No 1.februāra siltums Rīgā lētāks par 4,4% • IR.lv

No 1.februāra siltums Rīgā lētāks par 4,4%

10
Rīgas TEC-2. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Siltuma cena kļūšot zemāka arī martā un aprīlī, jo samazinājusies gāzes cena 

Rīdziniekiem no 1.februāra siltums būs lētāks par 4,4%, salīdzinot ar janvāri, kas ir 42,81 lats par megavatstundu (Ls/mWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Rīgas siltums”.

Siltuma cena kļūšot zemāka arī martā un aprīlī, pateicoties samazinātajai dabasgāzes tirdzniecības cenai februārī un prognozēm nākamajiem diviem mēnešiem.

“Rīgas siltuma” padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norāda, ka arī martā un aprīlī uzņēmums varēs samazināt siltuma cenu par 4,4%, salīdzinot ar janvāri, jo tiek prognozēts dabasgāzes tirdzniecības cenas kritums arī šiem mēnešiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmums iesniedzis jauno siltumenerģijas tarifu projektu, kā rezultātā nākotnē siltums būs vēl par 3% lētāks, salīdzinot ar pašreizējo tarifu. Tas esot iespējams, pateicoties attīstītajiem zaļās enerģijas projektiem siltumcentrālēs “Ziepniekkalns” un “Zasulauks”.

Uzņēmuma vadība un padome veicot pārdomātu attīstības politiku, investīcijas un peļņu novirzot aktivitātēs, kas vērstas uz tarifa, siltuma ražošanas un pārvades izdevumu samazināšanu, apgalvo Stepaņenko. Stratēģiski pārdomātas investīcijas sākot nest augļus. Siltumenerģijas cena februārī, martā un aprīlī noteikta, pamatojoties uz akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” šī gada 8.februārī publicēto paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” – par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem februārī un prognozēm martā, aprīlī.

Atsaucoties uz akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” paziņojumā pausto informāciju, februārī dabasgāzes tirdzniecības cena ir 210 lati par 1000 normālkubikmetriem (Ls/tūkst.nm3), šāda cena prognozēta arī martā un aprīlī. Tādējādi sagaidāms, ka siltumenerģijas cena martā un aprīlī būs 42,81 lats par megavatstundu (Ls/mWh).

Rīgā siltumenerģijas cena februārī ir zemākā starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Tā ir par 28% zemāka nekā Viļņā un par 13% zemāka, salīdzinot ar apstiprināto siltumenerģijas cenu Tallinā.

Kā ziņots, gaisa temperatūras un siltumenerģijas tarifa dēļ janvārī a/s “Rīgas siltums” rēķinu summa, salīdzinot ar decembri, varētu pieaugt vidēji par 3,5%-4,5%, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja uzņēmuma Informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Kā iepriekš skaidroja “Rīgas siltums”, apkures izmaksas ietekmē divas komponentes – siltumenerģijas tarifs un patērētais siltumenerģijas daudzums. Siltumenerģijas tarifs ir noteikts atbilstoši regulatora lēmumam un tas mainās atkarībā no dabasgāzes cenas. Savukārt siltumenerģijas patēriņu ietekmē āra gaisa temperatūra, siltummezglā noteiktais temperatūras režīms, iedzīvotāju paradumi un ēkas tehniskais stāvoklis.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2012.gada 27.aprīļa lēmumam siltumenerģijas cena var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai.

Uzņēmums ik mēnesi savā interneta mājaslapā “www.rs.lv” informē par faktiski piemērojamo siltumenerģijas cenu, balstoties uz “Latvijas Gāzes” publicēto paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” līdz tekošā mēneša 10.datumam par dabasgāzes tirdzniecības cenu.

“Rīgas siltums” ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no kuriem 74% atrodas “Rīgas siltuma” īpašumā.

 

Komentāri (10)

ievuliitis 11.02.2013. 11.28

Es domāju – par cik samazinātos siltuma cena, ja nosiltinātu trasi, kas iet visas Dzirciema ielas garumā?
Lai aiztaupītu “saimniekiem” atrunu, ka tā ir iepriekšējo pilsētas saimnieku neizdarība, piebildīšu, ka pirms gada vai diviem trase jau bija atrakta, bet zālīte vēl joprojām visu ziemu virs tās zaļo.
Noteikti tā nav vienīgā kilometrus gara siltuma zudumu vieta Rīgā. Tāpēc frāze “Uzņēmuma vadība un padome veicot pārdomātu attīstības politiku, investīcijas un peļņu novirzot aktivitātēs, kas vērstas uz tarifa, siltuma ražošanas un pārvades izdevumu samazināšanu” skan, kā drausmīgs izsmiekls.
Un vēl jautājums – vai siltuma cena mēdz samazināties tikai Interfrontes, to biš SC pārvaldītajās pilsētās?

+9
0
Atbildēt

1

janazakovica 11.02.2013. 11.34

no sakuma cilveku sacert pa gabaliem pec tam suj kopaa priecajoties un skali platoties par katru piesuto dalu…shema lidziga bija ari ar algaam no 2700 pacela uz 8800 pec tam visi sausmiga sasumejas un pazeminaja uz 4700 un visi bija laimigi..istas bernu darza metodes..bet nekas cilveki tacu tic jo ir leetticigi..

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 11.02.2013. 14.03

Katru gadu vajadzētu pārvēlēt lielo pilsētu domes. Tad arī iedzīvotāji varētu saņemt lētāku siltumu, bet citādi nekāda rosīšanās nenotiktu.
Laikam Nilam ar Gazprom izdevies sarunāt mazliet lētāk pirms vēlēšanām.

+2
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > austrisv 11.02.2013. 22.44

    Nē, Bet. Mums nevajag pie teikšanas Maskavas draugus, kas mums ko pa blatam sarunās. Lietas būtība ir tāda, ka aizvien biežāk pasauli aplido ziņas par vienas, vai otras, vai trešās dabas gāzes lielām iegulām dažādās pasaules valstīs. Gazproma monopols sāk manāmi šķobīties un cenas krīt. Tas rāda mums daudz cerīgāku nākotnes ainu, ja tik vien mums nav saslēgti līgumi gadsimtiem uz priekšu. Būs jāsāk stingrāk “Latvijas Gāzei” uz pirkstiem skatīties – ka nesaslēdz vēl.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 12.02.2013. 09.05

    Japāņi izgudrojuši jaunu metodi kā no jūrā lielā daudzumā atrodama minerāla ražot gāzi. Cerības grandiozas – Japāna spēšot ar gāzi apgādāt visu Āziju. ASV sākta slānekļa gāzes ieguve, arī Polijā kaut kas tiek darīts… Krievija tuvākā desmitgadē zaudēs savu monopolu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu