FOTO: Arhitektūras gada balvai šoreiz reģionāls “piesitiens” • IR.lv

FOTO: Arhitektūras gada balvai šoreiz reģionāls “piesitiens”

13
"Likteņdārza" paviljons. Publicitātes foto
Dita Pabrika

Noskaidroti „Latvijas arhitektūras gada balvas 2012″ pusfinālisti

No 58 iesniegtajiem darbiem Latvijas arhitektūras gada balvas pusfinālam žūrija izvirzījusi 17 pretendentus, kurus otrajā kārtā vērtēs starptautiska žūrija. Pusi no pusfinālistiem šoreiz pārstāv reģionālie projekti, arī Rēzeknes radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļš” un Dobeles vēsturiskais tirgus laukums.

Ceturtdien ir izziņoti 17 „Latvijas arhitektūras gada balvas 2012″ pusfinālisti, kuri turpinās dalību konkursa otrajā kārtā. Balvai izvirzīti ne tikai arhitektūras objekti un ēkas, bet arī grāmatas, izstādes un citi projekti. Darbi tika atlasīti pēc to izcilības, sarežģītības, sociālā konteksta un vides iespaida.

„Ir svarīgi, lai projekts nebūtu atrauts no vietējās un globālās atrašanās vietas, un tapšanas laikā nav zaudējis savu vēstījumu un idejas būtību. Projektam ir jāatbilst tā izvirzītajam mērķim un jāspēj palikt par augstas kvalitātes paraugu visa tā pastāvēšanas mūža laikā,” atlases kritējus skaidro arhitekte Sintija Vaivade.

„Latvijas arhitektūra decentralizējas, Rīga vairs nav tā „ūdensgalva”, kas bija līdz šim, daudzi pieteikti darbi ir no Vidzemes, Kurzemes un Latgales,” par pretendentu reģionālo dažādību stāsta arhitekts Aldis Circenis. Šogad sevi arhitektūras kartē spilgti iezīmē Latgale – pusfinālā iekļuvuši divi arhitektūras objekti, to skaitā ir Marka Rotko mākslas centrs Daugavpils cietoksnī un Rēzeknes radošo pakalpojumu centrs „Zeimuļs”.

17 labāko sarakstā iekļuvuši arī tādi projektikā d zīves stila noliktava „Big Fish” Brīvības ielā Liepājā, Saldus mūzikas un mākslas skola, “GlaxoSmithKline Latvia” birojs, kafejnīca „Laiva” un laivu būves birojs “Lofts” Elizabetes ielā Rīgā, būvkompānijas “Samrode” biroja ēka Ventspilī, skatu terase ar paviljonu piemiņas parkā „Likteņdārzs”, Žaņa Lipkes memoriālais muzejs un Latvijas Mākslas akadēmijas jaunais korpuss.

Uz balvu pretendē arī izstāde „Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums”, kuru varēja aplūkot Bastejkalnā Rīgā, Ventspils muzeja interjers un ekspozīcija Livonijas ordeņa pils 2.stāvā. Pusfinālā iekļuvusi Latvijas ekspozīcija Venēcijā „Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā”, apmācību programma pilsētplānošanā “Radi Rīgu!”, kā arī laikmetīgās arhitektūras un pilsētvides grāmata „Liepājiņa”, kas arhitektūru un pilsētu aplūko neierastā veidā.

Deviņu nacionālās žūrijas locekļu vidū bija arhitekts Aldis Circenis, pagājušā gada laureāte Liene Griezīte, kā arī arhitektūras nozares speciālisti Sandra Levāne, Andris Breže un Ilze Rukšāne. Savukārt konkursa otro kārtu izvērtēs starptautiska žūrija – Japānā dzimusī arhitekte Hiromi Hosoja un soms Janne Teresvirta, kā arī divi reģionālie pārstāvji – lietuviešu arhitekts Rolands Paleks un jaunā igauņu arhitekte Sīri Valnere.

„Latvijas arhitektūras gada balva” ir nozīmīgākais pasākums arhitektūrā. Tas tiek organizēts kopš 1995.gada. Šogad uzvarētāji tiks apbalvoti 17.maijā Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā, iedibinot jaunu tradīciju – skati rīkot kādā objektā, kas pretendē uz gada balvu. Pasākumu kopā ar iniciatīvu grupu organizē pagājušā gada laureāti, arhitekti Liene Griezīte, Reinis Liepiņš, reklāmas aģentūras “TBWALatvija” radošais direktors Mārtiņš Ķibilds un Latvijas Arhitektu savienība.

 

Komentāri (13)

dace_timermane_lv 05.04.2013. 11.30

Nedomāju, ka Sintija Vaivade, kas ar savu darbu grauj architekta vārda prestižu, būtu tiesīga spriest par citu darbiem.

+3
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 04.04.2013. 18.51

.. Rēzeknes radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļš” ..

_______________ a keiže..beja karandašs… a ņiule zeimuļs?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu