Latvijā aizliegto vielu sarakstu papildina ar “sladkij kaif”* • IR.lv

Latvijā aizliegto vielu sarakstu papildina ar “sladkij kaif”*

21
Foto: Egons Ansbergs, F64

Tas ir viens no spēcīgākajiem pazīstamiem opioīdiem

Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts papildināts ar karfentanilu – nelegālajā tirgū sauktu arī par “beločku” vai “sladkij kaif” -, kas ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem, kas pazīstami, un visspēcīgākais no komerciāli ražotajiem un izmantojamajiem.

Veselības ministrija (VM) otrdien saņēma valdības akceptu karfentanila pievienošanai kontrolējamo vielu sarakstam, ziņo LETA.

Ministrija skaidro, ka farmaceitiskajā tirgū preparāts eksistē kā vispārējās darbības anestētiķis, kas tiek lietots veterinārijā kā trankvilizators lielo dzīvnieku iemidzināšanai. Vielas aktivitāte neparedz tās testēšanu uz cilvēkiem. Nav informācijas, ka Latvijas legālajā tirgū karfentanils tiktu izmantots.

Savukārt Latvijas nelegālajā narkotisko un psihotropo vielu tirgū karfentanils tika konstatēts 2012.gada beigās. Līdz šim Valsts policijas kriminālprocesos ir veiktas 26 vielas izņemšanas, un izņemtās vielas kopējais svars ir 84,85 grami.

Karfentanila iedarbība uz cilvēka organismu sākas no viena mikrograma. Valsts policijas rīcībā esošā operatīvā informācija liecina, ka Latvijā ir konstatēts 21 karfentanila pārdozēšanas gadījums, kā arī deviņi letāli gadījumi pārdozēšanas dēļ.

Grozījumi aizliegto vielu sarakstā bija nepieciešami, jo šā gada februāra beigās stājās spēkā grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, kas nosaka arī kriminālatbildību par darbībām ar karfentanilu.

* saldais kaifs – krievu val.

 

Komentāri (21)

Sandris Maziks 21.05.2013. 14.04

Idiņi. Ir jābūt likumam par visu psihotropisko vielu aizliegšanu un tirgotās vielas ir vai nav psihotropās, būtu jānoskaidro pašam tirgotājam, lai neriskētu.
Otrs variants, marihuānas, peiotes, psilocibīna sēņu un velnābola dekriminilizācija un aplikšana ar nodokli..

+4
-2
Atbildēt

0

ilmisimo 21.05.2013. 17.26

Latvijā aizliegto vielu sarakstu papildina ar “sladkij kaif”
_________________ “‘mechta v girsu”un “”sleza ceeseowca”?

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu