Noraida ieceri ļaut cittautiešiem mainīt tautības ierakstu uz "latvietis" • IR.lv

Noraida ieceri ļaut cittautiešiem mainīt tautības ierakstu uz “latvietis”

151
Foto: Evija Trifanova, LETA

Likumprojektu iesniedza vairāki “Vienotības” un Reformu partijas deputāti

Saeimas deputāti noraidīja likumprojektu, kas noteiktu, ka Latvijas pilsonis, kuram vismaz pēdējos 15 gadus pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un kurš augstākajā pakāpē prot latviešu valodu, ir tiesīgs mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”.

Deputāts Valērijs Agešins (SC) iepriekš Juridiskās komisijas sēdē pauda bažas, vai šādu izmaiņu veikšana nevarētu radīt diskriminācijas draudus. Viņš skaidroja, ka šādu jautājumu neuzdotu, ja Latvijā visi cilvēki veidotu inteliģentu sabiedrību, kurā cilvēki netiek vērtēti pēc tautības, vēsta LETA.

Viens no grozījumu iniciatoriem deputāts Andrejs Judins (Vienotība) iepriekš komisijas sēdē uz to atbildēja, ka par diskrimināciju ir jāsatraucas, taču nav pamata diskriminācijas iespēju saistīt ar piedāvātajām likuma izmaiņām.

Jau ziņots, ka likumprojekta iesniedzēji, vairāki “Vienotības” un Reformu partijas deputāti, norāda, ka likumprojekts definē priekšnosacījumus un kārtību, kādā persona var identificēt savu nacionālo piederību.

Likumprojekta noteikumi paredz būtiskas izmaiņas gadījumos, kad persona vēlas mainīt tai reģistrā ierakstīto tautību uz tautību “latvietis”, paužot vēlmi publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai. Iesniegtais likumprojekts paredz, ka persona var mainīt esošo tautību uz “latvietis” arī gadījumos, ja viņa tieši augšupejošie radinieki bijuši citu tautību pārstāvji, bet viņu nacionālā jeb etniskā identitāte ir veidojusies uz latviešu valodas, kultūras un nacionālās piederības bāzes.

Deputātu rosinātās izmaiņas Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā noteic, ka Latvijas pilsonis, kuram vismaz pēdējos 15 gadus pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un kurš augstākajā pakāpē prot latviešu valodu, ir piederīgs latviešu kultūrai, apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, ir tiesīgs mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”. Minētās personas gribas identificēšanai personas iesniegumam jāpievieno tās deklarācija par pašidentificēšanos kā latviešu tautai (etnosam) piederīgai.

Kā norāda likumprojekta autori, nacionālā jeb etniskā identitāte ir viens no būtiskākajiem personas identitātes elementiem. Nacionālā identitāte balstās personas piederībā kādai noteiktai kultūrtelpai, valodai, kas visas ir dzīves laikā iegūtas identitātes. Personas nacionālās jeb etniskās piederības noteikšana, balstoties tikai tās priekšteču identitātēs, ir novecojusi, uzsver likumprojekta autori.

 

Komentāri (151)

ievuliitis 28.02.2013. 12.56

Neesmu latviete, bet arī taisos rakstīt savu tautību (man tā arī tagad ir ierakstīta). Latvijas valstī jūtos droši un nediskriminēta un nesaprotu, kāpēc dažu – Krusttēva tipa idiotu dēļ – man mana tautība būtu jāslēpj

+20
-8
Atbildēt

11

    ligakalnina > ievuliitis 28.02.2013. 14.16

    Mani uztrauc, vai, drīzāk, uzjautrina tas, ka, izrādās, latvieši ir vienīgā tauta Eiropā, kas bez ieraksta nezina, kas viņi tādi ir, lai zinātu, tiem, izrādās, obligāti nepieciešams “papīrs”, kur katru dienu varētu ieskatīties un tad sev pateikt – “tu padomā, tikai, es, izrādās, esmu latvietis, cik labi, ka man tas ir ierakstīts pasē, bez tā ieraksta, gandrīz vai, būtu piemirsis – kas es esmu?”

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ievuliitis 28.02.2013. 13.31

    Un bez tā ieraksta lepoties nevar, bez tā tu to savu tautību nezini?

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 28.02.2013. 21.41

    > betijaceļmale

    Tu, draudziņ, diemžēl spried kā normāls cilvēks. Bet tagad pamēģini kā demagogs (es viņus gana kirilicā esmu salasījies): latvieši speciāli ir par tautības ierakstu, lai visus, kam ieraksta nav, diskriminētu, diskreditētu utt., bet, ja būs savu tautību ierakstījis kāds cittautietis, tad sitīs „ņe po pasportu”.
    Stulbi līdz absurdam. Taču liekas, ka daži tam visā nopietnībā tic.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 28.02.2013. 18.02

    > betijaceļmale: „Ar savu rīcību es vēlos apgāzt Kremļa ideologu un viņu piebalsotāju izplatīto mītu par Latvijā plaukstošu antisemītismu.”

    Neesi pārāk liela optimiste, Betuk: jaukie Kremļa trubadūri (SC vai Lindermans, piemēram), i aci nepamirkšķinot, paziņos, ka Latvijā tautības ieraksts = „5. grafa” pēc padomju šnites, tātad speciāli ieviests, lai izgaismotu jūdus un… (nevēlos atkārtot savulaik Krievijā populāro teicienu).

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 01.03.2013. 02.27

    Ienāca prātā… Vai esi dzirdējis, ka kādas represijas būtu vērstas pret kādu no tiem, kas parakstījās par valodas referenduma ierosināšanu? Tiem, ja atceries ir īpašs zīmogs pasē. Tas tak būtu tik vienkārši izdarāms. Ja kaut kas, kas vismaz kādā veidā to atgādinātu, tas tak būtu izbazunēts pa visu valsti un ne tikai mūsu valstī. Tad par kādām …. ( rupjš vārds) represijām te vēl turpina gvelzt Kremļa aģitatori un kādiem kretīniem ar divpirkstu platuma pierītēm ir jābūt, lai kaut kam tādam ticētu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 28.02.2013. 14.25

    kas es esmu?
    kas es esmu?
    kas es esmu?
    kas es esmu?
    kas es esmu?
    šis dzeris49 partijas līdera uzdotais jautājums nedod miera arī viņa partijas ierindas biedriem vēl šodien! Vēl viņu bažas raisa tas, ka KĀDS CITS ZINA, kas viņš ir un pat ir tik pārliecināts par to, ka ieraksta pasē… Kā tas var būt!?

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.02.2013. 21.24

    Ne, cinīti, nepiekrītu. Tādam Kremļa ideologu un viņu līdzskrējēju un pakalpiņu propagandas apdullinātam jūdam bailēs no neesošas diskriminācijas valsts ir devusi legālu iespēju nerakstīt pasē savu tautību. Tieši tādu pašu, kā jebkuram citam iedzīvotājam Latvijā. Par piemēru, Dzerim. Vai nullei. Uzreiz sajutīsies moderni un progresīvi, tikuši vaļā no nīstama un apkaunojoša (pēc viņu domām) tautības ieraksta pasē.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.02.2013. 22.17

    Un tomēr, es nesaprotu. Teiksmainiem krievu portālu personāžiem – “ļaunajiem latviešiem” jau vairāk, kā divdesmit gadu ir iespēja gan diskriminēt, gan represēt, gan ko tik vēl – nē, ja tikai gribētu. Nekas tāds nav noticis un nenotiek. Tad kas pēkšņi ir mainījies, ka pastāv kaut hipotetiska iespēja, ka tas notiks?
    Es domāju, ka te vaina ir “spogulī”. Dzeris, kurš, ja nemelo, pozicionējās, kā psihiatrs vai kas tamlīdzīgs, neļaus man sameloties un noteikti aizrādīs, ja kļūdos. Es domāju, ka Latvijas vienvalodīgais biznesmenis, kurš savā uzņēmumā ne visai labprāt pieņem darbiniekus-latviešus un, ja tomēr noalgo, tad ar noteikumu lietot darbā krievu valodu un vislabāk tādu “latvieti”, kas dziļi sirdī nožēlo, ka ir piedzimis par latvieti. Tādu, kā nulle. Būtu tam cilvēkam rokās lielāka vara tas būtu gan diskriminējis, gan represējis, gan ko tikai vēl – nē. Tieši tāpēc pirmais, kas tādam ienāk prātā, ir tas, ko viņš pats būtu darījis, un tieši to viņš piedēvē citiem.
    P.S. Skatīšos Ziedoni un Šimku. Līdz vēlākam.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 28.02.2013. 13.01

    Betij, piekrītu, jo pat ASV , kura ir iebraucēju valsts, ne nacionāla valsts, tomēr katrs cenšas izzināt savas saknes un lepojas ar piederību savai tautai!

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.02.2013. 14.30

    “Mani uztrauc, vai, drīzāk, uzjautrina tas, ka, izrādās, latvieši ir vienīgā tauta Eiropā, kas bez ieraksta nezina, kas viņi tādi ir”
    Pirmkārt, dzeri, kā to lieliski zini, es neesmu latviete. Otrkārt, tava pozīcija dažādos jautājumos, arī izraisa bieži vien skaļus smieklus, tik ļoti tavi izteicieni par vienu sfēru runā pretī identiskiem izteicieniem par citu. Tāpēc tu man nebūsi ne atdarināšanas cienīgs piemērs, ne skolotājs, kas mani vērtēs, ne tiesnesis, kas nolasīs spriedumu.
    Atvados. Aizej, dzeri, tev ļoti inteliģents domubiedrs – rubikietis Salamandrs uzradies, kas stāsta, ka mums līdz svētā Petroviča līmenim neizaugt. Pačalo ar to. Два сапога пара – Дзерис и Саламандр:D

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.02.2013. 13.38

    Es tikai nesaprotu, dzeri, kāpēc tevi uztrauc, ka es izmantoju un vēlos izmantot šo iespēju. Tu vari darīt, kā tu vēlies, tev neviens neuzspiež izdarīt ierakstu pasē. Varbūt ļausi man pašai izlemt, kā un kāpēc es gribu rīkoties? Ar savu rīcību es vēlos apgāzt Kremļa ideologu un viņu piebalsotāju izplatīto mītu par Latvijā plaukstošu antisemītismu.
    Tanīs retajās reizēs, kad es saņemu negatīvas norādes par savu tautību, tie nāk no krieviski runājošām personām.

    +18
    -7
    Atbildēt

    0

JānisLetiņš 28.02.2013. 17.26

Man vienmēr licies, ka cilvēki, kas vēlas ierakstu, ka ir latvieši, kaut gan vispār jau nav, ir ar emocionāli nestabilu psihi un vēlmi dīvainos veidos uzlabot savu pašapziņu.

Es par Latviju, kur cilvēki nemelo par savu tautību un tajā pašā laikā ciena gan Latviju, gan latviešu valodu.

Bet vispār tas jau ir tikai sīkums salīdzinot ar to, ka mēs jau tirgojam zemi un pilsonību un piedevām lēti.

+15
-5
Atbildēt

2

    austrisv > JānisLetiņš 28.02.2013. 18.11

    Kā redzi, Tu to nevari ietekmēt, tāpēc čiksti tālāk…

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > JānisLetiņš 28.02.2013. 19.21

    @Bet

    Nezināju, gan ka es “čikstu”, bet paldies par atklājumu. Kas attiecas uz manu spēju kaut ko ietekmēt, tas vēl ir atklāts jautājums, vismaz es kaut ko cenšos darīt.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 28.02.2013. 14.41

Viņš (Agešins) skaidroja, ka šādu jautājumu neuzdotu, ja Latvijā visi cilvēki veidotu inteliģentu sabiedrību, kurā cilvēki netiek vērtēti pēc tautības…+++ tieši SC ir tie, kuri visus cilvēkus vērtē pēc tautības, kas ideoloģisku konfrontāciju cenšas pārvērst etniskā spriedzē utt. Lasīt par to, kā putinists spriež par inteliģenci…., šāda nodarbe var vienīgi izraisīt homēriskus :) smieklus, cik tas ir nožēlojami.

Kas attiecas uz tautības apziņu un atavismu :) Viss nav tik vienkārši.
Latvieši savā kopskaitā ir apmēram tik pat daudz, cik vienā pasaules līmeņa pilsētelē iedzīvotāju. Aptuveni pusotrs miljons.
Jebkuru tautu savā etniskajā dzimtenē var uztvert kā substanci, kurā veidojas unikāla, ļoti trausla kultūras vide, kas katra pati par sevi ir vienīgā šāda visā pasaulē un tā ir vērtība, kuru ir pavisam viegli pazaudēt, un kuru mēs latvieši daļēji jau esam zaudējuši. Par to var pārliecināties, lasot komentārus zem šī raksta. Daļa IR komentētāji jau ir tik tālu atsvešinājušies no savas tautas kopējās apziņas, ka nesaprot vairs problēmas saturu. Satura vietā ierauga tik vien, kā kārtējo kroplību un tādā garā, un pat nav jēgas ar šādiem ļaudīm ielaisties sarunā par šo tēmu

+15
-6
Atbildēt

17

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 16.57

    Andrej
    pamatojums “padomju gados jutos diskriminēta savā valstī, un tagad gribu to atgūt”.
    Padomju gados tautības ieraksts pasē bija. Par ko tad sūdzamies…
    Ja par fizisku un garīgu diskrimināciju sūdzamies, tad kā šis ieraksts aprīļa pasē to padarīs par nebijušu vai vērsīs labumā?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 17.55

    zirneklien
    bet ko darīt tad, ja ievākties tavā mājā uz 40 gadiem ir bijis atļauts ar likumu? Likumu atceļ, bet vai tev ir atļauts mest to ģimeni uzreiz uz ielas?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 17.06

    zirneklien
    tad neprasi no manis sapratni, ja gribi savā pasē ierakstu “latviete” tikai tāpēc, lai atšķirtos no cilvēkiem, kas tev līdzās dzīvo gadu desmitiem un ne ar ko neatšķiras ne fiziski, ne garīgi.
    Ja pateici A, saki arī B. Ja pieprasi, lai atzītu etniskās piederības nozīmību, tad prasi, lai tev izsniedz sarakstu, ko tieši tu kā latviete drīksti un nedrīksti darīt Latvijā un ar ko tas atšķiras no ne-latviešiem atļautajām lietām. Savādāk etniskās piederības skaļumam ir tikai viena nozīme – aizpildīt procentu ailīti statistikas gadagrāmatā sadaļā iedzīvotāju etniskais sastāvs.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 28.02.2013. 15.48

    Esam sākuši sev melot
    ——————–
    Ko mēs (Tu) melojam?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 16.41

    tāpēc jau es rakstu, ka nespēju Jums abām noticēt. Tik personīgu un katram pašam tikai savā priekšā nozīmīgu piederību vazāt pa pasēm un portāliem tik triviālu iemeslu dēļ – lai nebūtu tāds, kā daži citi, vai arī lai pierādītu, ka kādreiz tik daudz sanācis ciest. Piedodiet, tiešām nespēju noticēt, ka tāds puvums var būt galvās.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    oskaar > buchamona 01.03.2013. 01.08

    -> robers_j Arvim
    Pats ienācējs tagad lai cieš, ka ienāca neņemot vērā mājas saimnieka likumus.
    ————–
    Maza nianse: tie ļaudis, kurus uz šejieni vilināja PSKP, nebija tik izglītoti, lai zinātu, ka viņi te netiek gaidīti.
    Ciest vajadzētu tiem, kuri to visu organizēja, bet lielākā daļa no viņiem jau laikam atdusas zemes klēpī, un arī ja vēl tur neatrodas, tad vienalga var tikai ciest, nevis izlabot situāciju.
    Šobrīd cietēji ir gan mājas saimnieki, gan ienācēji. Tie konkrētie ļaudis, kuri ienāca- viņiem nav uz kurieni izvākties. Un nav nekāda pamata (tiem konkrētajiem iebraukušajiem cilvēkiem) teikt, ka viņi būtu ienākuši nelikumīgi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 28.02.2013. 16.42

    Es piemēram, esmu spiesta gaidīt aprīli, kad varēšu ierakstīt pasē savu tautību: ne citu dēl, bet sev par prieku! Man personiski to vajag, jo padomju gados jutos diskriminēta savā valstī, un tagad gribu to atgūt, jo tagad Latvija ir mana valsts.
    ————-
    Kas ir samelots šajos divos teikumos?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 28.02.2013. 16.23

    Es nemeloju, sakot ka nevēlos vienādu pasi ar legalizētajiem PSRS kolonistiem, kuru iepludināšana Latvijā bija viens no daudzajiem PSRS noziegumiem pret latviešu tautu. Es šos cilvēkus par līdzpilsoņiem neuzskatu. Punkts.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 15.27

    Drīzāk no bailēm par savas tautas likteni vairs nepamanām, ka esam zaudējuši patiesības izjūtu. Esam sākuši sev melot, Eiropai attaisnot savu rīcību ar visām iespējamām vēsturiskajām pārestībām. Apkārt neskatāmies, ar kaimiņiem nesadarbojamies, ja nu gadījumā viņi ir mūsu ienaidnieku aģenti. Tas ir visātrākais ceļš uz iznīcību

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 28.02.2013. 14.48

    RA, absolūti precīzi!

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 28.02.2013. 16.27

    Arvi, nespried par citiem pēc sevis!
    Visiem nav svarīgs tas, kas svarīgs ir tev un otrādi. beidzot taču dzīvojam demokrātiskā valstī un darām katrs un izvēlamies pēc saviem kritērijiem, ja tie nav pretrunā ar likumu!

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 28.02.2013. 20.01

    Arvis Andrej
    pamatojums “padomju gados jutos diskriminēta savā valstī, un tagad gribu to atgūt”.
    Padomju gados tautības ieraksts pasē bija. Par ko tad sūdzamies…
    ————–
    Tu laikam nesaprati paša citēto tekstu – runa jau bija par latviešu diskrimināciju, laikā, kad te valdīja krievu okupācijas režīms. tautības ieraksts pasē jau bija, bet tas neko nemainīja

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > buchamona 28.02.2013. 16.13

    Andrej, te daži piemēri no augstāk redzamajiem komentāriem:
    ——————————————
    Un ja tautība ir ETHNICITY kontekstā, tad tam nav nekāda un arī nebūtu jābūt nekādam sakaram ar iespēju pilnībā brīvi izvēlēties, jo ETHNICITY var izvēlēties tikai tik daudz cik uz asinsradniecības pamata.

    Jā, pateicoties PSRS impērijas daudzskaitlīgajam mantojumam man ir svarīgs savas etniskās piederības ieraksts identifikācijas dokumentā.

    Tautību “latvietis” varētu piešķirt tikai pēc sabiedrībā cienītu cilvēku protekcijas.

    Tāds izdzimtenis, kurš 1.jūliju, gadadienu, kad tika pārtraukts drausmīgākais genocīds cilvēces vēsturē, latviešu masveida slepkavošana, “Baigais gads”, uzskata par traģisku, neatkarīgi no izcelšanās, nevar par latvieti saukties.

    Mūsdienīgāk būtu ļaut perfekti latviski runājošam būt ar ierakstu ‘Latvietis’ pasē, ja viņam veic N haplogrupas (baltu gēns) ģenētiskā koda atrašanu.

    Es piemēram, esmu spiesta gaidīt aprīli, kad varēšu ierakstīt pasē savu tautību: ne citu dēl, bet sev par prieku! Man personiski to vajag, jo padomju gados jutos diskriminēta savā valstī, un tagad gribu to atgūt, jo tagad Latvija ir mana valsts.
    ——————————-
    Nu nevar cilvēks ar kaut vidēju izglītības līmeni tā melot sev un citiem. Tas nav vairs cilvēka vārda cienīgi.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 28.02.2013. 18.07

    Arvi, neaizraujies par daudz, jo ar likumu tagad ir atļauts ierakstīt savu tautību pasē! neraksti, ja nevēlies un esi kosmopolīts.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 28.02.2013. 16.51

    Ak jā, liberāļi jau gribētu gan, lai etniskā piederība kļūtu tik “intīma lieta”, ka par to sabiedrībā neklātos runāt – neceriet, nebūs. Es pieprasu, lai valsts apliecina, ka arī valstij mana etniskā piederība ir nozīmīga un ieraksts oficiālā identitātes dokumentā ir veids, kā to izdarīt.
    Es arī nevēlos tādu pašu identitātes dokumentu, kā kolonistiem, kuri šeit ir iepludināti ar vienu vienīgu mērķi iznīcināt to etnosu, kuram piederu.
    Manis pēc uzskati to par “puvi galvā”, bet es no šāda skatījuma uz lietām atkāpties netaisos.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 28.02.2013. 18.08

    Arvim

    Tas nebija mājas saimnieka likums, tas bija paša ienācēja likums, kuru tas izdomāja, lai varētu ienākt, neņemot vērā mājas saimnieka intereses. Pats ienācējs tagad lai cieš, ka ienāca neņemot vērā mājas saimnieka likumus. Ne jau mājas saimniekam jāturpina ciest. mājas saimnieks jau ir cietis pietiekami, nav p[amata pieprasīt tagad mājas saimniekam turpināt ciest. Nelikumīgi ienāci – LŪDZU IZVĀCIES. Paša ienācēja izdomāts likums nenozīmē, ka ienācējs ienāca saskaņā ar likumu.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 28.02.2013. 17.18

    Un ko, ja manā mājā kāds ielauzies ar varu un desmitiem gadu tur dzīvo pret manu gribu tikai tāpēc, ka man nav iespēju viņu izlikt ārā, man būtu pienākums uzskatīt šo iebrucēju par pilntiesīgu MANAS mājas iemītnieku?
    Prettiesiska darbība nerada tiesiskas sekas.
    Un viņi atšķiras gan – i mentāli, i garīgi, i pēc ģeopolitiskās orientācijas uz Kremli.
    Nē, šāds ieraksts man reālus bonusus nedod, bet man tomēr ir būtiski, lai valsts respektē manu etnisko identitāti.
    Un manis pēc vari nesaprast, bet rēķinies, ka cilvēku ar tādu domu gājienu kā man nebūt nav maz, krietni vairāk nekā tev līdzīgo kosmopolītu un kremļa 5. kolonnas līdzskrējēju.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu