Sabiedriskā medija portāla angliskā versija taps, ja būs nauda • IR.lv

Sabiedriskā medija portāla angliskā versija taps, ja būs nauda

17
Ekrānšāviņš no portāla www.lsm.lv/ru
Elga Sīle

LTV un LR kopīgajā portālā jau mēnesi ziņas var lasīt arī krievu, bet ne angļu valodā

Apvienotā sabiedrisko mediju portāla „Lsm.lv” krievu valodas lapas „Lsm.lv/ru” izveide ir loģisks solis, lai piedāvātu kvalitatīvas Latvijas ziņas tai auditorijai, kas tagad pārsvarā esot orientēta uz Austrumu informatīvo telpu, uzskata NEPLP. Politikas lēmumu pieņēmēji domā, ka tam vajadzētu būt tikai pārejas perioda produktam, perspektīvā ieviešot arī angļu valodas versiju. Ja valsts tam piešķirs līdzekļus, darbs pie angļu valodas versijas varētu notikt nākamgad.

Interneta lapa krievu valodā sabiedriskā medija vienotajā portālā tika „palaista” aptuveni pirms mēneša, bet dinamiski tā sāka darboties tikai pirms nedēļas. Tāpēc par to, cik liela ir tās auditorija, vēl nevar spriest, Ir.lv teica „Lsm.lv” redaktore Marta Cerava. Lēmumu par ziņu publicēšanu krievu valodā pieņēma Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), balstoties uz pētījumiem par demogrāfisko situāciju Latvijā. Lēmumu apstiprināja Ministru kabinets programmas „Sabiedrības saliedēšanas, nacionālās identitātes un valsts valodas pozīcijas nostiprināšanai” ietvaros.

NEPLP loceklis Gints Grūbe Ir.lv teica, ka ziņu publicēšana krievu valodā sabiedriskā medija vienotajā portālā nepieciešama, lai veicinātu cittautiešu iespēju uzzināt kvalitatīvu informāciju par Latviju. „Ir labāk, ka citu tautību cilvēki par Latviju uzzina kvalitatīvu informāciju, nevis citas informatīvās telpas piedāvāto,” teica Grūbe, piebilstot, ka portāla krievu valodas versijas uzdevums ir arī sasniegt tautiešus ārzemēs un veicināt vienota informācijas avota pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem.

„Es domāju, ka krievu valodas portāla izveide ir loģisks solis, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju valodas lietojuma struktūru,” Ir.lv teica mediju pētnieks Jānis Juzefovičs. Par ietekmi uz krievvalodīgo auditoriju uzvedību un integrāciju, viņaprāt, vēl par agru spriest.

Juzefovičs stāsta, ka līdzšinējos pētījumos pierādījies, ka krievvalodīgajiem ir interese par procesiem Latvijā, bez tam Latvijas Radio 4 ir pierādījis, ka sabiedriskais medijs spēj veiksmīgi piesaistīt auditoriju. Ja portāls spēs izmantot LR 4 zināšanas un kļūt populārs, varēs arī pētīt ietekmi uz krievvalodīgās auditorijas uzvedību un integrāciju.

„Latviešu valodu neiemācīsim ar sabiedriskā medija portālu, bet gan ar skolām un kursiem. Šis vairāk ir jautājums par konkurēšanu ar krievu informatīvo telpu,” Ir.lv teica Ministru prezidenta padomniece Sarmīte Ēlerte (Vienotība), kura arī piedalījusies lēmuma apspriešanā. „Tomēr portāla versijai krievu valodā vajadzētu būt tikai pārejas perioda produktam, kam jāsamazinās, pieaugot latviešu valodas zinātāju skaitam.”

Vaicāts par iespēju sabiedriskā medija portālam nākotnē pāriet uz ziņu publicēšanu angļu valodā, Grūbe Ir.lv teica: „Ja demogrāfiskā situācija valstī pēc pieciem gadiem mainīsies, tad arī runāsim par tālākām izmaiņām portālā.” Angļu valodas versiju varētu veidot pēc igauņu sabiedriskā medija „ERR” parauga, bet tas atkarīgs, vai nākamā gada budžetā šim mērķim tiks piešķirts papildus finansējums, teica Grūbe.

Cerava tam piekrīt un, ja būs valsts finansējums, nākamajā gadā varētu tikt ieviesta arī angļu valodas versija.

Līdz šim, pēc „Google Analytics” datiem, apvienotā sabiedriskā medija ziņu portāla unikālo lietotāju skaits aprīlī bijis 84,4 tūkstoši, apgalvo Cerava. Viņa uzsver, ka jāņem vērā – portāls ar kopējo nosaukumu darbojas tikai dažas dienas un vēl neesot veikta arī mārketinga kampaņa.

Portāla redakcijas nākotnes vīzija saistās ar Latvijas Radio un LTV ziņu un raidījuma saturu lielāku integrēšanu portālā, padarot portālu “dziļāku”, tiks veiktas arī tehnoloģiskas pārmaiņas.

Satura nodrošināšanai portālam piešķirti 50 tūkstoši latu, par ko jāmaksā algas diviem štata un vairākiem ārštata darbiniekiem. Vēl citu darbu veicēji tiek finansēti no LTV un LR budžetiem. Savukārt vienreizējais finansējums portāla tehnoloģiskajām izmaksām ir 82,3 tūkstoši latu, no kuriem, pēc Ceravas domām, varbūt kāda daļa ir izlietota.

Komentāri (17)

Elīna Barkovska 21.05.2013. 19.15

Tā mēs divvalodību paši ģenerējam uz katra metra!!!

ex-dienas-lasitaji: Vai tiešām ir tik lieli naivuļi palikuši, kas tic, ka tie kas nemāk latviešu valodu paliks lojālāki valstij, ar mājas lapu krieviski??? :D
Beidziet muļķīšus tēlot vienreiz!!!

+10
-4
Atbildēt

5

    ineta_rr > Elīna Barkovska 22.05.2013. 00.03

    Liels paldies, ka nodemonstrējāt vienu ļoti lielu problēmu! Pats teicāt: „Kad valoda visur būs tikai viena latviešu“ un tagad pats latviskajā interneta telpā liekat video krieviski. Vai tiešām domājat, ka tas liks Latvijai līdzināties Jūsu sapnim par Latviju kā valsti, kurā runā tikai latviski?

    Ceru, ka vismaz kāds no „nacionālistiem“ labosies un beigs kultivēt krievu valodas lietošanu Latvijā. Citādi nāksies vien secināt, ka visi, kas ar putām uz lūpām karo pret krieviem[*] izrādīsies kremļa diversanti vai kaut kādi dīvaiņi. Šajā sakarā nāk prātā fakts, ka Hitlers un arī daži citi augsti stāvoši nacisti bija pēc pašu nacistu „metodoloģijas“ ebreji. Noteikti šeit vajadzētu citēt arī Freidu, bet tāpat visi izglītoti cilvēki zina, ar ko beidzas Freida skaidrojumi jebkuras novirzes sakarā.

    * Piedodiet par vārdu izvēli – no sākuma gribēju rakstīt „ krievu valodu“, bet, kā uzskatāmi redzams, nacionālisti pat nespēj argumentēt bez krievu valodas lietošanas.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Elīna Barkovska 21.05.2013. 19.40

    Viennozīmīgi mācībām skolā ir jānotiek latviešu valodā, bet vecos neviens neizmācīs, un tie ir tie, no kuriem priekšzīmi ņem jaunie, tāpat tie ir tie, kuri vēlēšanās balso par SC. TV parasti izvēlas rādīt lielākos bļaurus un jukušos, bet sadzīvē ir sastapts ne viens vien nelatvietis, kas latviešu valodā runā tik labi, ka uzreiz pat nepateiksi, ka tā nav viņu dzimtā valoda, bet latviskos medijus viņi vienalga neskatās un nelasa.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Elīna Barkovska 21.05.2013. 21.59

    Un ar ko tas atšķirsies no tā, kā ir patlaban? Kādi likumi ir jāpieņem, lai iestātos Jūsu sapņu pasaule, jo, manuprāt, viss jau ir, tikai rezultāts nav tāds, kādu Jūs sagaidāt, tādēļ man nav skaidrs, kā Jūs cerat sagaidīt citādu rezultātu. Mācības tikai latviešu valodā? Bet es tieši par to runāju, un man tiek likti mīnusiņi — ar nacionālistiem kā ar bitēm.

    „Kad valoda visur būs tikai viena latviešu un kur nepieciešams tūrismam angļu, izrādīsies ka 95% krievu māk latviski un saprot latviski“ – kā ar loģiku? Tad nevis 95%, bet gan 100% Latvijas iedzīvotāju pratīs latviešu valodu, vai ne? Procentus rēķināt taču jau pamatskolā māca, tikai par procentpunktiem izstāstīt piemirst.

    Atkārtošu vēlreiz, ja neskaita tā saucamo krievu skolu padarīšanu par normālām skolām, es neredzu neko citu, ko varētu izmainīt, un, lai arī tas noteikti palīdzēs, ar to diez vai būs gana.

    Valodas lietošanu nosaka vajadzība – ja būs saturs, ko cilvēki grib patērēt, viņi to patērēs kaut ķīniski, cita lieta, ka valsts var palīdzēt, lai cilvēkiem būtu maksimāli labas attiecīgās valodas prasmes, taču ar to būs par maz, ja nebūs motivācijas sākt lietot saturu tajā valodā. Tāpat jāņem vērā, ka dažkārt galvenais ir informēt, tāpēc arī telefona sistēmu paziņojumi ir daudzās valodās. Un tieši tāpat daudzās valodās jābūt informācijai par politiķu „varoņdarbiem“, lai visi zina, ne tikai tie, kas par viņiem nebalso.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 21.05.2013. 22.24

    http://www.youtube.com/watch?v=HfwXRPqHGG8

    Atrodiet laiku noskatieties, nenožēlosiet.

    Intervijas dalībnieks no Ukrainas pateica sakrālu domu:” Mēs latvieši varam krieviem katru dienu ar visu ministru kabinetu klanīties un bučot d…., viņi vienalga būs neapmierināti ar dzīvi Latvijā. Vienīgais veids kā sniegt viņiem gandarījumu ir visiem latviešiem izvākties no valsts” apmēram tā…:)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 21.05.2013. 20.31

    ex-diena-lasitaji : Ko Jūs ar to visu man gribējāt pateikt?:) Kad valoda visur būs tikai viena latviešu un kur nepieciešams tūrismam angļu, izrādīsies ka 95% krievu māk latviski un saprot latviski, bet kamēr dzīvosim ar apziņu, ka ir jāauklējas vairāk kā 20 gadus ar nelojālu sabiedrības daļu, nekas labāks nebūs!

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

brigita_damme_rtk_lv 21.05.2013. 23.54

Ministru kabineta programmas „Sabiedrības saliedēšanas, nacionālās identitātes un valsts valodas pozīcijas nostiprināšanai” ietvaros NELP vispār varēja nolemt vairāk neraidīt un nerakstīt latviešu valodā. Tas tā saliedētu sabiedrību, ka būtu slapji līdz ādai. Kur nu vēl labāks “valsts valodas pozīciju stiprināšanas” veids.

+4
-1
Atbildēt

0

janis17 21.05.2013. 19.19

Kādā sakarībā vienai minoritātei (krievu) Latvijā tiek dota priekšrocība pār citām (ukraiņu, baltkrievu, spāņu, portugāļu utt.)????
Kur skatās Valodas inspekcija, Satversmes tiesa, tiesībsargs?????
Pēc analoģijas ar KNAB krievu plakātiem.
“par valsts naudu nodrukātās KNAB reklāmas aicina vērsties pret korupciju medicīnā ne tikai valsts valodā – 200 plakātu par 70 latu iespiesti arī krieviski. Tas izraisījis Valsts valodas inspekcijas interesi.”

+8
-5
Atbildēt

1

    ineta_rr > janis17 21.05.2013. 21.16

    Neviens jau nesaka, ka nevajag poliski, lietuviski, romu valodā vai ukrainiski, tas pat būtu labi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu