Kam lai sēžas kamanās? • IR.lv

Kam lai sēžas kamanās?

3
Republikāņu kandidāts Mits Romnijs (pa kreisi) un ASV prezidents Baraks Obama televīzijas debatēs 22.oktobrī

Pat dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī nav pārliecinošu uzvarētāja prognožu –  aptauju skaitļi nervozi lēkā un liecina, ka vēlētāju simpātijas ir sadalījušās gandrīz precīzi uz pusēm

Dažas dienas pirms gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām sākot diskusiju par šo tēmu, jūs neglābjami riskējat sev sabojāt dienu – ja nezināt, vai sarunas biedrs būs jūsu domubiedrs. It īpaši manā dzīvesvietā Mičiganā, vienā no 10 politiski svārstīgajiem valsts štatiem, kuros nevienam amata kandidātam – ne demokrātu virzītajam Barakam Obamam, ne republikāņu kandidātam Mitam Romnijam – aptaujas neuzrāda pārliecinošu balsu vairākumu, neraugoties uz ieguldītajām pūlēm un naudu. 

Demokrātu virzītais amata kandidāts Baraks Obama (51) varētu cerēt, ka Mičiganā veiksme viņam uzsmaidīs tikpat dāsni kā 2008.gada vēlēšanās. Tajās viņš savu sāncensi republikāni Džonu Makeinu apsteidza par 17%. Obama turpināja prezidenta Džordža Buša sākto Mičiganas štata lepnuma – autoražotāju gigantu General Motors un Chrysler – glābšanu. Kopš 20.gadsimta sākuma autoražošana ir bijusi svarīgākā Mičiganas rūpniecības nozare, 25% cilvēku strādāja ar autoražošanu saistītos uzņēmumos. Krīzes laikā darbu zaudēja simtiem tūkstošu cilvēku, tomēr valsts pamestais glābšanas riņķis palīdzēja. Kopš 2009.gada vidus štats atguvis aptuveni 156 tūkstošus darbavietu, lielā mērā pateicoties tieši Lielā trijnieka – autoražošanas uzņēmumu Ford, General Motors un Chrysler – renesansei. Nozīmīgs spēlētājs visos notikumos bijusi autoražotāju arodbiedrība UAW

2008.gada krīzes laikā tā saņēma daudz pārmetumu par to, ka bremzējusi industrijas spēju konkurēt pasaules tirgū, turpinot ražot produkciju, pēc kuras nav pieprasījuma tirgū, un maksājot strādniekiem arodbiedrību biedriem 70 dolāru stundā, kamēr jaunpienācēji par tādu pašu darba apjomu saņēma 26 dolārus. Arodbiedrības ir aktīvas un ietekmīgas Demokrātu partijas atbalstītājas. Līdzīgi kā citos štatos, kur guberantors nāk no Republikāņu partijas, arī Mičiganas Riks Snaiders mēģina ierobežot arodbiedrību lomu, uzskatot, ka tas ir vienīgais veids, kā panākt ekonomikas atveseļošanos. Tomēr mēģinājums padarīt Mičiganu par Right to Work State jeb pieņemt likumu, kas pievienošanos arodbiedrībām atzīst par neobligātu, līdz šim beidzies neveiksmīgi, un investoriem nākas rēķināties ar arodbiedrības uzstādītiem noteikumiem vai doties citur.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu