Ilvess: Latvijā ministriem „galva sāp” gan par latu, gan eiro • IR.lv

Ilvess: Latvijā ministriem „galva sāp” gan par latu, gan eiro

19
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: EPA/LETA

Igaunijas prezidents skaidro, kāpēc labāk ir būt eirozonā

Eiropas Savienības un eirozonas sabrukums Igaunijai būtu pats sliktākais no iespējamiem scenārijiem, intervijā aģentūrai BNS saka Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Ilvess stāsta, ka pēc Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa lūguma sniedzis interviju Latvijas televīzijai, lai latviešiem pastāstītu, kā tad igauņiem klājas eirozonā. Pēc šīs intervijas parādīšanas TV Ilvess no Latvijas esot saņēmis daudz komentāru, raksta igauņu portāls „Postimees.ee”.

Daudzi Latvijas iedzīvotāji nesaprotot, kāpēc jāsaistās ar eiro, ja divu miljonu lielai nācijai ir sava valūta. „Jāatgādina, ka aptuveni pirms 25 gadiem Džordžs Soross ļoti labi nopelnīja, spekulējot ar britu mārciņu. Viens. Kas šādā gadījumā notiktu ar latu?” Ilvesu citē „Postimees.ee”.

Atzīmējot atšķirības starp eirozonā esošo Igauniju un Latviju, kuras tur nav, Ilvess teic, ka igauņu ministri raizējas tikai par eiro likteni. Savukārt Latvijas valdībai ir divas bēdas – kas būs ar eiro un kas – ar latu. „Un vēl viens mazs pārdzīvojums: ko viņi teiks Eiropas ministru sanāksmē,” teic Igaunijas prezidents.

Ilvess atzīst, ka situācija ar eirozonu nav tā labākā, tomēr Igaunija tagad ir līdzdalīga kopīgā lēmumu pieņemšanā. „Stipra Eiropas Savienība ir mūsu interesēs, jo ES likumi aizstāv mūsu intereses. Kā piemēru tam varu minēt situāciju ar Krievijas uzņēmumu „Gazprom” – ko mēs vieni darītu?” vaicā Ilvess. Viņš pat nevarot iedomāties, kas būtu noticis, ja Igaunija „Gazprom” paziņotu, ka krievu gigants pārkāpj godīgas konkurences noteikumus, kā to šogad izdarīja ES. „Tā ir pavisam cita situācija,” komentē Ilvess.

Igaunijas prezidents norāda, ka pat ekonomiski stiprākā Eiropas valsts Vācija nevēlas zaudēt eiro, jo, atgriežoties pie vācu markas, strauji saruktu valsts eksports.

Tomēr Latvijas kaimiņzemes prezidentam raizes dara pēdējā laikā Eiropā vērojamā izolacionisma politika, it sevišķi no Lielbritānijas puses, sevi pretnostādot citām ES valstīm. „Es ļoti pārdzīvoju par to, kas notiek ar Eiropas Savienību, jo tā ir ļoti svarīga mūsu drošībai un labklājībai. Ja mums, kamēr esam eirozonā, kaut kas būs ne tā, mums nāks palīgā kā Grieķijai un Itālijai. (..) Eirozonā neesoša valsts var cerēt tikai uz Starptautisko Valūtas fondu. Daudziem tas nepatīk, bet tā ir realitāte, kurā dzīvojam,” saka Ilvess.

 

Komentāri (19)

ievuliitis 13.12.2012. 12.22

„Jāatgādina, ka aptuveni pirms 25 gadiem Džordžs Soross ļoti labi nopelnīja, spekulējot ar britu mārciņu. Viens. Kas šādā gadījumā notiktu ar latu?” Ilvesu citē „Postimees.ee”.

Vai mūsu valsts lielākais vai galvenais ienaidnieks – Krievija, caur sev paklausīgo SC kopā ar nekritiski domājošiem vientiešiem un par savu personisko īslaicīgo labumu domājošiem zaļzemniekiem, nespekulē šobrīd ar eiro neieviešanas referendumu?
Pēc manām domām, lai kādi sarežģījumi mūs negaida eirozonā, sliktāk, kā zem Krievijas, noteikti nebūs.
Negodprātīgie tirgotāji visos laikos ir iedzīvojušies neatkarīgi no tā vai nodokļi tiek paaugstināti vai pazemināti. Tieši tāpat – cenu celšanās par kuru, kā par iepriekšnolemtu jau bļauj visi eiro pretinieki, nav atkarīga no eiro ieviešanas. Tā ir atkarīga no tirgotāju godaprāta.

+18
0
Atbildēt

0

dro 13.12.2012. 11.59

Cik traģiski, ka mums nav prezidenta, kam varētu uzticēties…

+15
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 13.12.2012. 13.12

Kaut viens prezidents mums būtu bijis kaut uz pusi tik krietns kā Ilvess, mēs nebūtu tādos sūdos. Vēl taču viņiem bija Meri.

+10
0
Atbildēt

1

    Laumiņa > Sandris Maziks 13.12.2012. 14.01

    Kad viņiem bija Meri, mums bija G. Ulmanis ( Guntis Rumpītis), kad viņiem Ilvess, mums Bērziņš. Par ko mums tas viss. Tā kā šķērni kļūst.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu