Krievijā aizturēts "CIP štata darbinieks" • IR.lv

Krievijā aizturēts “CIP štata darbinieks”

21
Ekrānšāviņš no www.russian.rt.com/

ASV vēstniecība atsakās komentēt Federālā drošības dienesta paziņojumu

Krievijas pretizlūkošanas struktūras aizturējušas amerikāņu spiegu – “ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) štata darbinieku”, kurš darbojies Savienoto Valstu Maskavas vēstniecības trešā sekretāra amata aizsegā, pavēstīja Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) sabiedrisko attiecību centrs.

“Naktī no 13. uz 14.maiju Krievijas FDD pretizlūkošanas orgāni kāda Krievijas specdienesta darbinieka savervēšanas mēģinājuma laikā aizturējuši ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes štata darbinieku Raienu Kristoferu, kurš strādāja ASV Maskavas vēstniecības Politiskās daļas trešā sekretāra amata aizsegā,” teikts FDD paziņojumā.

Pie aizturētā atrasti īpaši tehniskie līdzekļi, rakstiskas instrukcijas, kas bija domātas vervējamajam Krievijas pilsonim, liela naudas summa un ārējā izskata izmainīšanas līdzekļi, ziņo LETA/AFP.

Aizturētais nogādāts FDD pieņemamajā telpā, un pēc nepieciešamo procedūru veikšanas viņš nodots ASV vēstniecības pārstāvjiem.

Portāls “Newsru.com” vēsta, ka ASV vēstniecība Krievijā neapstiprina informāciju par spiega aizturēšanu un atsakās to komentēt.

No komentāriem atteicies arī vēstnieks Makfols. Sociālā tīklā “Twitter” uz jautājumu, vai ir aizturēts ASV spiegs, viņš atbildējis pavisam īsi: “Nē.”

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka saistībā ar notikušo trešdien tiks izsaukts ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols, no kura tiks pieprasīti paskaidrojumi.FDD norāda, ka “ASV izlūkdienesti pēdējā laikā vairākkārt centušies savervēt Krievijas tiesībsargājošo aģentūru un specvienību darbiniekus”.

Uz Foglu krīt aizdomu ēna par 100 000 dolāru (54 100 latu) piedāvāšanu kādam drošības dienestu darbiniekam, lai tas kļūtu par ASV spiegu. Lielā naudas summa piedāvāta kādam Krievijas drošības dienestu darbiniekam, kas strādā Krievijas Ziemeļkaukāza reģionā.

Pēdējais spiegošanas skandāls ASV un Krievijas attiecībās izcēlās 2010.gadā, kad Savienotajās Valstīs tika arestēti 11 aizdomās turamie Krievijas spiegi, kuri tika apmainīti pret četriem spiegošanā par labu rietumvalstīm apsūdzētiem krieviem.

Pie Fogla atrastajās rakstiskajās instrukcijās teikts: “Dārgais draugs, šis ir avanss no kāda, kuru iespaidojusi tava profesionalitāte un kurš augstu vērtētu tavu turpmāko sadarbību ar mums.”

Līdzās 100 000 dolāru “mēs piedāvājam līdz pat vienam miljonam dolāru gadā par ilgtermiņa sadarbību, kā arī solām papildu prēmijas par informāciju, kas mums palīdzēs”.

Analītiķi norāda – fakts, ka šim notikumam pievērsta liela plašsaziņas līdzekļu uzmanība, nozīmē, ka Krievijas līderi nolēmuši izmantot aizdomās turamā spiega arestu, lai nosūtītu politisku vēstījumu Vašingtonai.

Neatkarīgais analītiķis Aleksandrs Goltss gan norāda, ka miljons dolāru gadā, ko ASV saskaņā ar izskanējušo informāciju bijušas gatavas maksāt drošības dienestu darbiniekam, šķiet, ir pārāk liela summa šāda līmeņa personai.

“Šie skaitļi raisa uzmanību,” skaidro eksperts. “Par tik lielu summu viņi varētu būt cerējuši vismaz uz Krievijas izlūkdienesta vadītāja vietnieka” savervēšanu.

Kā aizturēja spiegu, var redzēt šeit.

 

Komentāri (21)

enjoy 14.05.2013. 17.51

http://russian.rt.com/article/8879

Iesaku palasīt komentārus. :)))))

+1
0
Atbildēt

1

    mariam > enjoy 14.05.2013. 18.19

    Komentārus nelasīju – tak tie “lietišķie pierādījumi” bildē – divas parūkas, melnās brilles, Maskavas karte, kompass, lukturītis, šveiciešu nazītis un vēl vecs telefons.. – nu nevar saprast, vai tas teātris un komēdija vai kas..- tā kā no kādas vecu laiku spiegu parodijfimas.

    Nu jā, un filmiņā tā ierēdņa runa – tik iestudēta izklausās, ka pilnīgi vai jāmulst no tā absurda.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

zane_linina 15.05.2013. 10.00

es reāli varētu būt aģents.. ielīstu dziļi. bet LV droši vien ir zemāka cenu liste. Tā kā nezinu, vai upurētu personīgo dzīvi kapeiku dēļ. es piekrītu gan ka bija summa par mazu gan arī aģents. liela tur daļa saņem visādas kreisās naudiņas, un vienalga ka ir stingrais Putins, dzīvot labi tur gribas daudziem, tāpēc varonis Putins tur vairāk kā figūra.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu