Premjers: Starptautiskie eksperti aicina palielināt neapliekamo minimumu • IR.lv

Premjers: Starptautiskie eksperti aicina palielināt neapliekamo minimumu

45
Foto: Jānis Saliņš, F64

Iespējamā IIN likmes straujāka samazināšana izpelnījusies uzņēmēju sašutumu

Starptautiskie eksperti no Eiropas Komisijas, Pasaules Bankas un Starptautiskā valūtas fonda vienprātīgi aicina uzsvaru darbaspēka nodokļu samazināšanā likt uz neapliekamā minimuma palielināšanu un atvieglojumiem par apgādībā esošajiem, nevis iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes straujāku samazināšanu, intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” trešdien sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Eksperti norādot, ka ar neapliekamā minimuma samazināšanu tiktu straujāk mazināta sociālā nevienlīdzība un tas palīdzētu veiksmīgāk mazināt bezdarbu, ziņo LETA.

“Jebkura eksperta viedoklis jāvērtē kritiski, tas ir pilnīgi skaidrs. Bet šajā gadījumā mēs redzam, ka visi eksperti ir vienisprātis, ka efektīvāks veids būtu koncentrēties uz neapliekamiem minimumiem un atvieglojumiem par apgādībā esošu personu,” skaidroja Dombrovskis. Viņš piebilda, ka nevajadzētu pilnībā ignorēt un izlikties, ka šādi viedokļi un ekspertīzes nav, vēl, jo vairāk, ja tiek uzsvērts, ka tas ir efektīvāks veids kā mazināt bezdarbu.

“Mēs, protams, strādājam pie darbaspēka nodokļa samazināšanas un no tā neatkāpjamies, bet, ja mums ir pietiekami daudz ekspertu viedokļu, kas norāda, ka gan no nevienlīdzības, gan no bezdarba mazināšanas viedokļa varbūt cits modelis ir efektīvāks, noteikti tas jāizdiskutē vismaz koalīcijā,” sacīja premjers.

Pēc Dombrovska teiktā, starptautisko ekspertu apsvērumi parādījušies pēc iepriekš pieņemtā lēmuma par iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes samazināšanas grafiku. Tādēļ valdību veidojošajā koalīcijā šonedēļ panākta vienošanās jautājumu par iespējamajām izmaiņām darbaspēka nodokļa samazināšanā pārrunāt koalīcijas darba grupā.

Kā ziņots, lai mazinātu Baltijas valstu konkurenci par investīcijām un darba vietām, 2012.gada 24.maijā Saeima galīgajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus likumā par IIN, paredzot pakāpeniski samazināt IIN likmi – no 2013.gada 1.janvāra no 25% uz 24%, 2014.gadā uz 22%, bet 2015.gadā uz 20%.

Tomēr labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) šomēnes izteikusies, ka IIN samazināšana par diviem procentpunktiem nākamajā gadā vēl būtu diskutējama. Pēc Viņķeles domām, tas esot lielo algu saņēmējiem izdevīgs lēmums. Viņķele kopā ar finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība) kā “absolūtu prioritāti” virzīšot atvieglojumu par apgādājamo un neapliekamā minimuma palielināšanu, jo tie esot tieši instrumenti, kā mazināt nabadzību un nevienlīdzību Latvijā.

Valdība vienojās, ka par ienākumu nevienlīdzības mazināšanas pasākumiem tiks lemts valdībā nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas un izskatīšanas laikā kopā ar visu ministriju priekšlikumiem jaunām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem.

Iespējamā IIN likmes samazināšanas grafika maiņa izpelnījusies uzņēmēju sašutumu. Kā paziņojusi Latvijas Darba devēju konfederācija, izskanējušie politiķu pieļāvumi, ka IIN likme nākamajā gadā varētu netikt samazināta tik lielā mērā, kā tas iepriekš plānots, apdraud uzņēmējdarbības vides prognozējamību Tādējādi tas graujot arī uzņēmēju paļāvību uz pārdomātiem un izsvērtiem lēmumiem, kā arī jebkādu ticību politiskās varas solījumiem.

 

Komentāri (45)

garausiitis 29.05.2013. 09.43

Pāris piebildes :
– tas ka loģiskāk būtu celt minimālās algas un neapliekamo minimumu bija jau skaidrs pirms ekspertu ziņojuma
– IIN likmju samazinašanas lēmums nāk no RP puses, jo vienkārši solījumos bija ielikts mazināt nodokļus – šis solījums bija svarīgāks par loģiku.
– domāju ,ka ekspertu ziņojums ir tapis , lai dotu RP atkāpšanās ceļu loģiskakam un sociāli labākam risinājumam.

+10
-2
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > garausiitis 29.05.2013. 16.18

    šis solījums bija svarīgāks par loģiku
    =======
    Nekā neloģiska te nav. Arī lielajām algām Latvijā nodokļi ir par lielu, bet mazajām, vienkārši pietrūkst vārdu, kā to genocīdu nosaukt. Kāpēc nodokļu sakarā netiek kompleksi skatītas nodokļu likmes visiem ienākumiem? Pilnīgi droši varu apgalvot, ka Latvijā neviens no algas pa miljonāru nav kļuvis, bet mums ir 1000 miljonāru. Kad viņu ienākumi tiks aplikti ar 22% ienākuma nodokli? Kāpēc labējās partijas apliek ar nodokli katru nabaga maizes kumosu, bet miljonāri dzīvo siltumnīcas režīmā? Kāpēc miljonāra nopelnītais lats tiek aplikts ar mazākiem nodokļiem, nekā nabaga nopelnītais? Tas ir genocīds!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > garausiitis 29.05.2013. 13.39

    Es domāju, ka Vilks biedē RP un viņa mērķis ir nevis atlikt IIN samazināšanu, bet gan panākt lai partijnieki atsakās no papildus prasībām budžetam – palielināt skolotāju algas u.c. Neticu ka Vilks varētu iestāties pret lielo algu saņēmēju interesēm, to viņš jau vairākkārt ir pierādījis. Drīzāk tāda RP šantāža.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Ojārs 29.05.2013. 13.58

Interesants apakšvirsraksts:
Iespējamā IIN likmes straujāka samazināšana izpelnījusies uzņēmēju sašutumu
—————–
Vai tiešām ir tik traki, ka uzņēmēji nevēlas IIN limes samazināšanu? ….

+5
0
Atbildēt

0

Estere Urbančika 29.05.2013. 12.30

Neapliekamo minimumu vajadzētu dabūt virs 100ls. Protams, līdz iztikas minimumam to dabūt ir nereāli, bet manuprāt tam vajadzētu būt nostādītajam mērķim. Tieši šādas izmaiņas būtu izdevīgas pilnīgi visiem mūsu leiputrijā. Maybe izņemot valsts budžetam…

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu