Džūljens Asanžs — britu Pussy Riot? • IR.lv

Džūljens Asanžs — britu Pussy Riot?

87
Džūljena Asanža portrets uz plakāta. Foto: AFP/LETA
Aivars Ozoliņš

Svētdien “WikiLeaks” dibinātājs Džūljens Asanžs Londonā teica uzrunu no Ekvadoras vēstniecības balkona.

Vārda brīvība ir apdraudēta, un ASV valdība varot paraut mūs visus līdzi “bīstamā un apspiestā pasaulē, kurā žurnālisti tiek apklusināti aiz bailēm no vajāšanas un pilsoņiem jāsačukstas tumsā”, viņš pavēstīja.

Kas var mūs paglābt no Asanža zīmētā globāla totalitārisma iestāšanās? Viņaprāt – Ekvadoras valdība. Jo devusi viņam patvērumu.

Asanžs arī salīdzināja sevi ar trim pankgrupas “Pussy Riot” dalībniecēm, kurām divas dienas pirms tam tiesa Maskavā piesprieda divus gadus cietumā par “reliģiska naida motivētu huligānismu”, kā tiesātāji klasificēja viņu akciju janvārī Kristus pestītāja baznīcā Maskavā, kuras laikā viņas lūdza Dievmāti atbrīvot Krieviju no Putina.

Pirms tam Asanžs savos daudzajos izpausmes brīvībai veltītajos paziņojumos ne reizi nebija pieminējis politisko paraugprāvu Maskavā. Arī šajā reizē, kad to nepieminēt acīmredzot vairs nebija iespējams, salīdzinājums sanāca ļoti apšaubāms. Līdz pat jūnijam, kad patvērās Ekvadoras vēstniecībā, viņš bija vadījis raidījumu Krievijas valdības finansētajā telekanālā “Russia Today”. Viņa apgalvojums, ka globālie apspiedēji esot vienoti, tāpēc arī atbildei pret to jābūt “absolūtai vienotībai”, nevieš skaidrību, kuram ar kuru un pret ko būtu jāvienojas. Viņa episkajā sazvērestības stāstā galvenais brīvības kritērijs, kuram tad ir pakārots viss brīvības un apspiestības spēku izkārtojums pasaulē, iznāk esam viņš pats.

“Tā nebija Lielbritānija vai mana dzimtā zeme Austrālija, kas nostājās aizsargāt mani no vajāšanas, bet gan drosmīga, neatkarīga Latīņamerikas valsts,” paziņoja Asanžs. Šis “aizsargāt mani” liek uzskatīt “WikiLeaks” dibinātāju par sinonīmu jēdzieniem “vārda un izpausmes brīvība”, “cilvēktiesības”, “demokrātija”. Ja tā uzskatām, pasaule izskatās ērmoti.

Globālā sazvērestība

Asanža piedāvātajā pasaules modelī apspiestības un sačukstēšanās tumsas spēki ir Zviedrija, kas prasa viņa izdošanu, Lielbritānija, kas vēlas viņu izdot, Austrālija, kas nevēlas to nepieļaut, un, protams, ASV, kas viņa paša un daudzo viņa atbalstītāju savērptajā sazvērestības teorijā ir galvenais ļaunuma spēks, kas beigu galā grib tikt viņam klāt, lai varbūt pat fiziski iznīcinātu.

Bet šai tumsas spēku koalīcijai pretī stāv Ekvadora, kas devusi viņam patvērumu, vēl vairākas Latīņamerikas valstis, kuras šādu lēmumu atbalsta, un tak jau arī Krievija, kad jau tās televīzijā vadītajam raidījumam pats bija devis nosaukumu “Rītdienas pasaule”.

Asanžs savā uzrunā nepieminēja, ka Zviedrija prasa viņa izdošanu, lai nopratinātu saistībā ar apsūdzībām par izvarošanu un seksuālu uzmākšanos divām sievietēm. Šīs apsūdzības viņš dēvē par politiski motivētām. Taču viņa nevēlēšanās ļaut tās pārbaudīt Zviedrijas tiesu sistēmai un apgalvojumi, ka zviedri izdotu viņu amerikāņiem, kuri tad piespriestu viņam nāves sodu par valsts noslēpumu izpaušanu, drīzāk liek domāt, ka viņš nevēlas patiesības noskaidrošanu un mēģina to novērst, pats izmantodams politiskus aizbildinājumus.

ASV Tieslietu departaments joprojām vērtē, vai Asanžam var izvirzīt kādas apsūdzības, tā ka šausmu stāsti par viņam tur it kā draudošo nāvessodu ir vairāk nekā mazliet pārspīlēti. Turklāt, pat ja tas būtu viņa zīmētās drūmās sazvērestības mērķis, nebūtu saprotams, kādēļ tik sarežģīta shēma, kas dara šāda mērķa sasniegšanu praktiski neiespējamu – ka viņu vispirms izdos Zviedrijai, lai Zviedrija var izdot ASV. Zviedrijas likumi neļauj izdot personas, kurām izvirzītās apsūdzības var uzskatīt par politiski motivētām. (Piemēram, Zviedrijā arvien dzīvo amerikāņi, kuri bija atteikušies karot Vjetnamā un kuriem dzimtenē par to joprojām draud kriminālatbildība.) Vai nebūtu vienkāršāk, ja ASV prasītu uzreiz Lielbritānijai viņu izdot?

“Gaismas spēki”

Pasludinādams Ekvadoru un tās sabiedrotās Latīņamerikā par spēku, kas novērsīšot pasaules ieslīgšanu “jaunā apspiestības ērā”, Ašanžs galīgi pataisa savu sazvērestības bildi par karikatūru.

Cilvēktiesību situācija Ekvadorā ir viena no sliktākajām pasaulē. Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas “Human Rights Watch” vērtējumā Ekvadoras tiesu sistēma ir “korumpēta, neefektīva un politiski iespaidojama”. Prezidents Rafaels Correa, kurš personīgi piedāvājis Asanžam patvērumu pēc piedalīšanās viņa raidījumā, pērn sācis konstitucionālās reformas, kuras ļauj valdībai būtiski ierobežot preses brīvību. “Ekvadoras likumi ierobežo izteiksmes brīvību, un valdības pārstāvji, ieskaitot Korrea, izmanto šos likumus pret saviem kritiķiem,” konstatē HRW.

2006.gadā dibinātā interneta vietne “WikiLeaks” publicējusi milzumdaudz nopludinātu dokumentu. Lielāko skandālu izraisīja 2010.gadā publicētā ASV Valsts departamenta diplomātiskā sarakste – ap 250 tūkstošiem dokumentu, no kuriem daļa bija slepena. Asanža darbība vienmēr raisījusi diskusijas par vārda brīvības robežām un par žurnālistu atbildību. Viņš ir saņēmis daudzus apbalvojumus par nopelniem preses brīvības veicināšanā, taču arī kritiku par cinismu un nerēķināšanos ar apdraudējumiem valstu un konkrētu cilvēku drošībai, ko bieži vien radījusi dokumentu publicēšana. Varētu šķist paradoksāli, ka atklātības un izpausmes brīvības sludinātāja un praktiķa galvenie atbalstītāji tagad ir politiķi, kuri pašu mājās vajā politiskos oponentus un īsteno cenzūru. Taču viņiem Asanžs un viņa “WikiLeaks” nav drauds. Viņa darbības priekšnoteikums ir atvērta, demokrātiska, tiesiska sabiedrība.

Asanžam, kas Londonā ar paziņojumiem par politisku vajāšanu mēģina izvairīties no atbildības par iespējamo kriminālnoziegumu, nav nekā kopīga ar trim sievietēm Maskavā, kuras notiesātas kā kriminālnoziedznieces tikai par to, ka bija uzdrošinājušās publiski protestēt pret Putina režīmu.

 

Komentāri (87)

Juris 26.08.2012. 00.07

Varenais vārda brīvības cīnītājs tagad pārmaiņas pēc varētu nopublicēt Krievijas Ārlietu Ministrijas diplomātisko saraksti. Jeb brīvība viņa izpratnē attiecas tikai uz honorāru saņemšanu, bet uz saimniekiem riet – to ne!

+22
-5
Atbildēt

1

    oktaavs > Juris 26.08.2012. 12.19

    Jā, tieši tas ir rādītājs – vai šis kungs ir pārliecināts cīnītājs par taisnību, vai kārtējā krievu specdienestu lelle.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Juris 26.08.2012. 11.18

Tieši Krievijai pieder propagandas fabrika, kura pacietīgi, gadiem ilgi ražo tēlus:
Nikolajs II – baltais cara tētiņš, pacietīgi dzer tēju, laimīgs noraudzīdamies uz savu tautu, Staļins – bargs bet taisnīgs, nu un ka miljonus nokāva, toties cik brašas ūsas,
Putins – izdarīgs, visuresošs, īsts cilvēks no tautas, nu un ka runā, ka zog un spridzina un indē pats savus iedzīvotājus – tās ir ļauno amerikāņu provocētas tenkas.

+16
-1
Atbildēt

0

mary75 26.08.2012. 09.28

“Principiālais brīvības cīnītājs” Assanžs “atmasko”, pēc viņa domām, lielāko brīvību ienaidnieku ASV Krievijas propogandas kanālā un lūdz patvērumu valstī, kur tiek pārkāptas visas tiesības un brīvības, par kurām pats it kā cīnās.
Labākajā gadījumā viņš ir narciss, kas popularitātes gūšanai gatavs izmantot visus līdzekļus, sliktākajā gadījumā – provokators, jo vislielāko ļaunumu nodara taisni brīvām un demokrātiskām valstīm, par prieku Krievijai un līdzīgiem nedemokrātiskiem režīmiem.
Nu un dažādu kreiso antiamērikanisms un neadekvātums sen zināms, tur jau varonis būs jebkurš, kas kas pateiks ko sliktu par Ameriku.
Tā pati vai līdzīgi domājoša publika, kas kādreiz bija gatava atbalstīt arī Stalina režīmu, absolūti nesaprotot, ko dara.

+17
-4
Atbildēt

5

    Līga Lētiņa > mary75 26.08.2012. 11.41

    baigais varonis esi tu, sēžot un purkšķinot siltā dīvānā.
    esi pārliecināts, ka līdzīgā situācijā, lai tik atrastos tālāk no iespējas pasēdēt elektriskajā kreslā, nesauktu ,piemēram, lukašenko par eiropas pēdējo demokrātu un ziemeļkoreju par pasaules miera ostu?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > mary75 26.08.2012. 10.47

    Dažādu citu organizāciju mājas lapās Ekvadorai gan ir diezgan pozitīvs novērtējums, īpaši pēc iepriekšējiem režīmu periodiem un tur nav ne miņas no Ozoliņa blefa.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Eriks Grube > mary75 26.08.2012. 17.40

    HRW viedoklis ’10: “This is a signature moment for freedom of expression and information in both the US and abroad,” said Dinah PoKempner, general counsel at Human Rights Watch. “Prosecuting WikiLeaks for publishing leaked documents would set a terrible precedent that will be eagerly grasped by other governments, particularly those with a record of trying to muzzle legitimate political reporting.”

    http://www.hrw.org/news/2010/12/15/us-don-t-prosecute-wikileaks-founder

    http://www.hrw.org/news/2010/12/14/q-human-rights-and-wikileaks-cable-release

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > mary75 26.08.2012. 10.42

    Atsaukties uz HRW pētījumiem par Ekvadoru ir ļoti vērtīgi un tas ir Ozoliņa stilā. Šīs organizācijas mājas lapā var sameklēt tikpat vērtīgus pētījumus par Latviju cilvēktiesību un pilsoņtiesību jomā.
    Apmēram šādi
    Violations by the Latvian Department of Citizenship and Immigration
    —————-
    HRW – noteikti būtu laimīga, ja par pilsoņiem automātiski kļūtu visi nepilsoņi un oficiālā valoda būtu arī krievu.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.08.2012. 12.12

    Un kurš vainīgs, ka viņš tādā situācijā?
    Kāds tad ir tas sausais atlikums no viņa darbošanās un publikācijām?
    Ko tādu, ko visi tāpat nezināja, viņš atklāja?
    To, ka diplomāti privātajās sarunās mēdz būt tiešāki un atklātāki?
    Atklāja kādu ASV “agresoru” sazvērestību un plānus att. pret tām valstīm, kurām viņš simpatizē?
    Nē, principā, tikai pierādīja to, ka ASV amatpersonas pat aizkulisēs runā to pašu, ko atklātībā, un dara to, ko runā, izņemot lietas, kas nav domātas plašai publikai, bet, ātrāk to neviens nezināja?
    Cita lieta, ka zināmu kaitējumu konkrētiem cilvēkiem un ASV un brīvās pasaules intersēm nodarīja, atslepenodams lietas, kas galīgi nebūtu jāzina ienaidniekiem , vai nostādīdams dažus cilvēkus ļoti neērtā situācijā, un kādu sabiedrisko labumu tas nesa?
    Un, kā zināms, atslepenot slepenu informāciju žurnalists drīkst tikai, ja tā nenoliedzami nes sab. labumu, tad tā ir attaisnojama rīcība, nevis vienkārši tāpēc, ka viņam tāda informācija kļuva pieejama.
    Un diezin vai viņam draud elektriskais krēsls vai kas līdzīgs, nedarīs amerikāņi tādas muļķības.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu