Valdība atbalsta stingrāku kritēriju noteikšanu piketu izvērtēšanai • IR.lv

Valdība atbalsta stingrāku kritēriju noteikšanu piketu izvērtēšanai

11
Šogad pie Brīvības pieminekļa Rīgas dome atļāva vienlaikus uzturēties pretēji domājošajiem. Foto: Evija Trifanova, LETA

Likumprojekta virzība īpaši aktuāla kļuva pēc šā gada 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa

Valdība otrdien atbalstīja likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” grozījumu projektu, kas paredz konkretizēt procedūru, kādā pašvaldība pieņem lēmumu par pasākuma norises ierobežojumu noteikšanu vai lēmumu par pasākuma norises aizliegšanu.

Darbu pie minētā grozījumu projekta Iekšlietu ministrija (IeM) sāka jau pagājušā gada pavasarī, bet izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē tas tika iesniegts 14.jūnijā, ziņo LETA.

Likumprojekta virzība īpaši aktuāla kļuva pēc šā gada 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa, kur leģionāru piemiņas gājiena dalībnieki devās nolikt ziedus, bet biedrības “Apvienība pret nacismu” aktīvisti tikmēr atskaņoja ļoti skaļu, ausīs griezošu mūziku krievu valodā. Abus pasākumus, kas faktiski notika vienā laikā un vietā, bija atļāvusi Rīgas pašvaldība.

11.februārī IeM sagatavotais likuma grozījumu projekts pirmo reizi tika skatīts Ministru kabineta komitejā, kas, ņemot vērā Rīgas domes iepriekš izteiktos iebildumus, nolēma aicināt to nedēļas laikā sagatavot konkrētus priekšlikumus likumprojekta pantu redakcijām, lai precizētu pulcēšanās formu definīcijas, kā arī regulējumu jautājumā par pašvaldību amatpersonu rīcību pieteikuma iesniegšanas termiņa nokavējuma gadījumā.

Saskaņā ar protokollēmumu šos priekšlikumus vajadzēja nosūtīt Tieslietu ministrijai un IeM viedokļu sniegšanai. Pēc tam priekšlikumi kopā ar viedokļiem bija jāiesniedz Valsts kancelejā, kura likumprojektu un Rīgas domes priekšlikumus sagatavotu izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Tomēr, izvērtējot Rīgas domes sagatavotos priekšlikumus, IeM tos noraidīja, tāpēc likumprojekts otro reizi valdības komitejā tika izskatīts tādā pašā redakcijā kā iepriekš.

Kā informēja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” grozījumu projekts paredz, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu par pasākuma norises ierobežojumu noteikšanu, ja tā kopīgi ar organizatoru nevar vienoties par to, ka pasākums netraucēs citus publiskus pasākumus, valsts vai pašvaldības rīkotus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus, ka pasākums neradīs būtiskus transporta vai gājēju kustības traucējumus un ka pasākums neapdraudēs citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību vai tikumību.

Savukārt pavisam aizliegt pasākuma norisi pašvaldība būtu tiesīga, ja tiktu konstatēts, ka tā rīkošana apdraudēs citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību vai tikumību, un ja minētos apdraudējumus nevarēs novērst, nosakot pasākuma norisei ierobežojumus. Tādējādi, ņemot vērā arī līdzšinējo Latvijas tiesu praksi, lēmums par pasākuma norises aizliegšanu būs pats radikālākais pulcēšanās brīvības ierobežojums.

Vienlaikus plānots precizēt, ka pašvaldība var noteikt ierobežojumus attiecībā uz pasākuma norises vietu, laiku un veidu, neietekmējot pasākuma norises mērķi. Likumprojekts arī paredz noteikt, ka policija un citas kompetentās institūcijas sniedz ne tikai atzinumu par apdraudējumiem, bet arī norāda, kā tos varētu novērst. Minētais pamatojams ar to, ka tiesa ir vairākkārtīgi atzinusi – pirms lēmuma pieņemšanas saistībā ar pieteikto pasākumu pašvaldībai, sadarbojoties ar policiju vai ar citām kompetentām valsts institūcijām, nepieciešams noskaidrot, vai valstij ir iespējams ar saprātīgiem un atbilstošiem līdzekļiem novērst attiecīgos apdraudējumus.

Papildus likumprojekts paredz noteikt, ka pašvaldība pārliecinās, vai pasākums netraucēs iepriekš pieteiktus citus publiskus pasākumus, valsts vai pašvaldības rīkotus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus. Lai minētie grozījumi likumā varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāpieņem Saeimā.

 

Komentāri (11)

Andris 30.04.2013. 15.24

Mjā, jāatzīst, ka krieviem izdodas efektīvi ārdīt demokrātiju mūsu valstī.
Sarīkoja referendumu, un latvieši steidz ierobežot sev pašiem referenduma iespējas. Sarīkoja ļembastu leģionāru gājiena laikā, un latvieši steidz aizliegt sev pašiem mītiņošanu.
Nelikumīgs piketētāju arests, kuri vērsās pret Zatlera nodevību pagājušogad, arī palika nesodīts un pat neizmeklēts.

+6
0
Atbildēt

0

dro 30.04.2013. 18.56

Tiesiskuma koalīcija rullē. Varu derēt, ka šis likuma grozījumi praktiski būs vērsis pret 16. marta dalibniekiem un sargās 9. maija jandaliņu. To apstiprina grozījumu pieņemšanas hronoloģija: Darbu pie minētā grozījumu projekta Iekšlietu ministrija (IeM) sāka jau pagājušā gada pavasarī, bet izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē tas tika iesniegts 14.jūnijā, ziņo LETA. …11.februārī IeM sagatavotais likuma grozījumu projekts pirmo reizi tika skatīts Ministru kabineta komitejā…Tomēr, izvērtējot Rīgas domes sagatavotos priekšlikumus, IeM tos noraidīja, tāpēc likumprojekts otro reizi valdības komitejā tika izskatīts tādā pašā redakcijā kā iepriekš /citāta beigas/.
Ja koalīcijai būtu politiskā griba, nevajadzētu nekādus likuma grozījumus, vienkārši policijai jāpilda savi pienākumi. Vājam dejotājam pat operācija nepalīdzēs.
Interesanti, kādu demokrātiju koalīcija veido?

+3
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 30.04.2013. 15.45

Valdība atbalsta stingrāku kritēriju noteikšanu piketu izvērtēšanai

izlasīju šito un ne sūda nesapratu. Vai nebūtu jāraksta skaidrāk, bet tas gan [kā var redzēt] ar nodomu neskaidri :)))

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu