpinās kaut vai vēl pāris gadiņus, un tad kaut ūdens plūdi.

+13
-3
Atbildēt

3

    vilcēns, madarīnmeit > mariterage 01.06.2013. 23.06

    Nesteigsimies atmest ar roku pēc 2000 cilvēku aptaujas.
    Ja pagājušajās pašvaldību vēlēšanās daudzi latvieši nobalsoja par SC, tad šoreiz tādu bija daudz mazāk. Toties vairāk bija tādu, kas vēlēt negāja vispār. Domāju, ka nepatīkams pārsteigums sagaida arī GKR kandidātus, iespējams, pat Ameriks varētu būt izsvītrots.
    Tomēr jau ir skaidrs, ka Kremlis latviešus apspēlējis kā pa notīm. SC tika izveidots, apvienojot 3 dažādas partijas, konkurējošās krievu partijas tika noraktas, lai vēlētājam, kas balso pēc nacionālā principa, nebūtu citas izvēles. Rīgā bija vajadzīga cita taktika nekā valstī, latviešiem bija jāapvienojas, šķiet, ka jau iepriekšējās vēlēšanas to parādīja un tam bija jābūt skaidram.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mariterage 01.06.2013. 23.25

    @ezm
    Jāņem vērā, ka iepriekšējās 3 dienās nobalsoja gandrīz 13% rīdzinieku. Kuri dodas ārpus Rīgas brīvdienās uz lauku mājām? Par ko varētu balsot šie ļoti apzinīgie rīdzinieki? Šos neviens neaptaujāja, bet tas ir ļoti liels īpatsvars. Exit poll vajadzētu būt lielākai kļūdai, jo netiek ņemts vērā fakts, ka pirmo reizi var vēlēt 3 dienas iepriekš.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > mariterage 01.06.2013. 23.05

    Rīga vienā brīdī kļūs par pašvaldību izlīdzināšanas fonda naudas saņēmēju, būs mums sava Grieķija.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu