Google “laika mašīna” radījusi vērienīgāko Zemes izmaiņu karti • IR.lv

Google “laika mašīna” radījusi vērienīgāko Zemes izmaiņu karti

29
Dubaijas Palmu salu veidošanās. Ekrānšāviņš no Google

Ar izmaiņām, kas uz Zemes notikušas pēdējos 28 gados, var iepazīties dažās sekundēs

Tīmekļa gigants “Google” radījis iespēju dažu sekunžu laikā izsekot izmaiņām, kas notikušas uz Zemes dažādās vietās pēdējo 28 gadu laikā, informē “Google” blogā.

“Esam pārliecināti, ka šī ir pati vērienīgākā un uzskatāmākā mūsu planētas izmaiņu karte, kas jebkad ir bijusi pieejama cilvēkiem,” uzskata “Google”.

Projekts “Timelapse” veidots kā “laika mašīna”, ļaujot atlasītajos interaktīvajos attēlos no 1984.gada līdz 2012.gadam ieraudzīt pakāpeniskās izmaiņas, kas notikušas dažādās planētas vietās.

“Šodien mēs radām iespēju pagriezt atpakaļ laiku un ieraudzīt satriecošās izmaiņas pasaulē,” norāda “Google” komanda. Kā raksturīgu piemēru šīm izmaiņām “Google” piedāvā attēlus, kas parāda Amazones lietus mežu izciršanu Brazīlijā, Lasvegasas celtniecību, Dubaijas Palmu salu izveidošanu. Tāpat arī var redzēt Arāla jūras izžūšanu Kazahstānas un Uzbekistānas pierobežā, kā arī Urmijas ezera pazušanu Irānas ziemeļrietumos.

Bez šiem satriecošajiem piemēriem ikviens var retrospektīvi izpētīt jebkuru vietu uz planētas Zeme, kā tā ir mainījusies laika gaitā.

“Google” pie šā lielā projekta sāka strādāt 2009.gadā. Fotogrāfijas “Timelapse” piegādā kosmiskie pavadoņi “Landsat”. Lai izveidotu šo programmu, nācās veikt atlasi vairāk nekā divos miljonos attēlu, izraugoties kvalitatīvākos.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu