Vitamīni pavasarim • IR.lv

Vitamīni pavasarim

3
Zaļais kokteilis.
Ieva Cielava

Lai atbrīvotos no ziemas noguruma, var palīdzēt pat priežu pumpuri un kviešu zelmenis. Seši veselīga dzīvesveida piekritēji dalās ar vitamīnu kokteiļu receptēm, kuras iesaka spēka un enerģijas atgūšanai. Žurnāla Ir komanda tos visus pagatavoja un iesaka arī jums!


Dāvis Dudelis, svaigēšanas restorāna 
Raw Garden pavārs

Vitamīnu enerģijas kokteilis
Sablenderē pusi banāna, vienu šķēli ananasa, vienu sauju smiltsērkšķu, tējkaroti medus. Masai pievieno 250 ml ūdens, bērzu vai svaigi spiestas ābolu sulas pēc izvēles. Pēc vēlēšanās var pievienot vēl ūdeni vai ledu. Pateicoties smiltsērkšķim, šajā kokteilī ir teju vai visi nepieciešamie vitamīni. Banāns satur daudz vērtīgu minerālvielu, kuras palīdz samazināt nogurumu un stīvumu muskuļos un locītavās, medus sniedz enerģiju un uzlabo imūnsistēmu, savukārt ananass palīdz gremošanas sistēmai. Šis ir labs kokteilis vieglām brokastīm.

Larisa Golubeva, Valsts sporta medicīnas centra sporta ārste

Skaistuma karaliene
Izspiež sulu no diviem vidēja izmēra burkāniem, ceturtdaļas bietes, 2-3 stiebriem seleriju kātu un sajauc tās kopā. Gatavā kokteilī iemaisa pusi tējkarotes augu eļļas, piemēram, linsēklu eļļu, un pieber pusi tējkarotes Chia sēklu, kuras var nopirkt ekoproduktu veikalā, piemēram, Biotēka vai Atlētika. Gatavojot kokteiļus no augļiem un dārzeņiem, ir jābūt drošam, ka tie nesatur daudz ķimikāliju, jo, saņemot tās koncentrētā veidā, organismam tiks nodarīts kaitējums. Šis kokteilis ir ieteicams, jo burkāni sniedz beta karotīnu, kas stiprina gļotādas pretestības spējas pret infekcijām un gatavos ādu skaistam iedegumam, bietes paaugstina hemoglobīna līmeni, selerijas palīdz cīņā ar liekajiem kilogramiem, savukārt Chia sēklas stiprina imunitāti.

Ilze Lipska, kulinārijas bloga Absolutsed.lv autore, dārzeņu un zaļumu audzētāja

Kviešu zelmeņa un ābolu kokteilis
Katru pavasari organisms prasa vitamīnus. Mans šāgada atklājums ir kviešu zelmeņa kokteilis – kopš sāku to ik rītu dzert, pat pēc saspringtām darba dienām esmu spējīga domāt un rosīties. Efektu nodrošina virkne vitamīnu un jo īpaši hlorofils, kas palīdz veidot sarkanos asinsķermenīšus. Kokteilis atjauno skābju un sārmu līmeni organismā, uzlabo pašsajūtu. Sablenderē 10-15 g kviešu zelmeņa un vienu gabalos sagrieztu un nomizotu ābolu, pievieno ūdeni, un masu izkāš caur marli. Iespējamas variācijas, izvēloties citu augli, pievienojot piparmētras zariņu vai pagaršojot kviešu zelmeni tīrā veidā. Kviešu zelmeni septiņu dienu laikā var izdiedzēt uz palodzes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu