Prezidents izsludina 2013.gada valsts budžetu • IR.lv

Prezidents izsludina 2013.gada valsts budžetu

26
Budžeta portfelis. Foto: Raitis Plauks, F64

Pirmoreiz var lietot oficiālu e-publikāciju

Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien izsludinājis likumu “Par valsts budžetu 2013.gadam”, liecina publikācija oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts budžets 2013.gadam ir pirmais valsts budžets, ko var lietot kā oficiālu e-publikāciju. Katra oficiālā e-publikācija tiek nodrošināta divos formātos. Līdzās ierastajam interneta formātam tiek veidota arī oficiālā publikācija PDF formātā, kas tiek iezīmēta ar drošu elektronisko parakstu ar laika zīmogu, lai nodrošinātu iespēju ikvienam pārliecināties par publikācijas teksta nemainību pēc publicēšanas, aģentūru LETA informēja “Latvijas Vēstnesis” komunikācijas vadītāja Ilze Apine.

Saeima nākamā gada valsts budžetu pieņēma 15.novembrī. Latvijas kopbudžeta ieņēmumi 2013.gadā plānoti 5,7 miljardi latu, bet kopbudžeta izdevumi – 5,8 miljardi latu. Vispārējais valdības budžeta deficīts 2013.gadā plānots 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7%.

2013.gadā valsts pamatbudžetā piešķirts papildu finansējums prioritāriem pasākumiem, kā prioritātes nosakot ekonomikas attīstību, demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un atalgojuma palielināšanu noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām.

Būtiskākie papildinājumi budžeta izdevumos ir saistīti ar demogrāfijas situācijas uzlabošanu valstī, par ko jau iepriekš koalīcijā bija panākta vienošanās. Nākamgad tiks palielinātas zemākās māmiņalgas, tāpat tiks piešķirts finansējums bērnudārzu rindu mazināšanai un brīvpusdienu nodrošināšanai arī otrās klases skolēniem.

No 2013.gada tiks palielināts atalgojums noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām, tostarp vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Tāpat papildu finansējums prēmiju izmaksai nākamgad tiks piešķirts atsevišķu valsts institūciju darbiniekiem, ja viņu darbības rezultātā būtiski uzlabosies situācija ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā, kā arī valsts budžeta izdevumu samazināšanā, nodrošinot efektīvu valsts parāda vadību.

Tāpat Saeima atbalstīja arī iepriekš valdībā akceptētus vairākus valsts pārvaldes iestāžu un Saeimas deputātu priekšlikumus nedaudz vairāk nekā viena miljona latu apmērā.

Atbalstīti tika arī vairāki ierosinājumi, kuri iepriekš neguva atbalstu valdībā, kā arī komisija tālāk virza dažus jaunus priekšlikumus. Saeima atbalstīja 36 000 latu piešķiršanu Dailes teātrim materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, kā arī priekšlikumu piešķirt finansējumu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) monitoringa centra kapacitātes palielināšanai, kas paredz trīs darba vietu izveidi, tāpat deputāti atbalstīja 12 801 lata piešķiršanu Latvijas Radio korespondentes birojam Briselē un vēl 50 000 latu Latvijas Radio autortiesību maksājumu apmaksai.

Deputāti arī atbalstīja ierosinājumu piešķirt 80 000 latu, lai nodrošinātu līdzfinansējumu nevalstiskā sektora attīstības programmu un projektu īstenošanai, atbalstīts tika arī priekšlikums par 100 000 latu piešķiršanu komandu sporta veidiem, kā arī atbalstīta tika iecere piešķirt 50 000 latu Ventspils Augstskolai kā līdzfinansējumu projekta veikšanai, kas paredz Latvijas pirmā satelīta “Venta-1” palaišanu.

Deputāti arī uzskata, ka nepieciešams piešķirt 40 000 latu Zilupes pašvaldībai, kas būtu līdzfinansējums siltuma sistēmas rekonstrukcijai, tāpat deputāti arī atsaukušies lūgumam par 10 000 latu piešķiršanu, kas nepieciešami PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbības atjaunošanai. Vēl deputāti atbalstīja ierosinājumu piešķirt 25 000 latu, lai bērni no reģioniem un mazākumtautību skolām varētu apmeklēt Leļļu teātri.

Savukārt 1,6 miljoni latu no VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” dividendēm tiks novirzīti, lai nodrošinātu autoceļu tīkla sakārtošanu un Latgales attīstības programmas realizāciju 2013.gadā.

 

Komentāri (26)

Armands 06.12.2012. 14.50

Baig palīdzēja http://www.e-krediti.lv/ uz 3 dienām bez maksas aizņēmos :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu