Marsa robota nosēšanās vietai dod rakstnieka Bredberija vārdu • IR.lv

Marsa robota nosēšanās vietai dod rakstnieka Bredberija vārdu

21
Robota pēdu foto uz Marsa. Foto: AFP/LETA/NASA

Marsa robots veiksmīgi „spēris” pirmos soļus uz Sarkanās planētas

ASV kosmosa izpētes NASA zinātnieki trešdien veiksmīgi īstenojuši pašgājēja robota „The Curiosity” izmēģinājuma braucienu pa Sarkano planētu. Savukārt vietai, kur nosēdās robots, dots amerikāņu rakstnieka un fantasta, kurš sarakstījis „Marsiešu hronikas”, Reja Bredberija vārds. Šogad aizsaulē aizgājušajam rakstniekam tieši 22.augustā paliktu 92 gadi.

Kā vēsta amerikāņu zinātnieki, „izmēģinājumi bijuši veiksmīgi, visas sistēmas darbojas labi”, ziņo aģentūras. Vadošais speciālists Mets Heverlijs preses konferencē teica, ka pārbaudīti robota stūres un gaitas aparāti, un viss darbojas nevainojami.

Amerikāņu inženieri atzinuši, ka robota kustības iespēju pārbaude bijis satraucošākais brīdis kopš „The Curiosity” nolaišanās uz Marsa. Robots kopumā nobraucis 10 metru, veicis pagriezienu, pēc tam uzreiz atsūtījis uz Zemi sava pirmā pilnā apgrieziena foto.

Zinātnieki norāda, ka foto liecina – robota seši riteņi darbojas labi. Attēlos var arī redzēt robota nolaišanās laukumu. Tomēr NASA zinātnieki atzinuši – robota pārbaudes laikā konstatēts, ka nedarbojas viens no meteoroloģisko mērījumu aparātiem. Tomēr rezervē esot otrs, kas darbojas.

Marsa robota kustības izmēģinājumi turpināsies septembrī, kad arī ieplānots analizēt Sarkanās planētas zemes ķīmisko sastāvu.

 

Komentāri (21)

dace_ampermane 23.08.2012. 09.59

Visi Latvju Antiamērikāņi, savienojieties!

+4
-1
Atbildēt

1

Evija Zauere 23.08.2012. 09.25

eu, nu nopietni – jums kā delfos darbā ir pieņemts īpaši apmācīts analfabēts? salieciet taču virsrakstu pareizi: Marsa robota nosēšanās vietai dod rakstnieka Bredberija vārdu.

+3
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Evija Zauere 23.08.2012. 10.12

    Vai tiešam jau sen nav skaidrs, ka [email protected] projekta darbinieki/brigādisti “po sovmesķiķeļstvu” sen šiverē itin visos Latvijas portālos?

    Gluži vienkārši vasaras atvaļinājumu laikos un ziemas “kūrortslēpošanas” periodos “analfabētu problēma” saasinās/uzpeld, kļūst krāšņāka, jo messmēdiju redaktori un īpašnieki vairs nespēj pietiekoši operatīvi “uzraudzīt un salabot” savu pelēkā tirgus zonā pasmelto “darbinieku” sadarītās šmuces.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu