Noteic autoratlīdzību arī zibatmiņām un personālajiem datoriem • IR.lv

Noteic autoratlīdzību arī zibatmiņām un personālajiem datoriem

3
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Valdība nolemj ar datu nesēja atlīdzību neaplikt mobilos tālruņus

Nesēja jeb autortiesību atlīdzība būs jāmaksā arī par USB zibatmiņām un personālajiem datoriem, taču ar nodevu netiks aplikti mobilie tālruņi, šodien nolēma valdība, ziņo aģentūra LETA.

Grozījumi noteikumos par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību paredz, ka nesēja jeb autortiesību atlīdzība būs jāmaksā ne tikai par CD un DVD, bet arī par USB zibatmiņām un personālajiem datoriem, ieskaitot portatīvos datorus un planšetdatorus.

Kā ziņots, Satversmes tiesa maijā uzdeva valdībai papildināt sarakstu ar datu nesējiem un reproducēšanai izmantojamajām iekārtām, par kurām maksājama autoratlīdzība. Četras autortiesību organizācijas bija vērsušās Satversmes tiesā, uzskatot, ka savulaik valdības apstiprinātais saraksts ir novecojis un nepilnīgs, jo tajā nav iekļauti modernāki datu nesēji.

Noteikumu grozījumi paredz, ka atlīdzības lielumu nosaka kā procentuālu likmi no datu nesēja vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas pirmās pārdošanas cenas Latvijas teritorijā. Visu veidu CD un DVD tie būs 6%, USB zibatmiņām – 4%, personālajiem datoriem – divi lati par vienu vienību.

Šodien valdības sēdē pret atlīdzības noteikšanu datoriem iebilda vairākas uzņēmēju organizācijas – Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Datortehnoloģiju asociācijas (LDTA), Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvji.

LDTA pārstāvis Dzintars Zariņš norādīja, ka daudzās citās valstīs, piemēram, ASV, šādas nodevas nav. Savukārt LIKTA uzskata, ka jaunais regulējums nenovērš pastāvošo problēmu ar dubultās atlīdzības piemērošanu.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) atgādināja, ka Ministru kabineta komitejā tika panākta vienošanās vērtēt iespēju neaplikt vispār vai arī noteikt fiksētu, nevis proporcionālu likmi datoriem, tādējādi, viņaprāt, IT nozare varētu piekrist, ka Kultūras ministrijas piedāvājums noteikt to divu latu apmērā ir solis samazinājuma virzienā.

Ministrijas juriskonsults Rihards Gulbis norādīja, ka jau patlaban tiem datoriem, kuros iebūvēti CD un DVD rakstītāji, ir viena lata atlīdzība. Viņš teica, ka IT nozare piedāvāja noteikt datoriem atlīdzību viena lata apmērā, bet autortiesību organizācijas – trīs latu apmērā. Viņš norādīja, ka, piemēram, Lietuvā paredzēts noteikt četru latu autoratlīdzību par datoriem. Piedāvāto risinājumu ministrija uzskata par samērīgu.

Grozījumi noteiks, ka tukšo datu nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izgatavotājiem un komersantiem, kas Latvijā ieved šīs preces, būs pienākums nesēja atlīdzību administrējošajai organizācijai sniegt informāciju par šo preču pirmo pārdošanas cenu Latvijā.

Komentāri (3)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu