Rosina pabeigt padomju režīma nepamatoti represēto personu reabilitāciju • IR.lv

Rosina pabeigt padomju režīma nepamatoti represēto personu reabilitāciju

10
Daugavpils cietums. Foto: Ivars Soikāns, LETA

Latvijā varētu būt ap 30 personu, kuras politisko uzskatu dēļ padomju laikā ievietotas psihiatriskajās slimnīcās

Koalīciju veidojošās partijas rosina reabilitēt visas personas, kuras bez tiesas lēmuma viņu politisko uzskatu vai rīcības dēļ nepamatoti tika ievietotas piespiedu ārstēšanai psihiatriskajās slimnīcās, ziņo LETA.

Par atbalstu šādiem partijas “Vienotība” rosinātiem grozījumiem likumā “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju” pirmdien vienojusies koalīcija.

“Vienotības” preses sekretāre Laila Timrota informēja, ka grozījumu mērķis ir vēsturiskā taisnīguma atjaunošana, reabilitējot personas, kurām padomju režīms viņu paustās politiskās pārliecības dēļ nepamatoti piemērojis psihiatrisko ārstēšanu.

Šādi grozījumi ir iespēja novērst netaisnību pret cilvēkiem, kas cietuši no padomju režīma, taču divdesmit gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas joprojām nav tikuši reabilitēti, uzsver Saeimas deputāts Andrejs Judins (Vienotība).

Vienlaikus viņš norāda, ka situācija ir ārkārtīgi sarežģīta, jo juristi nevar ar likumu diagnosticēt slimību vai tās neesamību, un arī šo personu sūtīšana uz atkārtotiem mediķu konsīlijiem nav pieļaujama, jo tā būtu viņu otrreizēja viktimizācija. Tāpat pastāv iespējamība, ka starp represētajiem atradīsies cilvēki, kam tiešām bijušas kādas medicīniskas indikācijas, tomēr viņiem piemērotā ārstēšana bijusi politiski motivēta.

Eksperti esot norādījuši, ka Latvijā varētu būt aptuveni 30 personas, kuras tikušas bez tiesas nolēmumiem nepamatoti ievietotas piespiedu ārstēšanai psihiatriskajās slimnīcās viņu politisko uzskatu vai rīcības dēļ. Lai arī Latvijas tiesību sistēma nodrošina padomju laika psihiatriski represēto reabilitāciju, tomēr to personu, kuras bijušas represētas bez tiesu nolēmumiem, reabilitāciju spēkā esošie normatīvie akti neparedz. Saskaņā ar izstrādātajiem grozījumiem nepamatoti represētās personas varēs vērsties prokuratūrā ar lūgumu pieņemt lēmumu par viņu reabilitāciju.

 

Komentāri (10)

kristaps_otersons 15.01.2013. 08.25

Blakus juridiskai rehabilitācijai svarīgi ir ētiski morālais skaidrojums par šo baismīgo padomju laika vēstures lapu. Jau PSRS pastāvēšanas laikā par šo pārkāpumu pret cilvēci izveidota pamatīga dokumentācija, uz kuras pamatu 1977. gadā padomju psichiātru apvienību — un līdz ar to LPSR nodaļu — izslēdza no starptautiskās psichiātru asociacijās. Par šiem jautājumiem skaidrošanas darbu turpina gan Saeimas deputāti, gan Okupācijas muzeja darbinieki.

+4
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > kristaps_otersons 15.01.2013. 08.33

    >rasma_karklina

    Kamēr mums mums atbildīgos amatos(nav runa par psihiatriju vien- nepavisam) būs pilns ar “‘apsītēm”(..Anita Apsīte, Psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorās tiesu psihiatrijas ekspertīžu nodaļas vadītāja, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore. )- kā valstij un nācijai mums “‘nespīd”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 15.01.2013. 07.50

Un šāds ” vēsturisks” lēmums tiek pieņemts tikai šodien?:) Tas ir tad, kad no cietuma būtu jānāk ārā tiem, kuri okupācijas laikā ir šādus slēdzienus parakstījuši?, pie nosacījuma, ka viņi tika iesēdināti 91. gadā.

+4
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > buchamona 15.01.2013. 08.19

    ..tad, kad no cietuma būtu jānāk ārā tiem, kuri okupācijas laikā ir šādus slēdzienus parakstījuši?..
    ____________________________—-

    …vēl šodien paši pacienti savas toreizējās padomju laika slimības vēstures no Psihiatrijas un narkoloģijas centra arhīva nemaz tik viegli nevar dabūt, bieži atrodas kāds lielāks vai mazāks kavēšanās iemesls. Iespējams, tāpēc, ka psihiatri negrib, lai šīs dokumentārās liecības ieraudzītu dienasgaismu, jo Latvijā psihiatri (man bija ļoti grūti atrast kādu, kurš tā nedomā) joprojām uzskata, ka tolaik “nebija neviena tāda cilvēka, kam šāda diagnoze uzlikta nepamatoti”. “Visiem bija lielāki vai mazāki psihiski traucējumi. Tas ir labi saprotams, jo tad, ja cilvēks psihiski ir pilnīgi vesels, viņš zina, kādā sistēmā viņš dzīvo, zina, kā kurā vietā jārunā, zina, kāda ir dzīves īstenība,” šādu uzskatu toreiz “LA” publikācijā pauda Anita Apsīte, Psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorās tiesu psihiatrijas ekspertīžu nodaļas vadītāja, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore. Augšminētajā ārstniecības iestādē viņai netrūkst kolēģu – domubiedru..
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=370199:beidzot-reabilits-cilvkus-kas-cieta-no-padomju-psihiatrijas&catid=93&Itemid=440

    Un ja ne Māras Libekas raksti LA – vai deputātu kungi un madāmas a būtu arī
    tik tālu?

    —————-

    —-ja cilvēks psihiski ir pilnīgi vesels, viņš zina, kādā sistēmā viņš dzīvo, zina, kā kurā vietā jārunā, zina, kāda ir dzīves īstenība,” šādu uzskatu toreiz “LA” publikācijā pauda Anita Apsīte, Psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorās tiesu psihiatrijas ekspertīžu nodaļas vadītāja, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore
    —————————————————————
    … kamēr apkārt ganīsies ntās “‘apsītes”- nebūs arī nekāda ekonomiskā uzpaukuma. I nesapņojiet.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 15.01.2013. 10.23

Vajadzētu ne tikai reabilitēt bez vainas cietušos, bet arī izvērtēt to “psihiatru” atbildību, kuri šos noziedzīgos lēmumus pieņēma. Liela viņu daļa joprojām sēž savās vietās.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu