Naudas mijēji ar Rīgas domes svētību? • IR.lv

Naudas mijēji ar Rīgas domes svētību?

32
Vēl kopā pie viena apspriežu galda - "Rīgas namu" valdes loceklis Almers Ludviks (no kreisās), Rīgas vicemērs Andris Ameriks un Kārlis Kavacs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Žurnāla “Ir” rīcībā nonāk noslepenotais revīzijas ziņojums par “Rīgas namu” izšķērdīgo saimniekošanu un miljonu zaudēšanu

Noslepenotais revīzijas ziņojums par pašvaldības uzņēmuma “Rīgas nami” izšķērdīgo saimniekošanu, zaudējot miljonu latu, nonācis žurnāla “Ir” rīcībā. Tas liecina, ka pašvaldības uzņēmums sešu mēnešu laikā noslēdzis trīs līgumus, kuru kopsumma sasniedz 6,5 miljonus. Uz daudziem jautājumiem atbildes būs jāgaida no izmeklētājiem, jo Rīgas amatpersonas izvairīgi klusē.

Pašvaldības uzņēmuma “Rīgas nami” saimniekošanu ar rīdzinieku naudu žurnāls salīdzina ar “Latvenergo” miljonu pazušanu 90.gadu vidū, tikai šoreiz darījumu gali ved nevis ārzonās, bet kādā Latgales priekšpilsētas pagalmā.

Jau rakstīts, ka aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu policija šogad aizturēja “Rīgas namu” vadītāju Kārli Kavacu (GKR). Vēl kāda privātpersona šajā kriminālprocesā tika aizturēta aizdomās par piesavināšanos, kas izdarīta lielā apmērā. Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) 11.septembrī atstādināja SIA “Rīgas nami” valdi, jo uzņēmums veicis augsta riska finanšu darījumus.

Kad iepriekšējo “Rīgas namu” vadītāju Andri Lāci atlaida no darba, viņš jaunajiem uzņēmuma vadītājiem pūrā atstāja krietnus ietaupījumus: 2010.gada jūlijā termiņdepozītos dažādās bankās “RN” bija noguldīti 5,3 miljoni latu. Lācis žurnālam skaidro, ka nauda pelnījusi procentus un krāta dažādiem vērienīgiem darbiem, piemēram, Kongresu nama vai Nacionālā Mākslas muzeja rekonstrukcijai. Summa ir liela, jo divkārt pārsniedz uzņēmuma gada apgrozījumu ilgā laika posmā, bet, salīdzinot ar peļņas rādītājiem, izskatās pavisam grandiozi – piemēram, “RN” peļņa pēdējos četros gados bijusi kopumā 370 tūkstoši latu.

Mazliet vairāk nekā gadu pēc “RN” vadības maiņas – 2011.gada beigās – termiņdepozītu noguldījumos “RN” vairs nav neviena lata.

Kur pazudusi pašvaldības uzņēmuma nauda, joprojām ir neatbildēts jautājums, lai gan ir skaidrs, ka “RN” nodarbojusies ar naudas maiņu jeb valūtas spekulācijām. Tā uzņēmums 2010.gada 7.decembrī noslēdzis pirmo līgumu par valūtas maiņas pakalpojumiem ar SIA “Viesis”. Saskaņā ar Kavaca un “RN” valdes locekļa Almera Ludvika parakstīto līgumu “RN” pārskaita firmai 320 tūkstošus latu, tā konvertē summu eiro un pārskaita atpakaļ. Šis līgums paredz procenta maksājumus par naudas izmantošanu un arī līgumsodu par termiņa neievērošanu.

Nākamais līgums ar naudas mijējiem noslēgts 2011.gada 18.martā. Tāpat kā iepriekš, nav veikta iepirkuma procedūra atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām. Šo līgumu “RN” vārdā parakstījis Kavacs viens pats, toties summa četrkāršojusies – pašvaldības uzņēmums apņemas “Viesim” pārskaitīt 1,4 miljonus latu, kas firmai atkal jāpārvērš eiro un 15 darba dienu laikā jāpārskaita atpakaļ.

Kad šis līgums izpildīts, Kavacs slēdz nākamo – 2011.gada 25.maijā. Iepirkuma nav arī šoreiz, taču darījums nu saucas nevis valūtas konvertācijas, bet gan pakalpojumu līgums, un arī partneris ir cits – SIA “Zeus”. Starp veco un jauno naudas mijējfirmu gan pastāv cieša saite, jo 2010.gada oktobrī tās iesaistītas kopējā reorganizācijā.

Kā norādīts pārbaudes atzinumā, uz “Zeus” kontiem pārskaitīti gan “RN” piederošie latu, gan eiro uzkrājumi, un Kavacs ar šādu līgumu ir panācis, ka firmas rīcībā ilgstoši bez maksas nonākuši liela apjoma finanšu līdzekļi. Turklāt revidenti secina – šie valūtas konvertācijas pakalpojumi vispār nebija vajadzīgi, jo “RN” jau bija pietiekamas summas gan latos, gan eiro, lai norēķinātos ar dažādiem darījumu partneriem.

Nav redzams arī saimniecisks ieguvums, tieši pretēji – arī 2011.gadā grāmatvedības reģistros, pārrēķinot darījumu summas pēc Latvijas Bankas kursa, valūtas konvertācijas rezultātā uzņēmums palicis jaņos – ieņēmumi no valūtu konvertācijas bijuši 8940 latu, bet izdevumi 14 tūkstoši latu, kā rezultātā zaudējumi veido 5063 latus.

Taču ar šiem dažiem tūkstošiem stāsts nebeidzas – firma “Zeus” palikusi “RN” parādā pēdējo maksājumu 1 265 740 latu apmērā, kas tai bija jāpārskaita līdz 24.jūlijam. Nauda “RN” nav ienākusi, taču arī pie valūtas mijējiem šāda summa nav atrasta, raksta žurnāls.

Kopš izmeklēšanas sākšanas izmaiņas piedzīvojusi firma “Zeus” vadība, atlaisti visi “RN” valdes locekļi. Tomēr neatbildēts pašlaik ir jautājums, vai Kavacs tiešām rīkojās pats uz savu roku, slēdzot valūtas darījumus. Informācija, kas ir žurnāla rīcībā, liek apšaubīt, ka “RN” valde, kurā darbojās arī Amerika partijas biedrs Ludviks, būtu varējusi noslēpt uzņēmumā notiekošo no domes vadības.

Rīgas domes pārbaudes atzinumā secināts – “RN” valdes locekļiem Ludvikam un Marekam Segliņam bija iespējas un pienākums konstatēt darījumus ar “Zeus”, līdz ar to revidenti uzskata, ka Kavacs, Ludviks un Segliņš ir solidāri atbildīgi par “RN” nodarītajiem zaudējumiem 1,26 miljonu latu apmērā. Par augstāku atbildības līmeni ziņojumā nav runāts.

Vairāk lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (32)

silvija_vitina 29.11.2012. 09.07

Par šito saimnieciskumu varētu “ieņirgt”, jo kurš tad vēl cits, ja ne SC un, protams, Ameriko de GKR, ir vis-vis-vissaimnieciskākie Rīgas vadītāji. Diemžēl, šis “saimnieciskums” visai sāpīgi skar visus tos rīdziniekus, kuri maksā milzīgas summas par šo saimnieku sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem. Jācer, ka ar “minimālā pabalsta summu”, par kuru saimnieki tagad sitas uz dzīvību un nāvi, viņi kaut kā spēs “reabilitēties” (sorry par ironiju).

+11
0
Atbildēt

0

putekliic 29.11.2012. 09.15

Tas viss, protams, ir ārkārtīgi skumji, lai neteiktu vairāk. Bet visskumjākais ir tas, ka šis un citi noziedzīgi darījumi maz ietekmēs pašreizējās Rīgas domes kleptokrātu pozīcijas. Un tam ir viens iemesls – VIŅI DALĀS! Brīvbiļetes, nodokļu atlaides u.c. Plus, protams, “krievvalodīgais” vēlētājs, kuram tas viss ir vēl vairāk pie kājas – galvenais, ka pie varas ir “mūsējie”. Diemžēl ne Vienotībai, ne citām “latviskajām” partijām nav sava piedāvājuma – tikai nodrāzti politiski lozungi un tukši saukļi (strādāsim, lai Rīga kļūtu par Ziemeļeiropas pērli, vai atdosim Rīgu Latvijai – kādas šausmas) un paputējuši vai nez-no-kurienes izvilkti mēra kandidāti.

+9
-2
Atbildēt

1

    matissk > putekliic 29.11.2012. 12.47

    es ar brīnos – ko tie krievi čammājas – sen jau bērns nevar dabūt darbu, ja neprot krieviski, bet vēl neesmu dzirdējis lozungus – Atdosim Rīgu Krievijai vai Padarīsim Rīgu par Krievijas nomales pērli. Katiknu pie vainas nebūtu krievu filmu kanāli, jo tur vienmēr rāda filmas par bandītismu Krievijā, nu un šitie tad ar raustās, ka nedabū no īstākiem piesmēķēt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dro 29.11.2012. 09.52

Izrādās, ka pasaulē nekur nav tik augstas raudzes demokrātija kā Latvijā – visu nosaka vēlētājs, nevis likums un tā “sargātāji”. Tā tas ir Ventspilī, tā tas ir kā tagad atklājies arī Rīgā, tā tas bija, kad pie varas bija kampēji un “pelnītāji”, tās tas ir tagad, kad valsti vada “tiesiskuma koalīcija”, kuras pārstāvji atzinīgi vērtē Ušakova – Amerika kliķes saimniecisko darbību, Rīgai tikai jākļūstot latviskākai:)
Paldies autorei!

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu