Nobela prēmija medicīnā par cilmes šūnu pētījumiem un klonēšanu • IR.lv

Nobela prēmija medicīnā par cilmes šūnu pētījumiem un klonēšanu

33
Japānas zinātnieks Šinja Jamanaka. Foto: AFP/LETA

Prēmiju saņems Japānas un britu zinātnieki

Nobela prēmija medicīnā pirmdien piešķirta Japānas zinātniekam Šinjam Jamanakam un britu biologam Džonam B. Gērdonam par cilmes šūnu pētījumiem un dzīvnieku klonēšanu, ziņo LETA/AFP.

Abi zinātnieki godināti par “atklājumu, ka pieaugušas šūnas var pārprogrammēt, lai tās kļūtu pluripotentas”, teikts Zviedrijas Akadēmijas paziņojumā.

Pētnieki atklājuši, ka “nobriedušas, specializētas šūnas var tikt pārprogrammētas, lai tās kļūtu par nenobriedušām šūnām, kas spējīgas pārvērsties par visa veida organisma audiem”.

Pārprogrammējot cilvēku šūnas, “zinātnieki radījuši jaunas iespējas slimību pētījumiem un diagnozes un ārstēšanas metožu izstrādei,” skaidro Nobela komiteja.

Gērdons strādā Gērdona institūtā Kembridžā, savukārt Jamanaka ir profesors Kioto universitātē Japānā.

Pērn Nobela prēmija medicīnā tika piešķirta trim imunologiem un ģenētiķiem – Brūsam Boitleram no ASV, Žilam Hofmanam no Luksemburgas un Ralfam Steinmanam no Kanādas – par atklājumiem imunoloģijā.

Nobela balva sastāv no zelta medaļas, diploma un naudas prēmijas, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem.

Līdz ar balvas piešķiršanu sākusies Nobela balvu nedēļa.

Nobela prēmijas medicīnā tiek piešķirtas kopš 1901.gada. Pirmo prēmiju medicīnā saņēma vācu bakteriologs Emīls Ādolfs fon Bērings par difterijas seruma terapijas atklāšanu, atgādina “Spiegel.de”.

Arī Latvijas vārds, atšķirībā no mūsu kaimiņiem igauņiem un lietuviešiem, iekļauts Nobela prēmijas laureātu kartē – ķīmiķis Vilhelms Ostvalds 1909.gadā saņēma Nobela prēmiju par katalīzes atklāšanu. Vācbaltu ķīmiķis un filozofs Ostvalds dzimis Rīgā.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu