Par laikraksta "Diena" galveno redaktoru kļūst sociologs Freimanis • IR.lv

Par laikraksta “Diena” galveno redaktoru kļūst sociologs Freimanis

41
Aigars Freimanis. Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Dita Arāja

Amatu maiņa “Dienā” nākusi “komplektā ar jauno valdes priekšsēdētāju”

Pēc sarunas ar a/s “Diena” valdi, kurā pārrunāti sadarbības principi, panākta vienošanās, ka par laikraksta “Diena” galveno redaktoru kļūst tirgus un sociālo pētījumu aģentūras “Latvijas fakti” līdzīpašnieks un vadītājs Aigars Freimanis, ziņo LETA. Galvenā redaktora pienākumus Freimanis sāks pildīt ar 7.janvāri.

Savukārt līdzšinējam laikraksta “Diena” galvenā redaktora pienākumu izpildītājam Guntim Bojāram piedāvāts turpināt darbu a/s “Diena”, vadot un attīstot koncerna multimediju platformas.

Pagājušajā nedēļā Ir.lv jau rakstīja, ka sociologs un pētījumu firmas “Latvijas fakti” direktors Aigars Freimanis kļūs par laikraksta “Diena” galveno redaktoru. To Latvijas Radio apstiprināja “Dienas” padomes priekšsēdētājs un oficiālās īpašnieces – “Rīgas tirdzniecības ostas” pārstāvis Jānis Maršāns.

Freimanis Latvijas Radio norādījis – lai pieņemtu šo piedāvājumu, viņam būs svarīgi tā nosacījumi, piemēram, redakcionālās neatkarības principi. Savukārt no “Latvijas faktu” vadības viņš tādā gadījumā atkāptos, paliekot vien par līdzīpašnieku.

Pēc Maršāna teiktā radio, šī amatu maiņa nākusi “komplektā ar jauno valdes priekšsēdētāju”, kuram esot dota izvēles brīvība, kā attīstīt avīzi.

Kā zināms, bijušais Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots jau no 2.janvāra ir a/s “Diena” valdes priekšsēdētājs. Līdzšinējais a/s “Diena” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs darbu pārtrauca 31.decembrī.

Freimanis: sarunas notika jau kopš vasaras

Pirmais jau pērngada vasarā Aigaru Freimani uzrunājis „Dienas” valdes loceklis Jānis Gavars. „Viss sākās ar vienu viņa naivu jautājumu, vai var izpētīt, kā mainīt laikraksta un portāla saturu, lai varētu gūt peļņu,” atceras Freimanis. Kad sociologs izteicis atsevišķus priekšlikumus „Dienas” darba uzlabošanā, tad nu jau bijušais „Dienas” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs aicinājis viņu kļūt par galveno redaktoru.

Te ir pretruna ar „Dienas” padomes priekšsēdētāja Jāņa Maršāna piektdien medijiem teikto, ka amatu maiņa „Dienā” nākusi „komplektā ar jauno valdes priekšsēdētāju”, par kuru šā gada 2. janvārī kļuvis bijušais LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. Freimanis stāsta, ka ar Kotu tiksies tikai pirmdien.

Sarunas vēl pirms Kota nonākšanas „Dienas” vadībā Freimanim bijušas arī ar „Dienas” galveno redaktoru Gunti Bojāru un Maršānu, kurš „Dienas” vadībā pārstāv koncerna akcionāru „Rīgas tirdzniecības ostu”. Taču Staņēvičs vairs nevada „Dienu”, un „tas mani dara uzmanīgu,” saka Freimanis, skaidrojot, ka konkrētu iespējamā darba piedāvājumu uzzinās tikai pirmdien, 7. janvārī, kad viņam paredzēta tikšanās ar „Dienas” vadību.

Tā kā nav skaidrs, uz kādu amatu Freimanis tiek aicināts, tad vismaz publiski nav zināms arī tas, kāds turpmāk būs Gunta Bojāra liktenis. „Ja Bojāra tur nebūs, es arī tur nebūšu. Viņš ir viens no atslēgas cilvēkiem, un viņam tur ir jābūt,” saka Freimanis. Viņam zināms vien tas, ka Bojārs, iespējams, vairāk uzmanības veltīs „Dienas” jaunākajam produktam – interneta televīzijai „Hugo”.

„Zināmā mērā tā ir avantūra, tāpēc es nesaku skaidru „jā”. Es neesmu cilvēks, kas var apsēsties pie galda un radīt laikrakstu,” saka Freimanis, atklājot, ka ar „Dienas” vadību savulaik viņam bijusi „runa par konkrētu funkciju kopumu”, ko viņš „Dienā” varētu darīt. Tomēr publiski iespējamos darba uzdevumus sociologs nevēlas atklāt, sakot: „Nesteigsimies”.

Neoficiāli kā „Dienas” īpašnieki tiek minēti trīs par pašmāju oligarhiem dēvētie cilvēki Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Ainārs Šlesers, jo tiek pieļauts, ka tieši viņi nopirkuši „Dienu” caur „Rīgas tirdzniecības ostu”. „Es ar trijiem oligarhiem neesmu runājis,” saka Freimanis. Tiesa, vēl aizgājušajā vasarā mediji fiksēja, ka Freimanis pusdieno kopā ar Šleseru un kādreizējo „Dienas” īpašnieku un vadītāju Viesturu Koziolu, taču Freimanis apgalvo, ka „jautājums par „Dienu” tur netika skarts nevienā vārdā”.

„Nekad neesmu bijis saistīts ar oranžajiem,” – tā Freimanis atbild uz internetā lasāmajiem pārmetumiem par iespējamo saistību ar kādreiz spēcīgo Tautas partiju. Savulaik politisko partiju reitingus „Latvijas fakti” pētījuši, pildot gan Zaļo un zemnieku savienības, gan „Latvijas ceļa”, gan pavisam nesen – partijas „Gods kalpot Rīga!” pasūtījumu. Taču Freimanis skaidro, ka tas nozīmē tikai partiju reitingu izpēti, bet ne to sagrozīšanu konkrētajai partijai par labu. „Tas ir profesionālās ētikas jautājums, un to arī praktiski nav iespējams izdarīt – reitingus gatavo citi cilvēki, un es nespēju iedomāties, kā varētu likt reitingus labot.”

Uz jautājumu, kāpēc sociologam pēkšņi interesētu pārkvalificēties par laikraksta galveno redaktoru, Freimanis skaidro, ka viņš vienā – socioloģisko un tirgus pētījumu jomā – strādā jau kopš 1990.gada rudens, vadot firmu „Latvijas fakti”, tāpēc „rutīnas apjoms, kurā esmu ieaudzis, ir vairāk nekā liels un man grūti sevi motivēt darbam”. Viņš uzņēmumu sakārtojis tā, ka tas varot sekmīgi darboties arī bez Freimaņa tiešas virsvadības. Ja Freimanis pieņems darbu „Dienā”, tad „Latvijas faktos” paliks tikai kā līdzīpašnieks.

Savukārt tirgus un sabiedrisko pētījumu centra “SKDS” vadītājs Arnis Kaktiņš aģentūrai LETA teicis, ka konkurējošās pētījumu firmas vadītāja darba maiņa liecina, ka “pasaulē nekas nav nemainīgs – viss plūst un viss mainās”. “Ja reiz laikrakstam “Diena” bija nepieciešams galvenais redaktors, tad kāpēc gan lai tas nevarētu būt Freimanis? Kāpēc gan ne?” jautājoši piebildis Kaktiņš.

Jautāts, vai tad, ja Freimanis kļūs par “Dienas” galveno redaktoru, tas varētu kaut kā ietekmēt “Latvijas faktu” darbību vai ieviest izmaiņas tirgus un sociālo pētījumu biznesa tirgū, Kaktiņš teicis, ka viņam to ir grūti prognozēt. “Man nav viedokļa par šo jautājumu. Es nevaru paredzēt, kā tas var vai nevar kaut ko mainīt “Latvijas faktu” vai tirgus un sociālo pētījumu biznesa tirgū.”

Kots: Bojārs vadīs “Hugo” 

Arī Edgars Kots Ir.lv apliecināja, ka Freimaņa apstiprināšana galvenā redaktora amatā neesot viņa lēmums – tas bijis izlemts jau pirms Kota kļūšanas par “Dienas” valdes priekšsēdētāju. Par to galvenais noteicējs bijis valdes loceklis Jānis Gavars. 

Kota uzdevums tagad esot iepazīties un sakārtot uzņēmuma finanšu plūsmas tā, lai uzņēmums sāktu nest peļņu, jo “kopējai bilancei jābūt pozitīvai”. Tieši par finanšu plūsmas sakārtošanu gan viņam esot pārmests arī LTV darbošanās laikā, bet tas nu esot viņa pašreizējais uzdevums.

Uz Ir.lv jautājumu, kas notiks ar pašreizējo “Dienas” galvenā redaktora v.i. Gunti Bojāru, Kots atteica, ka tiekot respektētas Bojāra intereses – viņš pats esot izrādījis interesi par elektroniskajiem un interneta medijiem un gribot kļūt par interneta TV “Hugo” vadītāju. Tādējādi, pēc Kota vārdiem, Bojāram tiek dota iespēja attīstīt “Dienas” audiovizuālos projektus un šīs izmaiņas Bojārs pats ir iniciējis.

Par citām izmaiņām “Dienā” Kots atturējās kaut ko bilst, vien apstiprināja, ka neapšaubāma ir sociologa Freimaņa iecelšana galvenā redaktora amatā.

 

 

 

 

Komentāri (41)

ltvpanorama 04.01.2013. 16.58

par šo te bezprincipu galertu nekad nav bijušas šaubas, kam viņš kalpo..pozitivais ir tas, ka vecajiem žulikiem nesanāk pierunāt daudz maz pieklājīgus cilvēkus šim amatam

+25
-2
Atbildēt

4

    dro > ltvpanorama 05.01.2013. 10.46

    Articulus100. Taisnība. Ozoliņš ir talantīgs “revoveržurnālists”, žēl, ka slims ar fobiju.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ltvpanorama 05.01.2013. 20.11

    …Ozoliņš dažreiz mēdz uzknābt arī kremļa pakalpiņiem
    ____________________ Jā?

    talantīgi spēlē “labo milici”?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > ltvpanorama 05.01.2013. 01.16

    Andrew. Komentāra galvenajai domai piekrītu, bet kādēļ pārmest Freimanim to, ko nepārmet apskatniekam Ozoliņam? Abi ilgu laiku bijuši vienos ierakumos un kopīgi ņirgājušies par JL? Tagad Ozoliņš vairs nepiemin NA, bet runā tikai par tēvzemiešiem un lāpnešiem…Atbildību par PV līgumu būtu jāuzņemas Vienotībai, bet Ozoliņš to visiem spēkiem cešas piešūt NA.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ltvpanorama 05.01.2013. 10.17

    lno
    Atšķirība ir. Ozoliņš dažreiz mēdz uzknābt arī kremļa pakalpiņiem. Atbildīgi par PV ir Šlesera lietu pārņēmēji.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

ligakalnina 04.01.2013. 15.11

Nu re, beidzot Freimanis varēs melot pa tiešo, neizmantojot kā dūmu aizsegu socioloģiju.
Un arī Kots turpat, dabūjis balvu par LTV sagraušanu.

+25
-5
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 04.01.2013. 18.27

    ——
    Savā vietā Krauze, Liepiņa un Kolāts. Viss notiek – galu galā rēķinus par kadru sagatavošanu sabiedriskajos medijos privātajam un ārvalstu kapitālam apmaksā Latvijas sabiedrība (nodokļu maksātājs).

    0
    -6
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 04.01.2013. 14.19

Maskas krīt

+21
-2
Atbildēt

6

    dace_roze_lmt_lv > Sandris Maziks 05.01.2013. 01.35

    “articulus100. Maskas krīt”

    – Maskava! Mūsu Maskava! Uz priekšu!

    līdz pilnīgai cilvēcīguma uzvarai, kad vairs nebūs nedz latvieša, nedz krieva.

    http://2.bp.blogspot.com/_vtn6jgBGPzQ/TAK0yNOZ63I/AAAAAAAAFGU/nge11MvB5io/s1600/829.jpg

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > Sandris Maziks 07.01.2013. 16.07

    …šobrīd vistrakāk savus pasūtītājus – Saskaņas centru un Lembergu – vazā aiz deguna Kaktiņa kantoris SKDS….:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Sandris Maziks 06.01.2013. 21.19

    Tā ir, kad nedomā un nevērtē. To, ka Freimaņonkulis pūš oligarhu tauri bija redzams jau ļoti, ļoti ilgi. Es jau vismaz 2 gadus pārslēdzu TV kanālus, tiklīdz ekrānā parādās tas tur. Es jau sen brīnos nevis par to, ka aptaujas neatspoguļo reālo situāciju Latvijā, bet gan, ka pat parasti nenopirkti žurnālisti izliekas neredzam, ka visiem zināma aptauju firma ir ļoti iespējams angažēta par labu oligarhiem.
    Principā situācija atsauc atmiņā Japānu, kur līdzīgs uzņēmums Oricon, kas ir, šķiet, Japānā lielākais mūzikas statistikas veidotājs, ir neatkarīgs, ja pajautā Sony nopirktajiem, bet Sony paspārnes uzņēmums, ja paprasa nenopirktajiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Sandris Maziks 05.01.2013. 01.17

    artikulus 100 roberts

    Maskas krīt
    Te tiešām jāpiekrīt
    To grūti rīt (ķīpa norīt)
    Gan rīt, gan aizparīt

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Sandris Maziks 05.01.2013. 01.42

    neguli, kropli? :))

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Sandris Maziks 04.01.2013. 14.24

    Te tiešām jāpiekrīt

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu