Divi "Liepājas metalurga" akcionāri paraksta vienošanos (papildin.) • IR.lv

Divi “Liepājas metalurga” akcionāri paraksta vienošanos (papildin.)

29
Kirovs Lipmans. Foto: Jānis Saliņš, F64

Lipmana pozīcija pagaidām neskaidraP

iektdien, izpildot valdības piesaistīto konsultantu “Prudentia advisers” izvirzīto prasību, divi no a/s “Liepājas metalurgs” (LM) akcionāriem Sergejs Zaharjins un Iļja Segals ir parakstījuši vienošanos par ieguldījumu veikšanas un akciju nodošanas kārtību attiecībā uz LM, kas paredz visu trīs lielāko akcionāru – Zaharjina, Segala un Kirova Lipmana akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra.

Kā aģentūru LETA informēja LM sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Simona Laiveniece, vienošanās stāsies spēkā, kad to parakstīs visas puses – arī kreditoru klubs un trešais lielākais akcionārs Lipmans.

Savukārt par to, vai LM glābšanas plānam ir gatavs pievienoties Lipmans, pagaidām skaidrības nav, jo uzņēmējs savā izplatītajā paziņojumā bija diezgan skeptisks, kritizējot Ekonomikas ministrijas (EM) nostāju.

Jau rakstīts, ka visiem trim a/s “Liepājas metalurgs” lielākajiem akcionāriem un kreditoriem, kas vienojušies par sadarbību Kreditoru kluba ietvaros, līdz piektdienas pusnaktij bija jāparaksta vienošanās par “Liepājas metalurga” situācijas stabilizēšanu un darbības turpināšanu.

Kā informēja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe, par izvirzītajām prasībām akcionāri tika informēti jau iepriekš, bet šonedēļ saskaņošanai nosūtītais dokuments ir “jumta” vienošanās starp a/s “Liepājas metalurgs” esošajiem akcionāriem un Kreditoru klubu par turpmāk veicamajām darbībām uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijai, tostarp attiecībā uz akciju pārdošanu, saistību restrukturizāciju, uzņēmuma vadības nomaiņu u.c., ziņo LETA.

Ministru kabineta noteiktais termiņš visiem trim lielākajiem uzņēmuma akcionāriem vienošanās parakstīšanai ir 31.maijs, un pēc tam vienošanos parakstīs arī Kreditoru kluba dalībnieki. Gadījumā, ja visi trīs lielākie akcionāri līdz šodienas plkst.23.59 vienošanos neparakstīs, valdība un kreditori uzskatīs, ka akcionāri nav gatavi labticīgam “Liepājas metalurga” stabilizācijas scenārijam un darbojas pret uzņēmuma un kreditoru interesēm.

Šādā gadījumā tiks vērtēta katra konkrētā akcionāra atbildība uzņēmuma, to darbinieku un likuma priekšā.

Kad vienošanās būs parakstīta tiks turpināts aktīvs darbs pie tajā paredzēto pasākumu īstenošanai nepieciešamo līgumu un dokumentu izstrādes, saskaņošanas un parakstīšanas, lai “Liepājas metalurgs” varētu atsākt ražošanu, tiktu nodrošināta tā turpmāka darbība un tiktu saglabātas darbavietas.

Jau ziņots, ka, lai iesaistītos a/s “Liepājas metalurgs” glābšanā, vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos. Tā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība), finanšu ministram Andrim Vilkam (Vienotība) un “Prudentia Advisers” partnerim Reinim Martinsonam norāda ”Liepājas metalurga” akcionārs Kirovs Lipmans, apliecinot savu gatavību sadarbībai, lai panāktu uzņēmuma darbības atjaunošanu.

Vēstulē atbildīgajām personām minēts, ka Lipmans ir iepazinies ar ierobežotas pieejamības informāciju saturošo, finanšu ministra viņam adresēto vēstuli un tai pielikumā pievienoto “Prudentia Advisers” vēstuli, ziņo LETA.

Tomēr, lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, “Liepājas metalurga” akcionārs vēstulē informējis, ka vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos.

Pirmkārt, ņemot vērā šo visu gadu garumā akcionāru Sergeja Zaharjina un Iļja Segala veikto darījumu rezultātus, kuru dēļ ir izveidota lielāko kreditoru darba grupa, Lipmans vēstulē dara zināmu, ka no viņa un viņa darījumu partnera puses faktiska rīcība sekos tikai pēc tam, kad Zaharjins un Segals būs veikuši neatgriezenisku un neatsaucamu visu to rīcībā esošo “Liepājas metalurga” akciju pārvedumu uz lielāko kreditoru saskaņotu ar Lipmanu darījumu kontu vai atsavinājumu kādai ar Lipmanu saskaņotai personai, piemēram, “Prudentia Advisers” bez jebkādiem papildu nosacījumiem, darījuma atsaukuma/atkāpšanās tiesībām, pirmpirkuma tiesībām, apgrūtinājumiem un tamlīdzīgi.

Otrkārt, ar lielāko “Liepājas metalurga” kreditoru darba grupas dalībnieku atbalstu nekavējoties tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma valde, ieceļot pagaidu valdi, kas saskaņota ar lielākiem kreditoriem un Lipmanu, teikts vēstulē.

Tikai pēc iepriekš norādīto priekšnosacījumu pilnīgas izpildes Lipmans uzskata par iespējamu sākt konkrētu rīcību “Liepājas metalurga” finanšu situācijas stabilizācijai, vēstulē uzsver Lipmans.

“Izpildoties visiem iepriekš minētajiem priekšnosacījumiem, manis un mana darījumu partnera pilnībā kontrolēts uzņēmums veic iepriekš ar lielākajiem “Liepājas metalurga” kreditoriem saskaņota finanšu ieguldījuma ieskaitīšanu šim nolūkam atvērtā darījuma kontā, kā arī nodrošina “Liepājas metalurgu” ar metāllūžņiem tādā daudzumā, kāds tas ir nepieciešams uzņēmuma darbības nodrošināšanai ikdienas režīmā,” vēstulē norāda Lipmans.

Papildus iepriekš minētajiem nosacījumiem Lipmans vēstulē atbildīgajām personām norāda uz būtiskām niansēm “Prudentia Advisers” vēstulē – piedāvājumā, kuram ir jāpievērš uzmanība, proti, Lipmans uzskata par nekorektu prasību lielākajiem “Liepājas metalurga” akcionāriem ieguldīt uzņēmumā naudu desmit miljonu latu apmērā katram.

Viņš norāda, ka šāda prasība ir izvirzīta, neievērojot akcionāru akciju īpatsvaru, un dod iespēju Zaharjinam iemaksāt nesamērīgi mazāku naudas apjomu par viņa rīcībā esošu akciju skaitu. Proti, pēc šī brīža akciju sadalījuma Zaharjina rīcībā ir 49% akciju, Segala rīcībā ir 21% akciju, Lipmana īpašumā ir 23% akciju, Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras pārvaldījumā ir 2% akciju.

Attiecīgi, pieņemot, ka 20% no akciju skaita uzliek pienākumu iemaksāt desmit miljonus latu, tad maksājumu apjoms pie esošās akcionāru struktūras izskatās šādi: Lipmanam – 11,5 miljoni latu, Segalam – 10,5 miljoni latu, Zaharjinam – 24,5 miljoni latu. Pie nosacījuma, ka Zaharjins brīvprātīgi atdod 11% Lipmanam, attiecībā par ko jau ir Rīgas apgabaltiesas kā pirmās instances tiesas spriedums, tad attiecīgi arī mainās akcionāra struktūra un iemaksājamās naudas apjoms, norādīts vēstulē.

Jau ziņots, ka šodien beidzas a/s “Liepājas metalurgs” kreditoru kluba izvirzītais termiņš, kurā uzņēmuma akcionāriem jāsniedz atbilde par turpmāko rīcību.

Akcionāriem tika piedāvāts vai nu par latu pārdot uzņēmuma akcijas, vai ieguldīt katram desmit miljonus latu.

Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no “Liepājas metalurga” parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

“Liepājas metalurgs” 24.maijā Liepājas tiesā iesniedzis pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa sākšanu.

“Liepājas metalurga” zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu pretstatā pērn pirmajā ceturksnī gūtajai 521 688 latu peļņai, liecina uzņēmuma finanšu pārskats, kas iesniegts biržā “NASDAQ OMX Riga”.

(papildināta ar Ekonomikas ministrijas pozīciju)

Komentāri (29)

Ligiña Doniña 31.05.2013. 16.17

Lipmana plāns absolūti pareizs. Tikai Zaharjins sev drīzāk roku nograuzīs nekā atdos daļas ienaidniekam, kuru reiz uzmetis. Principā ir ļoti interesanti tikai viens – ko vēl gaida Dombrovskis (Vienotība), Vilks (Vienotība) un Pavļuts (RP) ?? Ja Lipmana plāns netiek pieņemts, Liepājnieki droši var iet ielās!

+2
0
Atbildēt

0

peerku 31.05.2013. 15.17

Valsts var cerēt tikai un vienīgi uz Lipmana k-gu (Prudentia jau neglābs).

Pilnīgi loģiska Lipmana iebilde. Jāiemaksā “K.Lipmanam – Ls11.5 milj., I.Segalam – Ls 10.5 milj., S.Zaharjinam – Ls 24.5 milj.”
Ja S.Zaharjins neturpina tiesāties bet atdod 11% K.Lipmanam, tad attiecīgi arī mainās akcionāra struktūra un iemaksājamās naudas apjoms.

+2
0
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > peerku 31.05.2013. 20.14

    “DD1 Valsts var cerēt tikai un vienīgi uz Lipmana k-gu (Prudentia jau neglābs).”

    Vai tiešām mūsu valsts ir pēdējais nicināmais veidojums, ka ļipmaņi mūs var glābt?

    “Lipmans pērn PLL ziedoja 18 000 latu, ievērojamas summas PLL un tās sastāvā esošajai Tautas partijai ziedoja arī trīs citi LM akcionāri – Iļja Segals un Sergejs Zaharjins pa 14 000 latu, savukārt Valērijs Terentjevs – 6000 latu.”

    Cik trūka, ka katram krietnam latvietim būtu bijis jāķerās pie stobriem un jāsarīko tāda asinspirts, ka Ļipman un viņa sugas brāļi: čekisti, žuļiki un banģjugani uz 1000 gadiem aizmirstu taciņu uz slaucamo Latviju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sanšains 31.05.2013. 14.33

Kāpēc šodien līdz pusnaktij?

Lai līdz vēlēšanām pie sava mundiera var pagūt piediegt pēdējo kaut cik spožo suņa numuru?

+1
0
Atbildēt

2

    Sanšains > Sanšains 31.05.2013. 21.22

    Un kāpēc bija šāds termiņš “31. maijs”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > Sanšains 31.05.2013. 17.29

    Bija termiņš – 31. maijs. Tātad līdz plkst. 24:00.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu