Lietuvā iesaldē “Magņitska sarakstā” iekļauto kontus • IR.lv

Lietuvā iesaldē “Magņitska sarakstā” iekļauto kontus

22
Lietuvas banka, kurā iesaldēti Magņitska lietā iesaistīto konti. Foto: Delfi.lv

Kopumā tie ir “Ūkio bankas” 28 konti, kas visi pieder Krievijas pilsoņiem

Pamatojoties uz Lietuvas prokuratūras lēmumu, šīs valsts bankā “Ūkio bankas” iesaldēti to Krievijas pilsoņu konti, kuri iekļauti tā saucamajā Magņitska sarakstā, informē “Delfi.lt”.

Iespējams, caur šīs bankas, kuras lielākais akcionārs ir arī Lietuvas basketbola komandas “Žalgiris” īpašnieks Vladimirs Romanovs, kontiem notikusi aptuveni 13 miljonu ASV dolāru Krievijas budžeta naudas “atmazgāšana”, raksta medijs.

Kauņas apgabala prokuratūras prokurors Donāts Puzins portālam to apstiprinājis, norādot, ka kopumā tā saucamās Magņitska lietas sakarā bankā “Ūkio bankas” esot apturētas darbības ar 28 kontiem, kas visi pieder Krievijas pilsoņiem. Šajos kontos patlaban, pēc prokurora teiktā, esot ne vairāk kā 40 tūkstoši litu katrā.

“Nauda tika sadalīta starp vairākiem uzņēmumiem,” prokurora teikto citē “Bloomberg Newsweek”. Daļa nauda pēc pārvedumu veikšanas atgriezās sākotnējos kontos, bet pēc tam tika atkal kaut kur pārsūtīta, stāsta prokurors Puzins. “Tas nebija viegls analītisks darbs [atklāt operācijas ar “Krievijas nodokļu” naudu],” teica prokurors.

Juridisko pakalpojumu uzņēmums “Brown Rudnick”, kas pārstāv fondu “Hermitage Capital Management”, kurā savulaik strādāja Krievijas advokāts Sergejs Magņitskis un atklāja 230 miljonu valsts nodokļu naudas izzagšanu, pērnā gada augustā vērsās Lietuvas Ģenerālprokuratūrā, kas 1.augustā sāka izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu.

Kauņas prokuratūrai tika uzdots organizēt izmeklēšanu, jo “Ūkio bankаs” ir reģistrēta Kauņā. No izzagtajiem Krievijas 230 miljoniem 13 miljoni “izgājuši” caur “Ūkio bankas”, stāsta prokurors Puzins.

Prokurors izteicies, ka pagaidām lietā neesot neviena aizdomās turamā, bet par izmeklēšanas pabeigšanu arī esot pāragri runāt.

Prokuratūra izpētījusi, ka lietā iesaistītie bankas konti pieder tikai Krievijas pilsoņiem. Rēķinus viņi atvēruši Krievijā un Ukrainā, dokumenti atsūtīti uz “Ūkio bankas” Kauņā. Viņš teica, ka šiem cilvēkiem pašiem pat nebija jābrauc uz Lietuvu.

Patlaban prokuratūra izmeklē, kāda loma šajā vērienīgajā naudas izzagšanas shēmā bijusi Lietuvas “Ūkio bankas”, stāsta prokurors. Banka ar tiesībsargājošām iestādēm sadarbojoties brīvprātīgi.

Jau ziņots, ka nesen saistībā ar Magņitska sarakstu konti tika iesaldēti arī Šveices bankās. Izmeklēšana šajā starptautiski skandalozajā naudas atmazgāšanas lietā notiek arī Kiprā, Igaunijā un Latvijā.

Kā ziņo “Bloomberg Newsweek”, kopumā “Hermitage Capital” ar pieprasījumu izmeklēt naudas atmazgāšanu Magņitska lietā vērsies pie sešām valstīm – trim Baltijas valstīm, Austrijas, Somijas un Kipras, bet finanšu operāciju izmeklēšana pagaidām notiek iepriekš minētajās valstīs.

“Bloomberg Newsweek” Krievijai nozagto kopējo nodokļu naudu Magņitska lietā lēš ap 230 miljoniem ASV dolāru, savukārt pats Magņitskis ziņoja par 5,4 miljardu rubļu jeb 180 miljonu ASV dolāru izzagšanu.

 

Komentāri (22)

ligakalnina 22.01.2013. 15.51

Reinis taiasnība, Latvijā, drīzāk, iespējams tāds variants.
Svarīgāk gan būtu, ja to M. sarakstu pieņemtu arī ES, tad tas būtu nopietns sitiens pa korumpēto Putina režīmu, bet, pabaidīsies jau, kā vienmēr.
Obama jau arī pretojās, kā varēja, tāpēc jau Krievijā tik ļoti ārdās, viņu izpratnē, Obama ir kas līdzīgs Putinam, un ASV kongress ir kas līdzīgs Krievijas domei.

+8
-2
Atbildēt

3

    Egitazz > ligakalnina 22.01.2013. 20.21

    jebkurai personai var piemērot aizliegumu iebraukt valstī bez jebkāda speciāla likuma vai saraksta – ja, protams, ir vēlme vienkārši aizliegt iebraukt, nevis kādu politisko bonusu dabūt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 23.01.2013. 06.35

    Bet, ne jebkurai personai var iesaldēt kontus un transakcijas, pagaidām gan tikai dolāros, žēl, ka ne eiro, lai glabā naudu rubļos vai juaņos krievu vai ķīnas bankās, vat kādos emirātos, kāda tur viņiem nauda.
    Tu tā ļoti aizstāvi tos krievu korupcionārus un ierēdņus, kas lika novākt to Magņitski, vismaz zini, ka starp tām bija tās Serdjukova, bijušā AM dāmas, kurām atrada kilogramiem dārglietas, kas tagad tiek apsūdzētas miljardu zādzībā Aizsardzības ministrijā, tev pret tādiem tik lielas simpātijas?
    Tu uzskati, ka sankcijas pret tādām personām ir sankcijas pret Krieviju vai krievu tautu?
    Ja Putina režīms nebūtu korumpēts pilnībā, tas pats būtu izmeklējis tos noziegumus, un nekāds Magņitska likums nebūtu.
    Un kādi politiski bonusi, to prasa elementārs taisnīgums, dažās valstīs, atšķirībā no Krievijas, tā vēl nav tukša skaņa, un, arī politiski punkti, pats par sevi, jo aktīvākā un informētākā sab. daļa pieprasa rīcību.
    Krievijas galvenās TV melo un sagroza faktus praktiski par jebko, veicot Kremļa propagandistu funkcijas, tiešām vēl tici, ko saka ORT, RTR, NTV?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ligakalnina 22.01.2013. 17.23

    „…Svarīgāk gan būtu, ja to M. sarakstu pieņemtu arī ES…” Būtu, bet nesagaidīsim. Un ne jau tikai aiz bailēm.
    No Vācijas, kur, izrādās, vēl pat trīsrubļu Šrēders saglabājis ietekmi uz viņu tuvajām vēlēšanām, franču sociķiem un visa Eiroparlamenta sarkanzaļā (vai nu nezinām, kas no tādām krāsām iznāk) maisījuma drīzāk piedzīvosim kādas tirādes par fašisma atdzimšanu. Un vēl kādus Mistrālus, lai „vstajuščaja s koļen” var labāk pasargāt mieru, kā tūlīt Vidusjūrā raus vaļā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 22.01.2013. 14.44

Kurš cer, ka Rietumu un citas mūsu iesaistītas bankas izdarīs to pašu bez tiesas lēmuma, prokuratūras, FUKTUKa vai kādas citas institūcijas rīkojuma?

+7
-2
Atbildēt

2

    Egitazz > ievuliitis 22.01.2013. 20.19

    Vai tad jūs gribētu, ka mums būtu kā Krievijā – kāds pateica un bez jebkādas izmeklēšanas aizskrēja un slēdza kontus? Kā ir ar tiesiskās valsts statusu?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    agijs > ievuliitis 22.01.2013. 15.29

    Nu bez kauktkādas nebūt institūcijas lēmuma bloķēt klientu kontus būtu tā nedaudz pārspīlēti – var iezīvoties tiesu darbos ;)

    Bet nešaubies, ka mūsu valstī ir daudz “draudzīgo” banku, kas savu NVS klientūru ir gatavas pabrīdināt par sagaidāmām “problēmām”, tā lai uz kontu aresta brīdi tie jau būtu izrukšoti…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 22.01.2013. 20.18

leisi bez ziepeem ielida ASV..paskatisimies vai ASV Nato ietvaros tik pat naski aizstavees lietuvu kad krievija tur iebruks..

+1
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu