Hermanis vēršas pret lumpeniem kultūrā un politikā • IR.lv

Hermanis vēršas pret lumpeniem kultūrā un politikā

141
Režisors Alvis Hermanis. Foto: Ieva Lūka, LETA

LTV raidījuma “100g kultūras” nobīdīšanu, argumentējot ar sliktiem reitingiem, režisors uzskata par nelietību

Starptautiski pazīstamais latviešu režisors Alvis Hermanis pārmaiņas, kas patlaban sāktas LTV ar raidījuma “100g kultūras” nobīdīšanu malā, uzskata par nelietību, kas dos politiķiem argumentu vispār radikāli apcirpt kultūru. Hermanis arī aicina cilvēkus pašiem domāt līdzi, nevis kļūt atkarīgiem no lumpenu iegribām.

Piektdien publicētajā Hermaņa intervijā žurnālā “Sestdiena” režisors ir sakaitināts par notiekošo Latvijas televīzijā. Runājot par aktualitāti – “100g kultūras” pārcelšanu uz citu raidlaiku -, Hermanis saka: “..ja valsts televīzijas kanāls, lai faktiski nogremdētu ikdienas kultūras raidījumu, var kā argumentu piesaukt reitingus, tad tas ir trauksmes zvans, iedegta sarkanā lampa visai latviešu kultūrai.”

Pēc Hermaņa domām, šāda LTV valdes bezatbildīga mētāšanās ar raidījuma raidlaiku un reitingu piesaukšana politiķu rokās nodod iespēju “nogriezt naudu kultūrai”. Režisors situāciju salīdzina ar bēdīgi slavenā itāļu magnāta Berluskoni darbošanos, kas sev piederošajās televīzijās gadiem zombējis tautu, iebarojot lētus šovus un notrulinot.

“Pēc šī gadījuma ar “100g kultūras” latviešu kultūra atgriežas tādā pašā partizānu kara stāvoklī, kādā tā bija padomju laikā,” saka Hermanis.

Hermanim ir sajūta, ka visa mūsu dzīve pēdējā laikā kļuvusi pliekanāka, lumpenizēta, domājošais mazākums kļūst par “stulbā vairākuma ķīlniekiem”, lumpenu ķīlniekiem. Viņaprāt, pie tā vainojami arī mediji, it sevišķi televīzija, kas “tos lumpeņus” neizglīto. “Vajag iegrožot komponistus, ziņģu maniakus, dziedāšanas šovu entuziastus, to raidījumu vietā vajag izglītot cilvēkus – tas valsts televīzijai jādara,” saka režisors.

Lumpenproletariāts nosaka toni arī Rīgas domes vēlēšanās. Hermanis uzskata, ka “atdot galvaspilsētu vīriešiem pelēkos uzvalkos, kas draudzējas vairāk ar Krievijas nekā Latvijas valdību – tas, manuprāt, ir satriecoši un prātam neaptverami”. Viņš saprot tos krievus, kas fiziski dzīvo Latvijā, bet mentāli – Krievijā, taču ko lai domā par “tām latviešu kundzēm, kas gatavas atdoties par tramvaja biļeti”.

Režisors uzskata, ka pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) kontingents ir precīzi tas pats, kas Krievijā atbalsta Putinu. “Plebejiem patīk, ka politiķis par valstiskām lietām runā vienkāršos nepaplašinātos teikumos,” saka Hermanis.

Viņš ierosina Latvijai spert radikālu soli – pieņemt, ka “vēlēšanās drīkst piedalīties tikai cilvēki ar augstāko izglītību un tikai tie, kas maksā nodokļus”.

 

Komentāri (141)

aivarstraidass 24.05.2013. 13.19

Intervijas dēļ īpaši pirku “Sestdienu” – un secinājumi tiešām ļoti trāpīgi. Paldies A.Hermanim par iedrošinājumu pretoties pūļa stulbumam! Vienīgi viņa piedāvātais risinājums (izglītības cenzs vēlēšanās) nešķiet realizējams – būs liela brēka par “demokrātijas deficītu” (sak, pie nepilsoņiem pieliek klāt vēl kaut kādus cilvēkus bez balstiesībām), bet lumpenu iespaids politikā nemazināsies. Pat lumpen-politikas ikona – Kambodžas valdnieks Pols Pots bija mācījies Francijas augstskolā. Ja neskaita īpaši nelabojamus gadījumus, vairumu vēlētāju par “lumpeniem” pataisa nevis izglītības trūkums, bet neprecīza komunikācija no SC oponentu puses.

Teiksim, Rīgas budžeta izsaimniekošanu var atspoguļot pietiekami korekti un objektīvi; arī ieguvumus no māju siltināšanas – var izveidot infografikas, kas atspoguļo svarīgākos rādītājus. Objektīvā patiesība ir pietiekami satraucoša, lai cilvēkus pārliecinātu – un mūsdienās lietas būtību var labi izskaidrot kaut vai cilvēkam ar 9 klašu izglītību: cik Rīgas pašvaldība maksās kreditoriem; kāds būs siltuma rēķins vienā vai otrā gadījumā, utt. Bet šāda patiesība nevienam nav vajadzīga – tai vietā NA+V+RP ļauj diskusijas toni noteikt SC. Apspriež ušakovistu transporta atlaides un citas lietas, kas varētu interesēt lumpenus.

Ja pret cilvēku politikā visas partijas izturas kā pret lumpenu, viņš sāk arī atbilstoši balsot. Pret SC demagoģiju var palīdzēt tikai patiesība un likums nevis kaut kāda “uzlabota demagoģija”. Kā Gēte rakstīja “Und das Gesetz nur kann uns Freiheit geben” (Un tikai likums var mums dot brīvību.)

+30
-1
Atbildēt

5

    Agnese Lûse > aivarstraidass 25.05.2013. 02.47

    Hermanis ir cilvēka personības un sabiedrības identitātes un pašapziņas provakators,kurš iedomājas ka viņš vienlaicīgi var būt gan prokurors,advokāts un tiesnesis..
    Īsi sakot – šizofrēnijas spogulis :)

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > aivarstraidass 25.05.2013. 08.58


    Hermanis, tā ir mūsu sirdsapziņa, lai arī kā nelegāļi, cilvēces pabiras, to nīstu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > aivarstraidass 24.05.2013. 15.57

    Pareizi! Ir ļoti plašas iespējas visus tos hūtes un maigo varu nolikt pie vietas, bet kur nu – lej tik ūdeni uz viņu dzirnavām!
    Suņi rej – karavāna iet tālāk!
    Un skaitās izglītoti tak!!!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 24.05.2013. 13.46

    Kalvis Apsītis+!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > aivarstraidass 24.05.2013. 15.52

    Kad sāku lasīt Hermaņa domas par “100 g kultūras”, pirmajā brīdī sadusmojos: – It kā Latvijā nebūtu clvēkku, kas iet uz ballēm, dejo pie jaukās šlāgermūzikas; cilvēku, kas katru rītu iet slaukt savas 2 govis laukos, un, ticiet man, viņus neinteresē Māra Sirmā iestudētās Stravinska “Kāziņas”. Arī viņiem ir domāta Latvijas Televīzīja. Bet par visu pārējo – par ušakoviem, tantēm, kas pārdosies par brīvbiļeti – piekrītu par 100 %. Cik svarīgi, ka ir cilvēki, kas pasaka to publiski un skaidri, bez puķainas stostīšanās par intergrāciju, latvieš- un krievvalodīgajiem, LR valstpiederīgajiem unn nepiederīgajiem, par cilvēkiem, kas pārvietojas brīvi starp kalniem un jūru…. Paldies Hermanim!

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 24.05.2013. 13.10

” domājošais mazākums kļūst par “stulbā vairākuma ķīlniekiem”, lumpenu ķīlniekiem” –
pilnībā piekrītu un turklāt pastāv liela aizdoma, ka tas nenotiek tā vienkārši pats no sevis, man ir pārliecība ka kāds ne visai draudzīgs mūsu valstij
tos striķīšus rausta, pakāpeniski izrādot savu maigo varu un slikti ka mēs tam pakļaujamies un pārdodamies .. kaut vai ja palasās mērķtiecīgi nomelnojošus komentus internetā visos rakstos kur tiek runāts par mūsu valstī , vai palūkojas uz kungu (biedru ) kuru mums nozīmēja par prezidentu..kāda tur kultūra.. bet no otras puses ,ja domājošais mazākums rīkotos aktīvāk, tad arī grūtāk būtu melniem spēkiem šiverēt….piekrītu Ķīps – mums tiešām pietrūkst īstas labēji liberālas partijas..bet godīgi sakot kārtīgu politisku partiju, kādas ir Rietumos pie mums vispār nav, ir kaut kādas interešu grupas, apvienības ar milzīgu sponsoru ietekmi un prognozējami neprognozējamiem Saeimas balsojumiem.. nerunājot nemaz par praktiski neslēptu 5. kolonnu – Krievijas PŽiVa vietējo filiāli un viņu atbalstītājus – Kremļa televīziju aptaurēto latviski nerunājošo pūli

+22
-2
Atbildēt

3

    Dina > ltvpanorama 24.05.2013. 14.48

    Kurmītis >> Andrew

    +++….pastāv liela aizdoma, ka tas nenotiek tā vienkārši pats no sevis,…+++
    Va Vellos!
    Nu kā kulaks uz acs !!!
    Un kā tu to pamanīji ??
    Piebildīšu – un to – šādu SISTĒMU veido un rada tieši jenotveidīgie pļurkstiņi, tie „tiesiskie un godīgie”, kuri dzīvo ar svēto pārliecību, ka viss, ko viņi izdomā un dara ir labi tieši tāpāc, ka to dara viņi … :
    – tieši viņi, atnākot repšem, ieviesa principu, ka ar opozīciju nav jādalās nekādā politiskajā varā, kā bija līdz tam (tagad paši sēž Rīgā dziļā opozīcijā);
    – tieši viņi ieviesa principu, ka masu mēdiji ir nevis objektīva 4-tā vara, bet gan nopērkami „pareizā viedokļa” paudēji, tagad brēc, ka krievvalodīgā prese uir nopirkta;
    – tieši viņi sāka plaši izmantot VALSTS represīvās strukūturas cīņā ar politkonkurentiem – un ak, Dieks, kā viņi kauks un spiegs tad, kad šīs struktūras tieši pret viņiem pašiem sāks izmantot viņu varas mantinieki;
    – viņis šodien pieņem pat politiski motivētus likumus, lai iznīcinātu politiskos oponentus – un es jau tagad redzu gara acīm, kā viņi brēks, kad nākamajā Saeimā uzvarējušais Saskaņas centrs pieņems, piemēram, likumu par to, āboltiņai ir jāiet pasēdēt aiz restēm par sava vīra biznesa nekaunīgo un cinisko lobēšanu, vai Pīļknābim par noziegumiem pret tautu un apzināto Krājbankas nogremdēšanu … un tici man – viņi būs pirmie, kas brēks !!!

    Tā ka. Tieši pašas latviskās partijas, kuras ir pie varas šajā valstī jau 23 gadus, ir izveidojušas pastāvošo koruptīvo, prettautisko un pretlatvisko sistēmu … :)))

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ltvpanorama 24.05.2013. 13.15

    ” domājošais mazākums kļūst par “stulbā vairākuma ķīlniekiem”, lumpenu ķīlniekiem”

    – Vai zināt, kad un kādos apstākļos tas notiek?

    Tādos gadījumos, kad “domājošais mazākums” nav nedz profesionāls, nedz domājošs.

    Kaut kā ASV vai Lielbritānijā tā nenotiek. Vai zināt, kāpēc? Tāpēc, ka to valstu politiķi ir profesionāli un domājoši. Apmēram, kā Rīgas domes priekšsēdis Nils Ušakovs.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 24.05.2013. 21.10

    kurmi..Lembis nebija no PSKP? gāzi nesagrāba čekisti? Indriksons, ko bija disidents Helsinku grupā jeb strādāja stūra mājā (nav brīnums ka futbola čempionātā joprojām maķperemaķ iet)? ..5. kolonna te visu laiku labi finansēta pirka visu pa labi pa kreisi, diemžēl arī mūsu tautiešus..un Tev nelgam tas viss dikti pie sirds vai ne? kā mēslu vabolei..jo lielāka sūdu bumba jo tev savoku algotajam skribentam lielāks orgasms..bet Eiropa, Nato un ASV tev pamatīgi bojā garīgo..jo viņi ir te un taviem biedriem bremzē izplešanos..jā, man kauns ka mums kolaborantu ir daudz vairāk kā Igaunijā un Lietuvā, bet mēs arī visvairāk cietām no okupācijas, dēl visādiem lumpeņiem , sociķiem un komuņagām, kas sarkanās lupatas vicināja krievu tankus sagaidot un nododot savus tautiešus.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

enjoy 24.05.2013. 13.22

http://www.diena.lv/dienas-z...

Hermanis tiešām ir ģēnijs, jo mazi ir cilvēku, kuri tik skaidri un precīzi spēj domāt, ranžēt prioritātes, redzēt kontekstu un skaidri savu domu izklāstīt, pareizi saliekot akcentus.

+20
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu