1,7 miljardi līdz finišam • IR.lv

1,7 miljardi līdz finišam

4
NULL
Foto: Reuters/LETA
Lāsma Rozenfelde

Šogad jānoslēdz visi līgumi par ES finansējumu, lai no jau piešķirtās fondu naudas nezaudētu ne latu

Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji nule aizvadījuši cīņu par bloka 2014.-2020.gada budžetu, un turpinās karstas debates par to, vai Latvija tajā panākusi maksimāli iespējamo. Tikmēr vērts rūpīgi apskatīties, kā veicies ar jau iegūtās fondu naudas tērēšanu, jo mums pašlaik vēl atlikuši neizlietoti līdzekļi no tagadējās septiņgades budžeta.

Latvijai pašreizējā plānošanas periodā kopumā pieejami 3,46 miljardi latu no trim ES fondiem – Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda. Pagaidām finansējuma saņēmējiem izmaksāti 1,79 miljardi jeb tikai puse no kopējā piešķīruma. Fondu apguves process gada izskaņā vēl nebeigsies, taču neizdarības gadījumā, ja visus līdzekļus nepagūst izmantot laikus, tos var arī zaudēt. Proti, līdz šāgada 31.decembrim jāpaspēj noslēgt visus līgumus par projektu īstenošanu. Pašus projektus drīkstēs turpināt arī pēc tam. Finanšu ministrijā norāda, ka visiem maksājumiem finansējuma saņēmējiem jābūt veiktiem līdz 2015.gada beigām.

Tātad, ja viss ritēs gludi, dažos tuvākajos gados Latvijas ekonomikā tiks ieguldīti vēl 1,67 miljardi latu jau piešķirtās ES fondu naudas. Līdz pērnā gada beigām līgumi vēl nebija noslēgti par 471 miljonu latu. Pārējā summa attiecas uz projektiem, par ko līgumi jau noslēgti, un tajos situācija ir atšķirīga – kādā darbi vēl nav sākti, citā var būt jau paveikti un tiek kārtota dokumentācija naudas atmaksai, kas parasti notiek ar dažu mēnešu nobīdi. Šādā griezumā – vai attiecīgā projektā reālais ieguldījums jau ir paveikts vai vēl tiek plānots – datus valstī neapkopo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu