Īrijas ministre Latvijai prasīs uzlabot drošību internetā • IR.lv

Īrijas ministre Latvijai prasīs uzlabot drošību internetā

21

Latvijā radītā portāla uzturētāji – sabiedrības neiecietībā nevajag vainot internetu

Īrijas bērnu un jaunatnes lietu ministre Frānsisa Ficdžeralda organizē vēršanos pie vairākām Latvijas amatpersonām un varasiestādēm, lai prasītu uzlabot drošību interneta vietnēs, ziņo LETA.

Ficdžeralda paziņojusi, ka viņa palielinās spiedienu uz “pretrunīgi vērtēto Latvijas sociālo mediju vietni “ask.fm”, vēsta Īrijas laikraksts “Independent”. Latvijā radīto portālu “ask.fm”, kura kopējais lietotāju skaits sasniedz 21 miljonu cilvēku visā pasaulē, vecāki vaino divu Īrijas pusaudžu pašnāvībās, jo viņas portālā saskārušās ar ņirgāšanos un pazemošanu.

Ficdžeralda vērsusies pie Īrijas ārlietu ministra Īmona Gilmora, lai viņš šo jautājumu apspriež ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP). Laikraksts “Diena” rakstīja, ka Ficdžeralda nosūtījusi vēstuli arī par komunikācijām atbildīgajam Latvijas satiksmes ministram Aivim Ronim, kurā pausts satraukums, ka Latvijā radītā portāla “Ask.fm” saturu neuzrauga tā uzturētāji.

Ficdžeralda aicina Latvijas varasiestādes izmeklēt, kādi drošības pasākumi tiek ievēroti sociālo komunikāciju vietnē “Ask.fm”.

Pēc Īrijas mediju ziņotā, vietne ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Vietnes īpašnieki arī neveic satura uzraudzību un nevēlama satura dzēšanu.

Īrijas ministre par interneta drošības jautājumiem apspriedusies arī par pasaulē lielākā sociālo komunikāciju vietnes “Facebook” vadību Īrijā.

Divu meiteņu pašnāvības pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījusi plašas diskusijas Īrijas sabiedrībā, kur izskanējuši arī aicinājumi no Īrijas bloķēt pieeju “Ask.fm” vietnei.

Tikmēr viens no portāla dibinātājiem Marks Terebins internetā raksta, ka problēmas sakne ir jāmeklē kaut kur dziļāk – izglītībā un morālajās vērtībās -, nevis viņu radītajā portālā. “Ask.fm” esot tikai komunikācijas rīks, tāpat kā telefons vai papīrs un pildspalva. Pēc notikušā viņš iesaka nevis vainot rīku, bet mainīties, kļūstot laipnākiem un tolerantākiem pret apkārtējiem.

Arī skolas, kurā mācījās viena no mirušajām pusaudzēm, direktors Frenks Dūlijs atzinis, ka ir jābūt piesardzīgiem, pirms šajā nāvē vaino internetu.

Portālu radīja piecu puišu komanda – Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka. Portālā reģistrējies 21 miljons lietotāju visā pasaulē, ik dienas šis skaits palielinoties par 50 000. Lielākā daļa portāla auditorijas ir pusaudži.

 

Komentāri (21)

Anna Gaigule 05.11.2012. 17.43

Jau otrs raksts par šo tēmu http://www.ir.lv/2012/11/2/divu-pusaudzu-pasnavibas-irija-vaino-latvija-raditu-portalu/ nu jau augstākā līmenī liek domāt, ka patiesās intereses nav dažu nenosvērtu tīņu auklēšana.
Ja mani kāds īrs feisbūkā nosauks par stulbeni, un es izdarīšu pašnāvību, vai Latvijas ārlietu ministrija varēs pieteikt (ekonomisko/interneta) karu Īrijai?

+7
-3
Atbildēt

5

    dzerkaleliva > Anna Gaigule 05.11.2012. 21.59

    Var saprast Latvijas valsts iedzīvotāju vēlmi, lai citas valstis un īpaši sociāli augsti attīstītas, ignorētu cilvēku dzīvības tāpat, kā pieņemts bauru zemē, bet droši vien, ka šīs valstis, tomēr bauru vēlmi ignorēs un bauru zemei būs vai nu jādara ko liek vai jāpiķo uz bauru rēķina.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Anna Gaigule 06.11.2012. 04.30

    Pēc šādas loģikas arī policiju var likvidēt un slepkavības neizmeklēt, kā arī vienmēr atrast kādu iemeslu, kas izraisa vairāk nāves. Vecums piemēram un tā kā tas ir neizbēgams, tad atstāt visu kā ir. Cik gan tas ir tipiski bauriski, sajūsmu par šādu baurisku attieksmi ieskaitot.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    SIA Media Pasts > Anna Gaigule 05.11.2012. 23.09

    Būtu ask.fm reģistrēts Īrijā viņi jau vakar runātos ar gardu. Man liekas, ka pats atbildēji uz savu uzdoto jautājumu – Latvija šādā gadījumā neko nedarīs un nemeklēs pat vainīgos – Īrijai 2 jauniešu pašnāvības ir ārkārtēja situācija.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Anna Gaigule 06.11.2012. 09.25

    Neesmu jurists, tomēr veselais saprāts liek domāt, ka, ja kāds izdara pašnāvību, slepkava ir viņš pats. Lai arī par ko būtu vainīgi pārējie, tā noteikti nav slepkavība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Anna Gaigule 06.11.2012. 00.08

    Īrijā pašnāvības izdara ap 400 cilvēkiem gadā: http://www.nosp.ie/mortality_statistics.pdf divi no tiem šogad — ask.fm lietotāji. Savukārt no vēža mirst ap 30000 http://www.cancer.ie/about-us/media-centre/cancer-statistics
    Lietojot veselīgāku uzturu īri izglābs vairāk dzīvības, nekā slēdzot vienu Latvijas interneta portālu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 05.11.2012. 22.47

No drošiem avotiem zināms, ka prasībai pievienosies Arābijas ticības brīvības ministrs un Vanuatu cilvēktiesību komisārs. Kenijas un Dienvidosetijas aizsardzības ministriju līdzdalība vēl nav apstiprināta.

+4
0
Atbildēt

0

Ieva 06.11.2012. 18.42

Es esmu par to, lai ieviestu cenzūru. Bet ne tikai ask.fm, bet visās vietās, kur iespējami anonīmi komentāri.Tikai ne politisko cenzūru, kā agrāk, bet cilvēcisko. Lai neizskanētu rupjības, rasistiski komentāri, uzbrukumi autoram utt. Tā nav ask.fm problēma, tā ir interneta problēma, un tā ir jārisina.

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu