Turcija nosēdina lidmašīnu ar militāru kravu Sīrijas kaujiniekiem • IR.lv

Turcija nosēdina lidmašīnu ar militāru kravu Sīrijas kaujiniekiem

33
No Maskavas izlidojusī lidmašīna tika nosēdināta Ankarā, lai noskaidrotu, kādu aizliegtu kravu Sīrijai tā ved. Foto: AFP/LETA

Pasažieru lainerī no Maskavas lidojuši arī vairāk nekā desmit Krievijas pilsoņi

Turcijas iznīcinātāji aizdomās par ieroču pārvadāšanu, trešdien piespieda Ankarā nolaisties no Maskavas lidojušu pasažieru laineri, kurā atradusies “nevēlama krava”, kas konfiscēta. Šī militārā krava bijusi domāta Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam, raksta “Spiegel.de”.

Neoficiāla informācija liecina, ka lidmašīnā atrastas militārās komunikācijas ierīces. Tās tikušas konfiscētas, un lidmašīnai pēc vairākām stundām ļauts turpināt ceļu, vēsta LETA/AFP. Saskaņā ar citiem avotiem lidmašīnā atradušas raķešu daļas.

Lidmašīna “Airbus A-320”, kurā saskaņā ar dažādiem avotiem atradās aptuveni 25 līdz 35 pasažieri, bija ceļā no Maskavas uz Damasku. Pasažieru vidū atradušies arī vairāki krievi, raksta “Spiegel.de”, par kuru aizturēšanu Maskava pieprasījusi Turcijai paskaidrojumus. Ziņu aģentūra “Interfax” vēsta, ka saskaņā ar vēl neapstiprinātu informāciju 17 no pasažieriem bijuši Krievijas pilsoņi.

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu apliecināja, ka lidmašīnā atrasta “nevēlama krava”, par kuru saskaņā ar civilās aviācijas nolikumu iepriekš bijis jāziņo. “Mēs esam apņēmības pilni kontrolēt ieroču piegādi režīmam, kas tik brutāli slaktē civiliedzīvotājus,” valsts televīzijā skaidroja ministrs. “Ir nepieņemami, ka šādi pārvadājumi tiek veikti, izmantojot mūsu gaisa telpu.”

“Šodien mēs saņēmām informācija, ka šī lidmašīna veda kravu, kas neatbilda civilās aviācijas noteikumiem,” piebilda Davutoglu.

Vnukovas lidostas pārstāve skaidro, ka “reizi nedēļā lidsabiedrība “Syrian Airlines” veic lidojumus no Maskavas uz Damasku”. “Lidmašīna pacēlās normāli, nekādu incidentu nebija,” viņa piebilda.

Krievijas vēstniecība Ankarā jau sazinājusies ar Turcijas valdību, pieprasot sīkākus paskaidrojumus par lidmašīnas nosēdināšanu, ziņo “Interfax”.

Davutoglu savukārt norādījis, ka notikušais Krievijas un Turcijas attiecības neietekmēs. Krava Turcijā tiks aizturēta līdz tālākai izmeklēšanai, paskaidroja Davutoglu.

Pēc “Airbus A-320” piespiedu nolaišanās Ankara brīdināja Turcijas aviokompānijas neizmantot Sīrijas gaisa telpu, lai izvairītos no iespējamajiem Damaskas atriebības aktiem. Brīdinājuma dēļ Turcijas lidmašīnas mainīja maršrutus, radot nelielus traucējumus gaisa satiksmē.

Šomēness Irākā tika apturēta un pārmeklēta Irānas kravas lidmašīna, kas bija ceļā uz Sīriju, taču tai tika ļauts turpināt ceļu, jo netika atrasti aizliegti priekšmeti. Savukārt jūnijā Lielbritānija lika griezties atpakaļ Krievijas kuģim, uz kura atradās Sīrijai paredzēti triecienhelikopteri un raķetes.

Jau vēstīts, ka Turcijas un Sīrijas attiecības pēdējā laikā ir strauji pasliktinājušās. Pagājušajā nedēļā vienā no Turcijas pierobežas ciematiem trāpīja no Sīrijas raidīti artilērijas šāviņi, nogalinot piecus Turcijas mierīgos iedzīvotājus.

Reaģējot uz to, Turcijas parlaments ārkārtas sēdē pilnvaroja valdību nepieciešamības gadījumā veikt militāras operācijas Sīrijas teritorijā, un kopš tā laika Turcija uz jebkuru apšaudi no Sīrijas puses ir reaģējusi ar pretuguni.

Trešdien Turcijas armijas štāba priekšnieks ģenerālis Nedždets Ezels brīdināja Sīriju par bargāku pretreakciju, ja apšaudes turpināsies.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu