Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Pirmdien Hannoveres gadatirgū ieradušos Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli un viņu svītu pārsteidza četras puskailas sieviešu tiesību kustības Femen aktīvistes. Uz viņu miesas bija rakstīti Krievijas līderim neglaimojoši saukļi «Putin ej ***!» un «Iz*** diktatoru!» Putins reaģēja ironiski, paceļot abus īkšķus. Īpaši pārsteigta neizskatījās arī Merkele, kura vēlāk preses konferencē pārmeta Krievijai par pārspīlētu vēršanos pret starptautiskām nevalstiskajām organizācijām, kuras Maskava dēvē par «ārvalstu aģentiem».

Nedēļas notikumi pasaulē


Ziemeļkoreja otrdien brīdināja Dienvidkorejā dzīvojošos ārvalstniekus apsvērt evakuācijas iespēju,
norādot uz risku, ka Korejas pussalā varētu izcelties «termiskais kodolkarš». Pagājušajā nedēļā Phenjana brīdināja, ka konflikta izcelšanās gadījumā pēc 10.aprīļa tā vairs nespēšot garantēt Ziemeļkorejā strādājošo ārvalstu diplomātu drošību. ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns otrdien brīdināja, ka situācija Korejas pussalā varētu kļūt nekontrolējama. 

ASV prezidents Baraks Obama uzdevis Valsts departamentam un Finanšu ministrijai pabeigt to Krievijas ierēdņu sarakstu, kuri jāiekļauj tā sauktajā Magņitska sarakstā. Šo cilvēktiesību pārkāpumos vainoto saraksts kļūs zināms šonedēļ. Viens no likuma autoriem ASV kongresmenis Džeimss Makgoverns pagājušonedēļ Baltajam namam iesniedza sarakstu ar 280 personu vārdiem. Tomēr saraksta atvērtajā daļā varētu būt tikai neliela daļa no tiem. 

Vāciešu atbalsts eiro sasniedzis jaunu rekordu – gandrīz 70% atbalsta Eiropas Savienības vienoto valūtu, bet 27% uzskata, ka būtu jāatgriežas pie markām, liecina otrdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja. Pirms gada atbalstu eiro izteica tikai puse respondentu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu