KM aicina Berlīnes kinofestivāla laureātu prēmijas nodrošināt VKKF • IR.lv

KM aicina Berlīnes kinofestivāla laureātu prēmijas nodrošināt VKKF

29
Filmas "Mammu, es tevi mīlu" režisors Jānis Nords. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Kultūras ministre režisorus un producentus apbalvo ar atzinības rakstiem 

Ar atzinības rakstiem par spilgtu radošo devumu un pārliecinošiem panākumiem Latvijas kultūras popularizēšanā pasaulē un Filmu padomes lēmumu aicināt Valsts Kultūrkapitāla fondu izmaksāt katrai radošajai komandai naudas balvu 5000 latu apjomā ceturtdien Kultūras ministrijā tika sveikti Berlīnes 63.starptautiskā kinofestivāla šāgada laureāti – spēlfilmas „Mammu, es tevi mīlu!” režisors Jānis Nords un producente Alise Ģelze, kā arī animācijas filmas „Eži un lielpilsēta” režisors Ēvalds Lācis un producents Māris Putniņš.

Filmu padomes sēdē apbalvojumus kinoļaudis saņēma no kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA). Sarunā ar filmu veidotājiem un Filmu padomes pārstāvjiem ministre pateicās par radošo komandu neatlaidību un sasniegumiem mazbudžeta apstākļos, kā arī informēja par ministrijas turpmākajiem soļiem nozares attīstības veicināšanā, informē ministrijas preses sekretāre Ieva Līne. 

Ministrija šim gadam virza jautājumu par finansējuma piešķiršanu kopražojuma filmu fondam 300 000 latu apjomā. Saskaņā ar budžeta pieņemšanas grafiku ministrijai līdz jūnijam Finanšu ministrijā ir jāiesniedz jaunās politikas iniciatīvas, kas ietver arī turpmākos soļus par kinoindustriju nākamajā gadā.

Ministre arī teica, ka Radošo savienību padome līdz 1.martam iesniegs ar visām kultūras nozarēm saskaņotu nozīmīgāko pasākumu sarakstu, kas varētu būt pamats valsts īpašo apbalvojumu piešķiršanai kultūrā par izciliem starptautiskiem panākumiem. Tas novērsīšot līdzšinējo situāciju, kad par izciliem starptautiskiem sasniegumiem valsts nav gatava prēmēt kultūras jomas pārstāvjus.

Radošo savienību padome vienlaikus arī sagatavos pārskatu par apbalvošanas politiku, kāda patlaban ir kultūrā. Tādējādi ministrija varēs aicināt Ministru kabinetu atbalstīt kultūras sasniegumu prēmēšanu vai arī meklēt citus finansējuma avotus.

Jau ziņots, ka 63.Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā apbalvotas divas Latvijas filmas – Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu!” un Ēvalda Lāča animācijas filma “Eži un lielpilsēta”.

Abas filmas bija iekļautas “Genertion Kplus” sadaļā, un abas saņēmušas apbalvojumus – Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro (5271 lata) naudas balvu. Savukārt Lāča animācijas filma ieguvusi žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

 

Komentāri (29)

Ieva 21.02.2013. 18.18

Tas ir tas pats Nords, kas Londonā muka no restorāniem nesamaksājis?

Principā par sasniegumiem kultūras jomā jau vajadzētu maksāt tāpat kā sportā. Un, ja Grende nezin, kas ir svarīgs, kas nav, tad saraksts viņai varētu līdzēt. Interesanti, vai tāds ir arī sportā?
No otras puses šāds saraksts varētu būt ierobežojošs , visu laiku jau nāk klāt kaut kas jauns utt. Drīzāk tam būtu jābūt nevis sarakstam, bet kritēriju kopumam- piemēram, valstu skaits, kas piedalās, atkārtojamība, pasākuma budžets, atpazīstamība,rezonanse, skatītāju skaits utt.

+2
-2
Atbildēt

4

    Ieva > Ieva 21.02.2013. 21.02

    Piekrītu. Taču Grende intervijā tā neteica. Teica, ka nezin. kas tas Berlīnes festivāls tāds ir.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > Ieva 21.02.2013. 18.42

    Ķīps. Grendei, acīm redzot, nav pilnvaru maksāt prēmijas tikai pēc sava ieskata. Viņa nav Ušakovs. To negrib, jeb arī nespēj saprast, tie, kas sacēla šo, jau kārtējo nejēdzīgo jezgu ap kultūras ministri.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 22.02.2013. 09.35

    Kāpēc domājat, ka neizlasīju? Bet manā komentārā gan minēta intervija, redzēju kā viņai TV ekrānā kārtējo reizi “neveikli sanāca”. Noskatieties to.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Ieva 21.02.2013. 23.42

    Ķīps. Vajaga izlasīt visu rakstu, ar virsrakstu nepietiek. Tad zināsi, ko Grende teikusi, ko ne:):):)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu