Aicina ANO vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā par kara noziegumiem Sīrijā • IR.lv

Aicina ANO vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā par kara noziegumiem Sīrijā

29
Sieviete aizlūdz par neatpazītiem mirušajiem, kas nesen atrasti netālu no Alepo pilsētas. Foto: EPA/LETA

“Amnesty International”: ja neko nedarīs, asiņainie paradumi iesakņosies arvien vairāk un vairāk

ANO Drošības padomei ir jāpieņem lēmums, ka Sīrijas kara noziegumi ir jāizmeklē Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT), ceturtdien norādījusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija “Amnesty International”.

“Cik daudziem civiliedzīvotājiem vēl jāmirst, lai ANO Drošības padome vērstos ar šo situāciju pie Starptautiskās Krimināltiesas prokurora (..)?” jautāja “Amnesty International” Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas programmas pārstāve Anna Herisona.

“Amnesty International” ir vairākkārt pārmetusi abām Sīrijas konfliktā iesaistītājam pusēm kara noziegumu un citu noziegumu pastrādāšanu, vēsta LETA/AFP.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un ANO lēš, ka konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku.

“Lai gan vairumu kara noziegumu un citu smagu pārkāpumu turpina pastrādāt valdības spēki, mūsu pētījumi liecina, ka vērojams pieaugums arī bruņoto opozīcijas grupējumu pastrādātajās nelikumībās,” norādīts Herisonas paziņojumā. “Ja netiks risināti, šādi paradumi iesakņosies arvien vairāk un vairāk. Ir būtiski, lai visi tie, pa kuriem ir runa tagad, tiek saukti pie atbildības par pastrādāto,” uzsvērts ziņojumā.

Kā apgalvo “Amnesty International”, viņiem izdevies dokumentēt, ka režīma spēki izmanto “starptautiski aizliegtus ieročus pret civiliedzīvotājiem”, bet nemiernieki spīdzina un nogalina karavīrus, valdībai lojālos kaujiniekus un civiliedzīvotājus.

Organizācija arī pētījusi, kā armija izmanto ballistiskās raķetes Alepo un tās apkārtnē. “Simtiem iedzīvotāju, no kuriem daudzi bija bērni, nesen tika nogalināti trīs šādos uzbrukumos, kas iznīcināja veselas ģimenes,” informē “Amnesty International”, norādot, ka Alepo gandrīz katru dienu no upes tiek izzvejoti vīriešu un zēnu līķi ar šāviena brūcēm galvā un aiz muguras sasietām rokām.

“Amnesty International” dokumentējusi arī Sīrijas nemiernieku noziegumus, arī bērnu izmantošanu par karavīriem un pat bendēm. Kādā video nofilmēts, kā 12 līdz 14 gadus vecs zēns ar mačeti gatavojas nocirst galvu sagūstītam karavīram, kurš guļ uz zemes aiz muguras sasietām rokām.

 

Komentāri (29)

    Rita Lazda > Janka, Janic 14.03.2013. 18.20

    Un kādā veidā ieroči nonāk pie pretējās puses? Krievijai nav liegts piegādāt ieročus, par kuriem viņiem ir noslēgts līgums – to vēl var saprast, ka viņi tur visādi var izlocīties un pagarināt, bet FSA(katrs lai tulko kā grib) oficiāli neviens ieročus nepiegādā.

    Par kara noziegumiem ir mazliet par vēlu nosodīt, kad jau abas to dara pilnā spēkā – viena lieta ir bombardēt pilsētas kopā ar mierīgajiem iedzīvotājiem, kuras ieņēmuši pretējie spēki(kas ir uz kaŗa likumu pieņemtās robežas, jo WW2 tāpat darīja ASV, kad bombardēja Drēzdeni vai kad nometa atombumbas un uz to visu var pievērt acis, jo pretējā puse slēpjas ar ieročiem starp civilajiem, kas arī ir kārtējais kaŗa noziegums), bet pavisam cita ir griezt rīkles karagūstekņiem un civilajiem, kā arī iesaukt karot bērnus un laupīt cilvēkus pret izpirkumu.

    Tas kaŗš jau sen ir farss – pēdējais cēliens bija ANO zilo berešu “miermīlīgā” ekskursija prom no Golānas augstienēm, kur to nevienam nav tiesības darīt, izņemot pašu ANO.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu