Režisora Oļģerta Krodera bēres būs 18.oktobrī • IR.lv

Režisora Oļģerta Krodera bēres būs 18.oktobrī

32
Oļģerts Kroders. Foto: Jānis Saliņš, F64

Režisora izvadīšana notiks no Valmieras drāmas teātra

Šorīt plkst. 8.20 uz citu skatuvi aizgāja Oļģerts Kroders, liecina ieraksts Valmieras drāmas teātra mājas lapā. Režisors šogad nesen atzīmēja savu 91.dzimšanas dienu un, būdams smagi slims, sniedza pēdējo interviju arī žurnālam “Ir”.

Teātra kritiķe Edīte Tišheizere Ir.lv teica, ka režisora izvadīšana varētu notikt pēc nedēļas, un zīmīgi, ka 17.oktobrī – nākamtrešdien – Valmieras teātra repertuārā ir Krodera režisētā luga “Hamlets”.

Režisora Oļģerta Krodera bēres notiks nākamnedēļ, 18.oktobrī. Valmieras drāmas teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Peļņika informēja, ka atvadīšanās no režisora Valmieras drāmas teātrī notiks no plkst. 11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem plānots plkst. 14.

Pie teātra pusmastā trešdien nolaists karogs, bet foajē pie Krodera portreta stāv aizdegta svece un divas baltas rozes, raksta LETA.

Teātrī turpinās darbs pie izrādes “Mātes un meitas”, kuru Kroders iestudēja kopā ar režisori Inesi Mičuli. Decembrī Valmieras teātrī pēdējo reizi tiks rādīts Krodera iestudētais “Hamlets”. Paredzēts, ka to tiešraidē demonstrēs arī Latvijas televīzija.

Pēdējā Krodera iestudētā izrāde Valmieras teātrī ir “Līgava bez pūra”, kuras pirmizrāde bija šā gada 20.jūnijā.

“Bez Krodera Latvijas teātris XX un nu jau arī XXI gadsimtā nebija iedomājams. Viņa dzīve bez Latvijas un teātra arī,” teikts Valmieras drāmas teātra kolēģu atvadu vārdos izcilajam režisoram. 

„Mani nepatīk, ka mani komandē. Es esmu pretī vienmēr. Loģiski – jo neviena iekārta nav laba visiem,” smējās Kroders un savās izrādēs visskaudrāk visu mūžu skāra tieši varas tēmu – tam, ko vara, varmācība nodara cilvēkam, tam, kas aizliedz cilvēkam radošo brīvību.

Viņam ir Triju Zvaigžņu ordenis (2001), Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekļa nosaukums (2007), Kultūras ministrijas gada balvas kultūrā, „Trīs brāļu” balva par mūža ieguldījumu (2007), Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā (2009), Latvijas teātra gada skates „Spēlmaņu nakts” balva par mūža ieguldījumu, viņa izrādes pēdējos gados regulāri saņēmušas skatītāju balvu. Kroders divreiz ar desmit gadu pārtraukumu ir ieguvis Latvijas teātru labākā režisora balvu. Bet pāri visam – 56 gadi teātrī, 39 lomas teātrī un kino (kam klāt vēl vairāk kā 40 lomas skolu teātrī un Ziemeļos), režijas 136 izrādēm profesionālajos teātros, plus 29 izrādēm Ziemeļos, atceres vārdos raksta kolēģi.

“Mums likās, ka viņš dzīvos mūžīgi. Viņam arī. Galvenais viņa dzīvē bija māksla un mīlestība. Un abas viņš baudīja, un abām tām viņš kalpoja līdz pēdējam brīdim. Un dalījās tajā visā. Viņš palika teātrī līdz pēdējam brīdim. Citējot Hamletu: Tālāk tikai klusums… Citējot Kroderu: Mākslas funkcija ir attīrīt cilvēci. Un likt domāt, jo skaistums izglābs mūs visus.”

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš izsaka visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, Valmieras Drāmas teātra saimei un visai Latvijas teātra sabiedrībai, skatuves mākslas leģendu, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku, izcilo režisoru un aktieri Oļģertu Kroderu mūžībā aizvadot, informēja Prezidenta preses dienestā.

“Mūsu atmiņās vienmēr paliks Oļģerta Krodera spilgtā personība, intelektuālais brīvības gars, spēja būt vienmēr jaunam un neatkarīgam savās domās un spilgtajos izrādes uzvedumos. Tieši tāds viņš paliks mūsu atmiņās, jo nezūdošā degsmē prata nodoties savas dzīves lielākajam aicinājumam un izaicinājumam – teātrim,” saka Valsts prezidents.

Kroders dzimis Rīgā 1921.gada 9.augustā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa un tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940. gada septembrī sācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filo zofijas fakultātē, bet 1941. gada 14. jūnijā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Atgriezies Latvijā 1956. gadā, nodarbojies ar teātra kritiku. 1959. gadā sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālajā teātrī – Jāņa Kalniņa opera “Ugunī”, liecina LETA arhīvs.

Kroders bija viena no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā. Viņš bija Valmieras teātra režisors (no 1964. līdz 1974. gadam un kopš 2001. gada), Liepājas teātra režisors (no 1959. līdz 1964.gadam) un galvenais režisors (no 1974. līdz 1989.gadam), Nacionālā teātra galvenais režisors (no 1990. līdz 1995.gadam).

Pieminot mūžībā aizgājušo leģendāro latviešu režisoru Kroderu, trešdien, 10. oktobrī, LTV1 programmā veiktas izmaiņas. Plkst. 18.30 LTV1 ēterā būs skatāma režisores Mārītes Balodes 2011.gadā veidotā LTV videofilma „Režisors Oļģerts Kroders dzīves garumā”, bet plkst. 19.30 – Oļģerta Krodera piemiņai veltīts raidījuma „100 g kultūras” speciālizlaidums, informē LTV preses sekretārs Jānis Kalvee.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu