Taisījām naudu, kamēr uztaisījām • IR.lv

Taisījām naudu, kamēr uztaisījām

2
Atjaunotās Latvijas Republikas papīrnaudas «tēvi» Valdis Ošiņš (no kreisās) un Imants Žodžiks pirms 20 gadiem un tagad (apakšā). Par divu gadu darbu 90.gadu sākumā viņi katrs saņēmuši 200 ASV dolārus
Ieva Puķe

Mūsu atjaunoto latu banknotes dizainēja Imants Žodžiks un Valdis Ošiņš – cilvēki bez Mākslas akadēmijas izglītības, bet ar milzīgu entuziasmu un 90.gadiem iespaidīgām datorgrafikas zināšanām

Vīri, kurus satieku saistībā ar šāgada jubilāru – Latvijas naudu, nav pamanāmākie tēli izstādē Latam – 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi. Ekspozīcijā, kas vēl līdz nedēļas beigām apskatāma Latvijas Bankas telpās, centrā ir sabiedrībā pazīstami mākslinieki, jubilejas un piemiņas monētu autori.

Arī publikācijās par lata divdesmitgadi Imanta Žodžika un Valda Ošiņa vārdi netiek izcelti. Viņi pat ir pārsteigti par manu interesi un stāsta, ka žurnālisti (turklāt no krievu preses) viņus šajā divdesmitgadē uzmeklējuši tikai reizi – tūlīt pēc 1993.gada 12.februāra, kad apgrozībā tika laista pirmā nu jau tik ierastā zaļā banknote ar ozolu.

Piecītis, desmitnieks, divdesmitnieks, 50, 100 un 500 latu – visu šo nominālu papīr-naudas autori ir šie divi vīri, kuru veikums ar devīzi «Apgrozības nauda» vēl brīdi aplūkojams ne tikai izstādes dziļākajā telpā, bet arī ierasti pačabināms mūsu naudas makos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu