FOTO: Piemin Latvijas pilsoņu deportācijas uz Sibīriju • IR.lv

FOTO: Piemin Latvijas pilsoņu deportācijas uz Sibīriju

13
Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumā pie Okupācijas muzeja. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

 

Ja mēs neapturēsim Latvijas iedzīvotāju aizbraukšanu no valsts, pēc desmit gadiem būs jāvaicā, vai mums ir vai nav neatkarīga Latvija, pirmdien 1949.gada deportāciju piemiņas dienas pasākumā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka 1949.gada 25.martā uz Sibīriju tika izvesti arī vairāk nekā 5000 bērnu, jaunāku par desmit gadiem. No kopumā vairāk nekā 44 000 izvesto tiem, kuri atgriezās, dzīve bija kā izdzīvošanas skola.

Prezidents vaicāja, vai 22 neatkarības gados esam sasnieguši to, ko gribējām, un kā rīkosimies tālāk.

Pieminot 64.gadadienu kopš Latvijas pilsoņu masveida deportācijām uz Sibīriju, pirmdien vairāk nekā 100 cilvēki, lielākoties vecāka gadagājuma ļaudis, pulcējās atceres pasākumā pie Latvijas Okupācijas muzeja ēkas. Pie muzeja iedegti vairāki desmiti sveču, savukārt iedzīvotāji turēja sarkanbaltsarkanus, kā arī citu krāsu ziedu pušķus, kurus viņi vēlāk nolika pie Brīvības pieminekļa.

Piemiņas pasākumā piedalījās Latvijas lietuviešu un igauņu nevalstisko organizāciju pārstāvji, vēsta LETA. 

Latvijā 25.marts ir sēru diena, kad tiek pieminētas 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri. Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku – ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (13)

kristaps_drone 25.03.2013. 10.59

Godināt deportēto un visu citu cilvēku piemiņu, kas cietuši padomju okupācijas laikā, neapšaubāmi vajag. Taču beidzot ir nepieciešams saņemties un saukt pie atbildības represiju un deportāciju īstenotājus, kas vēl ir dzīvi un vada laimīgas vecumdienas Latvijā, svinot 9. maiju un citas līdzīgas dienas. Bet vislabākā piemiņa represēto tūkstošiem un okupācijas režīma dēļ bojā gājušajiem būtu Latvijas deokupācija un dekolonizācija!

+8
0
Atbildēt

4

    Egitazz > kristaps_drone 25.03.2013. 16.52

    būtu Latvijas deokupācija un dekolonizācija!
    ===========
    izvedot VISUS, kas sadarbojas ar okupācijas varu!

    Kaut gan nē, tas ir pārāk nežēlīgi, tāpēc pirms izvešanas iešu atvainoties ar milzu ciešanām un dvēseles sāpēm iesaistītiem KPSS Tabunam, Vaiderei un Ēlertei.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > kristaps_drone 25.03.2013. 23.00

    ierados
    un par ko man atvainoties Ēlertei? Par to, ka viņa nepaspēja izveidot karjeru KPSS?
    Maniem bezpartejiskiem vecākiem jāatvainojas aktīvajam KPSS biedram Tabunam?

    Un kāpēc man jātic šiem stāstiņiem, ka nekādīgi nevarēja atteikties no iestāšanas KPSS? Nez kāpēc mana māte atteicas un nekas viņai par to nebija. izņemot karjeras kāpnes…. bet nu lai katrs pats pieņem lēmumu, par ko viņš gatavs pārdoties…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > kristaps_drone 25.03.2013. 11.14

    saukt pie atbildības represiju un deportāciju īstenotājus…
    ________________________________
    šitos arī:
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=343499:traks-uz-mu&Itemid=93

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > kristaps_drone 25.03.2013. 17.30

    >kolpants Vai tad atvainoties ir grūtāk nekā sēdēt siltā vannā un laist burbuļus? No lielkrieviski uzpūstā vēdera.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 25.03.2013. 10.28

Skumjās noliecu galvu to latviešu un viņu pēcnācēju priekšā, kuri izcieta šo okupantu kārtējo smago triecienu mūsu tautai.
Paldies Dievam, ka manai paaudzei nav jāpieredz kaut kas tik drausmīgs un iznīcinošs. Tā ir mūsu tautas nelaime, ka dzīvojam blakus šai drausmai impērijai, kura nebūt nedomā palikt labāka un demokrātiskāka, ja neskaita pavisam sīkus demokrātiskus uzplaiksnījumus tās vēsturē(Jeļcins).
Tādēl nedrīkstam gulēt un velti cerēt, ka tur kaimiņos kaut kas tik drīz mainīsies uz labāko pusi, jo viņiem nekad nav pieticis ar savu milzīgo valsti, bet vienmēr gribas vēl un vēl.

+9
-2
Atbildēt

0

Anete 25.03.2013. 09.53

Cerams ka *&^(&^%&*& komuņagu atraugas nav iecerējušas kādu savu zemisko provokāciju vicinot ūsainā izdzimteņa portretu.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu