LTV darbinieki Ziņu dienesta vadītāja amatam lobē Ivetu Elksni • IR.lv

LTV darbinieki Ziņu dienesta vadītāja amatam lobē Ivetu Elksni

58
Žurnāliste Iveta Elksne. Foto: Edijs Pālens, LETA
Rūdolfs Balodis

Uz LTV Ziņu dienesta direktora amatu konkursā 11 pieteikumi

Konkursā uz LTV Ziņu dienesta vadītāja amatu pieteikušies 11 pretendenti, informē LTV pašreklāmas redaktore Laura Brokāne. Ziņu dienesta darbinieki atbalsta vēstuli konkursa komisijai uzrakstījuši par vienu no tiem – LTV žurnālisti Ivetu Elksni, Ir.lv apstiprināja pašreizējā Ziņu dienesta (ZD) direktora pienākumu veicēja Dagnija Neimane, kura pati arī ir konkursa komisijā.

Lai arī informācija par pretendentiem neesot atklājama, jo konkurss ir slēgts un notiks divās atlases kārtās, atklātībā nonākuši vairāki iespējamo pretendentu uz ZD vadītāja amatu vārdi. Aģentūra LETA min bijušo laikraksta „Diena” galvenā redaktora vietnieci Vikiju Valdmani-Rozenbergu, aģentūras LETA biznesa portāla „Nozare.lv” redaktori Inesi Helmani un Ivetu Elksni, kas ir apstiprinājušas līdzdalību konkursā.

Savu dalību konkursā apstiprinājis arī LTV žurnālists Miroslavs Kodis un bijušais laikraksta “Diena” galvenā redaktora vietas izpildītājs un “Dienas mediju” galvenais redaktors Guntis Bojārs, kurš LTV komandai pievienojies šā gada februārī.

Tāpat, pēc “Nozare.lv” ziņām, savu dalību konkursā ir apstiprinājuši TV žurnālists Egils Zariņš, žurnāla “Ir” redaktore, bijusī LTV ziņu dienesta producente un bijusī laikraksta “Diena” galvenā redaktore Anita Brauna, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas lektore Olga Proskurova, žurnālists un lektors Oļģerts Tipāns.

„Panorāmas” producente un pašreizējā ZD vadītāja pienākumu izpildītāja Dagnija Neimane konkursā nestartē, to skaidrojot ar ģimenes apstākļiem un vēlmi vairāk laika pavadīt ar bērniem.

Sabiedriskā medija vienotajā portālā viņa saka, ka LTV Ziņu dienestā “mēs sarīkojām ļoti labu sapulci un mēs vienojāmies par vienu ļoti labu kandidātu, kuru mēs virzam no savas puses, par kuru mēs turam īkšķi un arī par kuru mēs atbalsta vēstuli  sagatavosim”.

Šis kandidāts, kā Ir.lv apstiprināja Neimane, ir Iveta Elksne. Neimane cer, ka konkursa komisija ZD viedokli ņems vērā. Viņa arī norādīja, ka vairāki kandidāti, saņēmuši īpašus LTV vadības pamudinājumus, konkursā pieteicās pēc tam, kad tam pieteikšanās termiņu pagarināja no 18. līdz 28.martam.

Jāatgādina, ka Elksni 2007.gadā toreizējais ZD vadītājs Mareks Gailītis iecēla par raidījuma “de facto” vadītāju, ar ko nebija mierā toreizējā “de facto” komanda, kas vēlējās žurnālisti Ingu Spriņģi.

“de facto” žurnālistu protesta iemesls pret Elksnes kandidatūru bija atklājums, ka viņa papildus savai žurnālistes karjerai sniegusi sabiedrisko attiecību konsultācijas, jo viņai kopā ar Edvīnu Inkēnu piederēja sabiedrisko attiecību uzņēmums. Žurnāliste, kuras uzdevums ir uzdot kritiskus jautājumus auditorijas vārdā, mācījusi amatpersonām, kā labāk atbildēt uz šādiem grūtiem jautājumiem, portālā “politika.lv” savulaik rakstīja mediju eksperts Jānis Juzefovičs. Mediju treniņi ir sabiedrisko attiecību pakalpojums un nevis, kā to Elksne presē nosaukusi, „tikai lekcijas par žurnālistiku”.

Juzefovičs norāda, ka “nebūtu nekas iebilstams, ja Elksne būtu pielikusi punktu savai žurnālistes karjerai, tomēr vienlaicīga darbošanās abās profesijās ir pretrunā ar žurnālista profesionālās ētikas pamatprincipiem”.

Kā teikts konkursa nolikumā, ZD vadītāja konkursa komisijā pusi jeb 50% sastāda paši LTV ZD darbinieki. Turklāt konkursa komisijas darbs ir slēgts un tikai nepieciešamības gadījumā var pieaicināt ekspertus no malas.

LTV valdes jaunais priekšsēdētājs Ivars Belte amata pienākumus sācis pildīt 2.aprīlī un uz Ir.lv jautājumu, cik lielā mērā Ziņu dienesta atbalsta vēstule vienam no 11 kandidātiem varētu ietekmēt jaunā ZD vadītāja izvēli, atbildēja, izceļot tieši šo faktu no konkursa nolikuma – 50% komisijas locekļu ir ZD darbinieki. Viņš gan sagaidot sadarbību un kompromisu lēmuma pieņemšanā.

Par konkursa komisiju diezgan nerunīgs bija LTV prokūrists Gints Miķelsons, kurš Ir.lv apstiprināja, ka komisijā noteikti piedalās Ivars Belte kā valdes pārstāvis un Dagnija Neimane un Jānis Geste kā ZD pārstāvji.

Kopumā žūrijas komisijā ir seši locekļi – bez Neimanes, Gestes ir krievu ziņu atbildīgā redaktore Solvita Denisa-Liepniece un trīs no LTV vadības puses: LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, valdes loceklis programmas attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs un LTV1 direktore Baiba Šmite.

Pati Neimane nesaskata interešu konfliktu, atbalstot Ivetu Elksni, jo formāli viņa neesot parakstījusi ZD atbalsta vēstuli Elksnei. Pirms tam gan Neimane Ir.lv teica, ka cer, ka atbalsta vēstule tiks ņemta vērā kā papildus punkts attiecīgajam kandidātam. 

Patlaban noris iesniegto dokumentu izvērtēšana. Konkursa otrajā kārtā palikušie pretendenti tiks aicināti uz pārrunām, pēc tam tiks pieņemts lēmums. Konkurss noslēgsies 12.aprīlī, tādējādi dodot jaunajai LTV valdei, kas darbu sākusi aprīlī, iespēju piedalīties un sekot kandidātu izvēlei.

Konkurss ZD direktora vietu tika izsludināts 13.februārī. 2012.gada nogalē Ziņu dienesta vadītāja amatu atstāja Dzintris Kolāts.

(papildināta ar atgādinājumu par Ivetas Elksnes darbību 2007.gadā un ar ZD vadītāja konkursa komisijas sastāvu)

Komentāri (58)

iozerova90 04.04.2013. 11.41

Bet, kas notiek ar pašu IR? Aizgājusi ir Sanita Jemberga, tagad Anita ir gatava jauniem izaicinājumiem… Bet viņi taču bija domubiedri.

+10
0
Atbildēt

4

Vairis 04.04.2013. 08.11

Anitai Braunai nesen bija labs raksts par godīgo tiesnesi Šteinerti, un galvenā eksperte viņas rakstā bija Iveta Elksne. Paliek interesanti…:)

+6
0
Atbildēt

6

    dro > Vairis 04.04.2013. 18.29

    Jā, articul, par visiem Tevis minētajiem vēlākajiem grēkiem Lučanski vajadzēja notiesāt jau padomju laikā uz 100 gadiem:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Vairis 05.04.2013. 11.36

    lno
    Vai Lučanska sakarā nevajadzēja pieminēt arī sirdsapziņas bruņinieku, Imantu Pavloviču Spuļģi, kurš padumjos lāģeros nolauza, ja nemaldos, visus četrus gadus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Vairis 04.04.2013. 11.06

    Nevajag idealizēt Šteinerti. Padomju laikā viņa pildīja CK pasūtījumu notiesāt Lučanski, kurš nebija ne labāks, ne sliktāks kā citi vadītāji, bet gudrāks gan:)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Vairis 04.04.2013. 19.44

    lno
    Atceros, kad vēl padumjā laikā divi nekaunīgi milicijas stukači un žuļiki, Lavents un Ļeskovs nonāca aiz restēm, ja nemaldos, uz 9 un 10 gadiem. Nemaz nebija žēl. Žēl bija tos visus, kurus iesēdināja pēc tam, kad abi čekā kļuva vaļsirdīgi.
    Daudz labu cilvēku nolauza ilgus gadus padumjā cietumā, kur bija smagi jāstrādā un jādzīvo pusbadā, bet iesēdās arī nelieši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Vairis 04.04.2013. 16.25

    lno
    “Padomju laikā viņa pildīja CK pasūtījumu notiesāt Lučanski”

    Kur vadītājs, kam vadītājs? Vai tad tas pac Lučanskis, kurš kopā ar Kaulu izzaga kolchozu “Ādaži”, tas, kurš čekas stukačiem uztaisīja “Software House Riga”? Vai tas, kurš Ventspilī tā sabīdīja ģēlas, ka mazais Jēkabpils čigānēns un ne tikai, kļuva par lielu vīru, kas var atļauties miljonus advokātiem, un puse Ventspils tranzītā nopelnītais aiziet uz čekas off-shoriem? Vai tas, kurš tiesas vietā risināja savu krustbērnu, Aināra Gulbja un Aivara Lemberga konfliktus?
    Par tā tefteļa ādu pie sienas Tiesas namā, Lembergam varētu visus grēkus atlaist.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Vairis 04.04.2013. 15.44

    ——-lno Nevajag idealizēt Šteinerti. Padomju laikā viņa pildīja CK pasūtījumu notiesāt Lučanski, kurš nebija ne labāks, ne sliktāks kā citi vadītāji, bet gudrāks gan:)
    ============================================================================
    Vajag rakstu par Šteinerti izlasīt, tad ATCERĒTIES, par ko biznesmeni Laventu “iesēdināja” gan padomju laikā, gan 4. maija “brīvās un neatkarīgās”. ( “Kriminālkodekss ir jāciena”.O.Benders)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanita Jemberga-2 03.04.2013. 21.18

Loģiski, ka ZD lobē savējos- kas tur slikts? “Ir” savukārt ietur līmeni un ar vāji slēptu nepatiku raksta par kandidātiem. Interesanti, kā Brauna iedomājusies sastrādāties ar “novājināto LTV ZD”, kurš gan joprojām gana dzīvelīgs?

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu