Pirms nesadegu es, jūs mani nepazināt* • IR.lv

Pirms nesadegu es, jūs mani nepazināt*

4
Tik un tā ceļos.1983.gads, Madlienas apkārtne.
Anda Burve-Rozīte

Mājās starp savējiem, mierā un klusumā trešdien, 27.februārī, no dzīves 79 gadu vecumā aizgāja dzejnieks Imants Ziedonis. Viena mēneša laikā viņa dzimta piedzīvojusi lielu zaudējumu un arī nozīmīgu ieguvumu

Ragaciema Birutas. Mājas, kurās dzimis un uzaudzis Imants Ziedonis. «Pie šķūņa ir viens punkts, no kura sāk lidot, nē, tas nav ziemeļpusē, bet es zinu to punktu, kur jāsāk. Tāda īpaša vieta. Speciālā leņķī, pagriezienā. Jāpārlido pāri šķūnim. No viena noteikta punkta. Vai es pilnīgi apdullis esmu, ka to būtu izdomājis? Bet man vienmēr naktīs rādās, kā es pārlidoju pāri šķūnim. Tad es it kā redzu visu no augšas, pa logu varu iekšā ielidot, nav nekādu šķēršļu. Tā es pāri šķūnim pārlidoju, pārskatīju visu, kas tur notiek. Visus veļus, kas tur palikuši. Un man liekas, es visu laiku ar viņiem esmu dzīvojis. Tas nav nekas izdomāts. Es ar savējiem tur esmu, ar tiem savējiem veļiem, kas tur palikuši. Lielajā Visumā redzu, ka viņi tur apakšā ņemas. Es esmu brīvs, es redzu viņus, bet reizē esmu ar viņiem,» Ziedonis stāsta Norai Ikstenai bērnības atmiņu grāmatā Nenoteiktā bija, kas iznāca 2006.gadā.

Ragaciema Birutas 20.gadsimta sākumā uzbūvēja Ziedoņa tēvatēvs Eduards Zakalovskis, zvejnieks. Izdzīvojušas cauri diviem pasaules kariem, pieredzējušas Ziedoņa uzaugšanu, mājas 1961.gadā tika pārbūvētas. Tad Ziedonim jau bija 28 gadi. Tikko iznākusi pirmā dzejas grāmata Zemes un sapņu smilts. Slava Ziedonim, kurš pēc tās nekad mūžā netika rāvies, pietuvojās milzu ātrumā. Sirds dinamīts, Motocikls, Kurzemīte, Epifānijas – lūk, tikai dažas grāmatas, no kurām jauno dzejnieku iepazina un mīlēja 60.gados, septiņdesmito sākumā. 

Pasaulē tolaik vēl bija jūtama bītņiku ietekme: lasīja Džeku Keruaku, Alenu Ginsbergu, Viljamu Berouzu. Aizgrābti skatījās franču jaunā viļņa filmas – Žanu Liku Godāru, Fransuā Trifo, Klodu Šabrolu. Veidojās hipiju kustība. Plauka interese par Austrumu garīgajām mācībām, uz nebēdu tika lietotas narkotikas un plēsti mati, klausoties Boba Dilana, Dženisas Džoplinas, Džimija Hendriksa dziesmas. ASV pāri brāzās studentu dumpis pret Vjetnamas karu – bija 1968.gads.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu