Dombrovskis par Latvijas ostām vēlas PB rekomendācijas • IR.lv

Dombrovskis par Latvijas ostām vēlas PB rekomendācijas

24
Kuģa tauva. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pasaules Bankas eksperti snieguši negatīvu starpziņojumu par Latvijas ostām

Pirms Latvijas ostu pārvaldes sistēmas reformēšanas būtu jāsagaida Pasaules Bankas (PB) ekspertu rekomendācijas, trešdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” atzina premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers norādīja, ka otrdien tika prezentēts PB pētījuma starpziņojums, kurā sniegts situācijas izvērtējums, bet rekomendācijas gaidāmas vasarā. Jau tagad atbildīgajām ministrijām tikšot uzdots strādāt pie ostu darbības uzlabošanas modeļiem, tomēr reālus pasākumus varētu veikt pēc PB rekomendāciju saņemšanas un salīdzināšanas.

Dombrovskis atzīmēja, ka PB starpziņojumā sniegtais negatīvais ostu darbības vērtējums neesot nekāds pārsteigums, jo to, ka ir problēmas, parādījis jau Valsts kontroles atzinums.

PB ekspertu sagatavotā starpziņojuma prezentācijā tika atzīts, ka pēdējo desmit gadu laikā Latvijas ostas ir zaudējušas zināmu tirgus daļu savā reģionā: no 37% – 2000.gadā līdz 21% – 2012.gadā, ziņo LETA.

Kā galvenos trūkumus ostu pārvaldībā PB eksperti min analīzes trūkumu par konkurējošo ostu darbību, par termināļu darbības efektivitāti un kravu plūsmām. Tāpat eksperti vērš uzmanību uz to, ka nav pētīta dzelzceļa infrastruktūras pieejamības ietekme uz ostas konkurētspēju. Starpziņojumā arī atzīmēts, ka Latvijas ostās nav veikta konsekventa pieejamo struktūrfondu līdzekļu piesaistes plānošana, izņemot Kohēzijas fonda finansējumu.

PB īpašu uzmanību veltījuši ostu teritoriju izmantošanai, norādot, ka pašlaik zemes iznomāšana notiek necaurskatāmi, netiek rīkoti atklāti konkursi un nav noteikti zemes izmantošanas kritēriji un minimālās aktīvās darbības prasības.

Runājot par ostu pārvaldības sistēmu, PB eksperti ir norādījuši, ka pašreizējā sistēma noved pie tā, ka pašvaldības pārstāvji ostu valdēs darbojas neierobežotu laiku, jo nepastāv nekādi kritēriji vai limiti šajā jomā, savukārt valdības pārstāvji mainās pārāk bieži izmaiņu pēc, kas notiek valdības sastāvā. Tāpat eksperti uzsvēruši, ka ostu valdēs trūkst speciālistu ar nozares privātā sektora pieredzi.

Kā galvenos nākotnes riskus PB pārstāvji min Krievijas ostu aktivitātes pieaugumu un darbu, piesaistot jaunas kravu plūsmas, konteineru kravu lomas pieaugumu un nepieciešamību pēc drošas dzelzceļa infrastruktūras pieejamības.

Lai panāktu uzlabojumus ostu darbībā, PB iesaka veikt izmaiņas ostu pārvaldības sistēmā, nodrošināt caurskatāmu ostu zemes iznomāšanu, rīkot atklātus konkursus par zemes nomu un veikt termināļu darbības monitoringu, noskaidrojot, vai to darbība atbilst sākotnēji norādītajiem mērķiem.

Lai Latvijas ostas atgūtu savu konkurētspēju, reformām ostās jākļūst par visas valdības prioritāti, uzskata Reformu partija (RP).

“PB ekspertu starpziņojums apliecina, ka RP rosinātā diskusija par Latvijas ostu pārvaldības uzlabošanu ir vitāli nepieciešama, lai mūsu ostas spētu saglabāt esošo lomu reģionā un sākt atgūt desmit gadu laikā zaudētās pozīcijas,” norāda RP valdes pārstāve Sandra Sondore-Kukule.

Pēc Sondores-Kukules domām, Latvijai ir “izcils potenciāls” attīstīt ostu darbību, taču nesakārtotas pārvaldības sistēmas un ilgtermiņa stratēģiju trūkuma dēļ ostas zaudē savu konkurētspēju sīvā cīņā ar citām reģiona ostām.

“Mēs ceram, ka ostu darbības uzlabošana tagad kļūs par visas valdības prioritāti. Vienīgais veids, kā vairot valsts budžeta ienākumus, lai nodrošinātu papildus finansējumu sociālajai sfērai, izglītībai un kultūrai, ir veicināt ekonomikas izaugsmi. Un Latvijas ostām ir iespēja kļūt par valsts ekonomikas dzinējspēku, nevis “savējo” barotavu. Lai tas notiktu, arī visiem valdības partneriem jāvienojas par pozitīvu pārmaiņu veikšanu ostu darbībā,” norāda Sondore-Kukule.

 

Komentāri (24)

peerku 08.05.2013. 09.30

Sandras Sondores-Kukules, ostu speciālistes, vāji slēpts mērķis ir iekļūt kādas no lielajām ostām (labāk apvienotajā) valdē vai Padomē. Iespējams, ka motivē ne tikai personīgas, merkantilas intereses, bet arī (Z)RP sponsori, jaunie oligarhi, liek atstrādāt.

Jo vairāk Kukule eksponēsies, jo ātrāk pienāks (Z)RP gals.

+10
-4
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > peerku 08.05.2013. 11.05

    DD1
    “Jo vairāk Kukule eksponēsies, jo ātrāk pienāks (Z)RP gals.”

    ZRiP gala datumu jau CVK ir noteikusi, tās ir nākamās Saeimas vēlēšanās. Maz ticams, ka mūsu superiecietīgā valstī viņus tuvākā laikā varētu sodīt tribunāls un viņi tiktu pakārti Karātavu vai Doma laukuma, vai nošauti Daugavmalā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > peerku 08.05.2013. 10.39

    Bet DD1 absolūta taisnība :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 08.05.2013. 10.45

Edmund, +1 :)

Kādi citi komentāri bija gaidāmi no institūcijas, kas pārstāv veidokli, ka privātais ir labi, viss, kas pieder valstij slikti….tam var ticēt līdz brīdim, kad privātie savus uzņēmumus ir iztīrījuši no visa vērtīgā, bet valstij atstājuši problēmu kaudzi ! Vēl jau pāris gardi kumosiņi, ko LV nopri(h)vatizēt ir, nauda arī smuki ripo ārā no valsts – kāpēc gan necensties ?
Manis teiktais gan nenoraida to, ka pārvaldība ostās nav caurspīdīga un eksistē korupcija !

+5
0
Atbildēt

0

Latvenergo 08.05.2013. 09.50

Tas, ka pārvalde Rīgas brīvostā (par ko ir galvenā cīņa) ir ne tikai slikta, bet ļoti slikta, ir dzirdams no ikviena, kurš strādā ar ostu, izņemot tos, kas barojas no šīs siles (un tādu ir padaudz – kā nekā 30 miljoni gadā faktiski bez jebkādas atskaitīšanās par naudas izlietošanu (sveiciens Viedoklim_lv))
Bet nu pašiem pārvaldniekiem jau liekas, ka viss notiek ļoti pareizi – kā nekā tā notiek jau vairāk kā 10 gadus, tāpēc šie ņem un piekrīt PB pētījumam ar nosacījumu, ka ievēros tā rekomendācijas.
Kā jau var gaidīt PB pētījums nebūs glaimojošs pašreizējai Rīgas brīvostas pārvaldei (iespējams arī citām) – Reformu partijai un Vienotībai tas būs iemesls reformām ar mērķi palielināt valsts lomu un samazināt pašvaldības (SC) lomu. Ciņiņš būs pamatīgs un kāda galva arī noripos, a to i visa valdība

+5
-1
Atbildēt

1

    inara_baumane_la_lv > Latvenergo 08.05.2013. 09.53

    kad pārņems internacionālas kompānijas, tad Tev atskaitīsies personīgi par katru euro centu!
    pārņems jo pamatsumma jāatdod!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu