Kārtējā valsts aptīrīšana “Liepājas metalurgā” • IR.lv

Kārtējā valsts aptīrīšana “Liepājas metalurgā”

32
Foto: Evija Trifanova, LETA
Andrejs Elksniņš

Atbildīgie ministri rīkojas uz vienu roku ar “Liepājas metalurga” valdi

Neviens no atbildīgajiem valdības ministriem – nedz Daniels Pavļuts, nedz Andris Vilks – nav pietiekami drosmīgi, lai pāris nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām pieprasītu a/s “Liepājas metalurgs” maksātnespēju. Lai arī tas ir vienīgais veids, kā vēl var atgūt vismaz kādu daļu no uzņēmuma aktīviem un šos līdzekļus izlietot pabalstiem tiem, kas zaudēs darbu, jaunām apmācības programmām vai investīcijas projektiem.

Tik sarežģītā situācijā, kad būtu nepieciešama efektīva un izlēmīga rīcība, abi profesionāļi nu ir pārtapuši par īstajiem politiķiem, un vēlēšanu priekšvakarā gādā par saviem politiskajiem reitingiem. Tādā veidā valdības locekļi nokļūst vienā kompānijā ar “Liepājas metalurga” valdi, kas turpina norēķināties tikai ar dažiem izredzētajiem kreditoriem, kamēr aug parāds “Latvenergo”, bet Valsts kase veic miljonu maksājumu par galvojumu, ko kādreiz ir izsniedzis vēl viens izbijis ministrs – Einārs Repše.

Vienīgā informācija, ko sabiedrība saņem par lielākā Latvijas uzņēmuma bankrotu ir tas, ka ne visai saprotama „kreditoru kluba” ietvaros notiek pārrunas ar “Liepājas metalurga” akcionāriem. Kamēr izrādījās, ka šis „kreditoru klubs” ir vien bezjēdzīgs veidojums, kas nespēj nedz ietekmēt “Liepājas metalurga” valdes pieņemtos lēmumus, nedz arī kaut kā saglabāt uzņēmuma aktīvus no acīmredzamas izzagšanas.

Nevienam ministram “Vienotības” Dombrovska valdībā nav nekāda plāna par to, kā rīkoties ar reģionu un cilvēkiem pēc tam, kad šis uzņēmums bankrotēs.

Kopš 2012.gada, kad par uzņēmuma problēmām uzzināja gan ministrs Pavļuts, gan ministrs Vilks, nav izdarīts pilnīgi nekas, lai risinātu situāciju. Valdība vien noskatās, kā to „uzmet” uz vismaz 60 miljoniem.

Visā šajā “Vienotības” veiksmes pasakā izbrīna atbildīgo amatpersonu teiktais, ka viena kreditora prasība ir samazināta pret citām. Un šo pašu amatpersonu izbrīns par to, ka privāts uzņēmums rīkojas tāpat, kā kādreiz ir rīkojusies Finanšu un kapitāla tirgus komisija, pludinot naudu no “Latvijas krājbankas” par labu vienam otram valsts varai pietuvinātam “draugam”.

Pēc gandrīz sešus mēnešus ilgas ņemšanās amatpersonas nu jau atzīst, ka viņu mērķis ir atgūt parādus, cik nu tas ir iespējams. Bija nepieciešams pusgads, lai pārliecinātos, ka apšaubāmi izsniegtā galvojuma nevīžīgās uzraudzības rezultātā valsts būs zaudētāja.

Ekonomikas policijas “pēkšņās” kratīšanas “Liepājas metalurgā” ir birokrātijas paraugstunda, kas diemžēl vairāk izskatās pēc neveiksmīga joka. Pirms gandrīz nekā gada ierosinātais kriminālprocess pēc visas publiskās ņemšanās ap uzņēmuma problēmām nu ir nonācis līdz kratīšanām. Tā vien liekas, ka ministri speciāli ir devuši “Liepājas metalurga” valdei laiku, lai tā varētu kārtīgi sakopt savas lietas, iztukšot atvilktnes un sagatavoties Valsts policijas vizītei.

Valsts kārtējo reizi ir aptīrīta, un vienīgais, uz ko ir spējīga valdība, līdzīgi kā “Latvijas krājbankas” un “Parex” gadījumos – rosināt kriminālprocesus, kuri izkūpēs nebūtībā. Un tas ir bēdīgi.

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Saskaņas centrs

 

Komentāri (32)

Ivars Anševics 15.05.2013. 13.30

Neviens no atbildīgajiem valdības ministriem – nedz Daniels Pavļuts, nedz Andris Vilks – nav pietiekami drosmīgi, lai pāris nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām pieprasītu a/s “Liepājas metalurgs” maksātnespēju.
………………
Neesmu speciālists šajā jomā, bet vai tiešām ministram ir tiesības pieprasīt jebkura privāta uzņēmuma maksātnespēju? Uz kāda pamata?

Ekonomikas policijas “pēkšņās” kratīšanas “Liepājas metalurgā” ir birokrātijas paraugstunda.
……………………………
1) Ekonomikas policija atrodas Iiekšlietu ministrijas pārziņā,
2) Ļoti šaubos, ka Latvijā ministri var pavēlēt citu ministriju pārziņā esošām struktūrvienībām veikt vai neveikt kādu kratīšanu. Latvija tomēr nav Krievija,
3) Manuprāt, LM vadība pati uzprasījās uz nepatikšanām, mēģinot izvirzīt valdībai nosacījumu – pret viņiem ierosinātās krimināllietas izbeigšanu kā vienu no nosacījumiem, lai sadarbotos. Atkal – šeit nav Krievija un šādas lietas, par laimi, šeit cauri neiet.

+15
-2
Atbildēt

7

    ligakalnina > Ivars Anševics 15.05.2013. 17.36

    Tad valdība visu dara perfekti, nekādas kļūdas nav pielaistas, kārtējā likumīgā izlaupīšana, un valdība nav ne pie kā vainīga, vainīga likumdošana utt., valdība var tikai garantēt kredītu, un tālāk tā ir pilnīgi impotenta, kaut zina, ka to kredītu dabūs atmaksāt nodokļu maksātājs, un ne to likumdošanu, ne ko pārējo, valdība absolūti nespēj ietekmēt?
    Un tagad tā nekā nedarīšana arī ir pareiza?
    Bankrota pasludināšana būtu nepareizi, bet, kas būtu pareizi?
    Man tas viss tiešām nav skaidrs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ivars Anševics 15.05.2013. 22.35

    Ja parādi pārsniedz aktīvus, tad akcionāriem ir ļoti izdevīgi pa 1 Ls atdot visu valstij, lai čakarējas ar parādiem. Ja valsts nepārņem LM, bet tikai pievāc apķīlātās iekārtas, tad tas ir no valsts viedokļa pareizāk. Problēma ir arī tā, ka vairāki valsts uzņēmumi ir LM kreditori. Pilnīgi skaidrs, ka LM nav dzīvotājs.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Ivars Anševics 15.05.2013. 18.27

    cba: Bet – tas ir jādara kreditoriem. Ministrs var koordinēt procesu un mēģināt uzspiest, lai LM saglabā kā veselumu, nevis izpārdod pa daļām, bet ministrs nevar vienatnē pavēlēt privātā uzņēmuma akcionāriem pārdot akcijas vienam otram vai pieprasīt uzņēmuma bankrotu. Latvijā tomēr nav tāda beztiesiskuma bedre kā Krievija un ceru, ka nekad tik zemu nekritīs.
    ______________________

    Te būs mazliet savādāk, jo te valsts ir galvotājs un te valsti var pielīdzināt bankai. Un tagad padomā kā būtu rīkojusies banka, ja tai saskaņā ar galvojumu būtu jāsāk maksāt, un kādus papīrus būtu bijis jāparaksta uzņēmumam un lielajiem akcionāriem, lai saņemtu bankā 50 mio galvojumu.

    Domāju, ka bez bankas neviens nekādus būtiskus lēmumus un pārskatījumus tur nevarētu veikt kopš galvojuma izsniegšanas, bet galvojuma maksāšanas gadījumā tur jau sen būtu bankas noteiktā kārtība ieviesta. Un valstij šeit bija un ir jārīkojas tāpat kā bankai, jo valsts šeit nav kā publiskā vara, bet kā finanšu tirgus dalībnieks (galvojuma izsniedzējs), pie tam ar augstu drošības pakāpi.

    Protams, lai to visu darītu, galvojumu izsniedzot bija jāpiespiež LM un tā akcionāri parakstīt korekti sagatavotus papīrus un arī tagad būtu jārīkojas ar profesionālas juristu komandas palīdzību.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Anševics > Ivars Anševics 15.05.2013. 18.05

    Bankrota pasludināšana būtu nepareizi, bet, kas būtu pareizi?
    …………………..
    Manuprāt – pēc iespējas ātrāka atņemšana pašreizējiem īpašniekiem un jaunas, profesionālas vadības iecelšana. Vai tas būs kreditoru pārstāvis, vai uzreiz investors – tas nav tik svarīgi.

    Tāpat – ir jāiziet maksātnespējas process, lai nomestu pašreizējo vadību.
    Un profilakses pēc jāiesēdina pašreizējā LM vadība par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un naudas izsūknēšanas no uzņēmuma uz savu kabatu (reāli – mazākumakcionāru apkrāpšana, ko biržas uzņēmums nedrīkst pieļaut).

    Bet – tas ir jādara kreditoriem. Ministrs var koordinēt procesu un mēģināt uzspiest, lai LM saglabā kā veselumu, nevis izpārdod pa daļām, bet ministrs nevar vienatnē pavēlēt privātā uzņēmuma akcionāriem pārdot akcijas vienam otram vai pieprasīt uzņēmuma bankrotu. Latvijā tomēr nav tāda beztiesiskuma bedre kā Krievija un ceru, ka nekad tik zemu nekritīs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ivars Anševics 15.05.2013. 14.12

    Ar vieglu roku VID aptur uzņēmuma rēķinu jau tikai pat laicīgi neiesniegtu atskaiti,
    —————-
    tieši tā

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Ivars Anševics 15.05.2013. 13.40

    cba
    Ar vieglu roku VID aptur uzņēmuma rēķinu jau tikai pat laicīgi neiesniegtu atskaiti, kad nevar būt pat niecīgāko aizdomu par krāpšanos. Šai gadījumā pret Pavļutu, Vilku un Dombrovski var vērsties krimināli par līdzdalību valsts izzagšanas shēma.
    Kāc tam visam sakars ar maksātnespēju?

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Ivars Anševics 15.05.2013. 13.31

    Putins jau sen būtu pieprasījis maksātnespēju! Pēkšņi SC ir kļuvuši par ultraliberāļiem, kas gatavi norakstīt 2,000 darba vietas skarbā kapitālisma labā. Tātad uzņēmuma saglabāšana īpašniekiem ir neizdevīgāka, ja Zaharjins & Segals tik ļoti vēlas maksātnespēju, jo tad kad nebūs LM, nevarēs no īpašniekiem pietiesāt izzagto naudu!

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Ojārs 15.05.2013. 14.39

Vai ar SC tiešu atbalstu nenotiek valsts aptīrīšana Rīgas Brīvostā?

+14
-1
Atbildēt

0

aldis73 15.05.2013. 14.00

no SC šādi paziņojumi? savējos krievalodīgos ”bratanus” pat neaizstāv. :)

neviena vārda, ka LM ir tie labie un visa pārējā pasaule, ieskaitot, valdību, vainīga.

tas nozīmē, ka viss beidzot ir izzagts. LM nav glābjams. valdība ar Zaharinu un Co ir vienojusies, čemodāniņi izdalīti un SC nekas neatleca.
brīnums, ka LM tikai tagad bankrotēja, palasot EnJ revidentu atzinumu, tik arhaiskam uzņēmumam (pārvaldību varam mierīgi salīdzināt ar windows 98, starp citu, tik vecu datoru LM ir vairums), kuru sākot ar iepirkumiem un pārdošanu vēl izpumpē caur ofšoriem, vajadzēja ilgi pirms krīzes bankrotēt.

tagad gaidam maksātnespēju vai tiesisko aizsardzību, kur izrādīsies, ka viss LM ir 100x pārķīlāts pret it kā aizdotu naudu mistiskos ofšoros, kā to veiksmīgi izdarīja Ķirsons ar Lido.

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu