Seifs jau tukšs nestāv • IR.lv

Seifs jau tukšs nestāv

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

KNAB izmeklētāji Anda Rumjanceva un Jānis Baumanis divus gadus Latvijā un ārvalstīs pētīja Latvenergo kukuļu ceļus. Viņu izmeklētajos kontos apgrozījās vēl milzīgākas summas nekā līdz šim minētie 19 miljoni eiro

Tikko esmu ienākusi kafejnīcā Taka, kad tās tukšumā rībinoši atskan vīrieša balss: «Labdien, Braunas kundze!» «Baumanis,» savu vārdu nosauc pa durvīm aiz manis ienākušais vīrietis. Vai nu spēcīgais balss tembrs vai iztēlē uzzibsnījušie filmu kadri uz mirkli gan sastindzina, gan sasmīdina – iedomājos, ka šādi varētu izskatīties aizturēšanas ainas. 

Tomēr KNAB izmeklētājs Jānis Baumanis un viņa kolēģe Anda Rumjanceva neatgādina ne detektīvseriālu supervaroņus, ne «čekistus», kā KNAB darbiniekus nupat apzīmējis Nils Ušakovs. Viņi ir divi jauni, gluži parasti cilvēki, kuri sarunā ar presi (kas viņiem ir pirmā mūžā) jūtas pat mazliet bikli. 

Par spīti šopavasar saceltajam dīvainajam skandālam, ka Latvenergo kukuļošanas lietu KNAB grasās «klusi izbeigt», pirms nedēļas tās 262 sējumi aizceļoja uz prokuratūru apsūdzību celšanai – potenciāli 17 personām. Rumjanceva un Baumanis vadīja šīs lietas izmeklēšanu, kaut tajā bija iesaistīti vēl daudzi KNAB darbinieki. Esmu brīdināta, ka detalizētākus faktus par lietu izmeklētāji neatklās – gan tāpēc, ka tās virzību pārņēmusi prokuratūra, gan tāpēc, ka izmeklētāji vispār par savām lietām labprātāk nestāstītu neko. Mūsu saruna vairāk ir par to, kā izmeklēja šo vērienīgo lietu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu