Gruzijas ceļš • IR.lv

Gruzijas ceļš

4
Matiass Huters

Varas dalīšana starp prezidentu un parlamentu ir jauna pieredze, kas nebūs viegla

Bidzina Ivanišvili, Gruzijas bagātākais cilvēks un nākamais premjers, pirmdien prezentēja savu valdību. Kaut arī 1.oktobra parlamenta vēlēšanas neritēja pavisam gludi, kopumā tās atspoguļo vēlētāju gribu – Ivanišvili vadītā koalīcija Gruzijas sapnis saņēma 55% balsu, bet prezidenta Mihaila Saakašvili Apvienotā nacionālā kustība cieta sakāvi. Gruzija piedzīvo savu pirmo demokrātisko varas maiņu. Vairāki valdības ministri ir pametuši valsti, baidoties no saukšanas pie atbildības.

Rožu revolūcijas laikā 2003.gadā Saakašvili uzņēmās atbildību par disfunkcionālu valsti, kas nespēja pat nodrošināt iedzīvotājiem elektrību un bija korupcijas pārņemta. Saakašvili reformas ir atjaunojušas valsti. Infrastruktūra ir sakārtota, enerģijas piegāde stabila, sabiedrība uzticas policijas patruļām, noziedzības līmenis krities, valsts pārvalde darbojas efektīvi, kukuļdošana vairs nav ikdienišķa lieta, ēku fasādes Tbilisi un Batumi centrā ir atjaunotas. 

Tomēr uzslavas par Gruzijas veiksmes stāstu nav līdz galam pamatotas. Varas atbildīguma, cilvēktiesību un mediju brīvības jomās progress kopš Saakašvili nākšanas pie varas ir bijis ļoti niecīgs. Parlaments, kurā 80% mandātu kontrolēja Apvienotā nacionālā kustība, pārtapa balsošanas mašīnā, bez kontroles atstājot ar plašām pilnvarām apveltīto prezidentu un iekšlietu ministru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu