Mums vajag mazu, labi algotu valsts pārvaldi • IR.lv

Mums vajag mazu, labi algotu valsts pārvaldi

4
Kaspars Kauliņš

 

Valdība atkal atgriezusies pie jautājuma par atalgojuma palielināšanu valsts kapitālsabiedrību vadītājiem. Lai arī kādi būtu šā jautājuma dažādo atbalstītāju motīvi, ņemos apgalvot, ka tas ir jādara. Citādi valsts kapitālsabiedrības nespēs nedz piesaistīt, nedz noturēt labus vadītājus, un mums nāksies atkal un atkal uzzināt par negodprātīgiem, neprasmīgiem un nekompetentiem vadītājiem, politiskiem ielikteņiem. Lai man piedod ideālisti un tie, kam tas patiešām ir no sirds svarīgi, tomēr nav daudz spējīgu vadītāju, kuri būtu gatavi strādāt valsts kapitālsabiedrībā ar nereti visai politizētu pārvaldības struktūru, tikai un vienīgi patriotisku jūtu vadīti.

Un šeit nav runa par pārmaksāšanu, bet gan par konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanu, kas ļautu piesaistīt valsts uzņēmumiem «jaunas asinis» – tādus vadītājus, no kuriem tiešām var prasīt labus rezultātus. Alojas tie, kas uzskata, ka vispirms iespējams sakārtot šo sistēmu ar pašreizējiem resursiem un tad varēs maksāt vairāk. Tā dzīvē nenotiek. Ja privātuzņēmuma īpašnieki vēlas reformas, tie vispirms nomaina uzņēmuma vadību, dodot jaunienācējam mandātu un nosakot pārmaiņu mērķus un termiņus.

Līdzīgas pārmaiņas un atalgojuma paaugstināšana jāveic arī valsts pārvaldē, jo mēs nesagaidīsim nopietnas reformas, nepiesaistot jaunus, spējīgus cilvēkus un nobriedušus un sekmīgus vadītājus. Kā vienu no risinājumiem es piedāvātu veidot īpašu fondu, kurā valsts kapitālsabiedrības (un ne tikai) ieguldītu naudu, kas tiktu tērēta pārvaldes konkurētspējas uzlabošanai – algojot ekspertus un maksājot prēmijas vadītājiem reformu plānošanai un īstenošanai valsts pārvaldē un būtiskāko nozaru pārvaldībā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu